Андре Вияш-Боаш: Не съм Специалния II | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Андре Вияш-Боаш: Не съм Специалния II

The Telegraph
05.05.2011, 12:07 (обновена 08.05.2011, 20:48)
Андре Виаш Бояш, Порто

Снимка: © getty images

Андре Виаш-Боаш не иска да го сравняват с Жозе Моуриньо

Настоящият треньор на Порто не обича да го сравняват с Жозе Моуриньо и се заканва да не си къса дълго нервите край страничната линия, затова обмисля и кариера в медиите.

"Може би, като стана на 45 години, ще подпиша с вестник Telegraph - казва с усмивка Андре Вияш-Боаш. - Основната ми цел за развитието на кариерата ми на треньор е да постигна нещо, с което да се гордея. Не искам да съм треньор твърде дълго, това е работа, която направо те изцежда емоционално.

"Треньорската работа ми отнема много неща, отнема ги и от семейството ми, не искам животът да е такъв твърде дълго време. Искам кариерата ми да е кратка - 10-12 години. Може би, максимум 15 години. И след това си тръгвам. Но за това време искам да оставя някаква следа след себе си."

Андре Вияш-Боаш е едва на 33 години, но вече е оставил диря в европейския футбол. Порто е един от най-успешните тимове на Стария континент - титла в Португалия и шанс за триумф в Лига Европа.

И това е едва вторият сезон на Андре като старши-треньор. В първия си сезон той спаси Академика, един от слабите отбори в Португалия от изпадане, след което получи покана да оглави Порто. Успехите му стартираха веднага след това.

Вияш-Боаш има зад гърба си 53 мача като старши-треньор, записал е 46 победи, само 3 загуби, а в Португалия Порто няма загуба този сезон. Порто спечели последните 14 мача във всички надпревари, в които участва, като тимът отбеляза 130 гола този сезон.

Дали обаче Вияш-Боаш ще успее да засенчи треньора, с когото е сериозно свързан и под чието влияние се развива? Естествено, става въпрос за Жозе Моуриньо.

Вияш-Боаш първо работи с Моуриньо в Порто през 2002 година, като тогава се занимава с нещо важно, но не особено популярно - той ръководи екипа, който разучава противниците на тима. Но за Моуриньо резултатите в тази насока са изключително важни.

По-късно Вияш-Боаш следва Моуриньо в Челси и после в Интер, където през октомври 2009 съвместната им работа приключва.

Разривът е неизбежен и двамата вече не си говорят.

"Да, така е, вече не си говоря с Жозе - потвърждава Андре. - След като напуснах Интер си общувахме доста, докато бях в Академика, но сега е малко по-различно."

Дали е станало така защото Моуриньо го възприема като съперник?

"Не мога да съм съперник на някого, който ще остане в историята на футбола като най-великия треньор", отговаря решително Вияш-Боаш.

Но и Андре се представя силно - постига успехи, а към него вече има интерес от много клубове, включително и във Висшата лига.

"Всеки, който успява да постигне нещо предизвиква интерес към себе си - обяснява внимателно треньорът на Порто. - Мисля, че приемам това добре. Но не мога да приема неща, които са свързани с лъжи. Както стана с историята с Рома. Във вестниците излезе, че съм казал на директора на Рома, че не мога да стана треньор на тима, защото отивам в Ливърпул. Дори бяха написали, че Жозе ми е казал да отида да работя във Висшата лига, а не в Италия.

"Това е измислица, създадена от някого и този някой я налага като истина. Спекулации? Да, приемам ги. Но, лъжите - не."

Предполага се, че Вияш-Боаш ще остане още една година в Порто, но това още не е потвърдено.

Челси е сред потенциалните кандидати да наеме португалеца. Вияш-Боаш твърди, че не е преговарял в клуба на Роман Абрамович, но допълва, че пази хубави спомени от престоя си в Лондон.

"Лондон е град, в който бих живял перфектно - обяснява Андре. - Там прекарах хубава част от живота си, а хората в клуба са фантастични - всички, от играчите до собственика.

"С Жозе постигнахме максималния успех с оглед на възможностите ни. Челси спечели титлата на Англия - за първи път от 50 години насам. Това беше много силно постижение, което не остана незабелязано в света на футбола и може би това помогна за налагането на Челси като един от най-успешните клубове в наши дни."

Но това се оказа недостатъчно и през 2007 Моуриньо беше освободен.

"Разбирам, че в Челси са обсебени от мисълта за успех в Шампионската лига, това ще легитимира клуба в Европа - допълва Вияш-Боаш. - Но в Шампионската лига не винаги печели най-добрият отбор, там успехът идва и с късмет, особено когато трябва да се бориш за равенство в някои мачове.

"И топ отборите често отпадат рано в Европа, година след година, Интер е доказателство за това, редовно отпадаха рано, но миналия сезон триумфът дойде с работата на Жозе.

"Можеш да изградиш топ отбор, който да е успешен в Шампионската лига, но този тим трябва да е много ефективен в два решителни мача, а в тях късметът може просто да е срещу теб. Трябва да си добър и компетентен, но и да имаш късмет."

Дали обаче Роман Абрамович е сбъркал като е освободил Моуриньо, а с него и Вияш-Боаш?

"Не, не, не - реагира веднага Андре. - Не смятам, че Челси направи грешка. Жозе спечели Купата на ФА предишния сезон, както и Карлинг къп и стигна до полуфиналите на Шампионската лига, където загубихме с дузпи от Ливърпул. И всичко това в сезон, в който Челси постоянно имаше проблеми с много контузени играчи.

"Постоянно правехме някакви комбинации със състава, използвахме играчите на максимума на възможностите им.

"Сезонът беше успешен за нас, но собственикът имаше други очаквания. Може и да е бил прав, защото след това Челси стигна до финала на Шампионската лига и ако Джон Тери не се беше подхлъзнал при изпълнението на дузпата, Челси щеше да вземе купата. Тук отново става въпрос за късмет."

Вияш-Боаш се смята за щастливец, тъй като си харесва работата и обича да хвали Порто - където вече се дразнят на вниманието, което привлича треньора им. И Андре трябва постоянно да търпи сравненията с Жозе Моуриньо.

"Смятам, че с него сме различни, аз си имам собствен стил, начинът, по който работя аз е коренно различен от този на Моуриньо, но хората постоянно ме свързват с един от най-добрите треньори в света и просто трябва да свикна с това - обяснява Андре.

"Моуриньо е Специалния, аз не съм Специалния II. За мен той е най-добрият, защото е спечелил много титли и ще спечели още много.

"А аз съм обикновен треньор, който има щастието да работи с топ играчи, един ден може и да не е така. Аз съм по-емоционален от него и не държа толкова много на разучаването на противника. Или поне смятам така.

"За мен беше важно да започна да работя сам. Чувствах, че мога да направя много повече неща. Въпреки че с Жозе постигнахме страшно много."

Но защо Вияш-Боаш е избрал да работи точно в бившия клуб на Моуриньо?

"От Порто не ме избраха защото Жозе е работил тук преди мен - обяснява Андре. - Това е просто съвпадение. Вече сме на полуфиналите в Лига Европа и хората си мислят: "Той е следващият, постига същото като Жозе". Но не е така.

"Порто трябва да постига успехи, защото това е клуб с история, традиции и амбиции. Това е нормално. Искаме да сме силни и в един нормален сезон трябва да стигнем далеч и в Европа, не само да се представим добре у дома."

И все пак, някои неща звучат така, сякаш ги е казал Специалния.


Още от Футбол свят


Видео