Майстор по бразилско джу джицу идва в България | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Майстор по бразилско джу джицу идва в България


02.11.2011, 13:44 (обновена 04.11.2011, 14:35)
Magnus Hansson

Снимка: © bjj-bg.com

Майсторът по бразилско джу джицу Магнус Хансон ще пристигне у нас в събота за първия по рода си семинар по бразилско Джу Джицу и граплинг

Майсторът по бразилско джу джицу Магнус Хансон ще пристигне у нас в събота за първия по рода си семинар по бразилско джу джицу и граплинг - спорт, който набира все по-голяма популярност в България.

Хансон има черен колан по бразилско джу джицу и е основател 10th Planet Jiu Jitsu Стокхолм. Момчетата от Швеция са едни от първите, които се опитват да приспособят техниките от все по-популярната Но-Ги система в традиционната игра с ГИ. Това поражда идеята да бъде създадена и т.нар. PLANET X Jiu Jitsu, което представлява адаптиране на техниките от 10th Planet JJ към играта с Ги.

В София Хансон ще представи в детайли схватките на близка дистанция и на земя, както и разнообразни тренировъчни методи от намиращата все по-голямо приложение в смесените бойни изкуства система 10th Planet JJ.

Хансон започва да се занимава с популярното бойно изкуство през 1990 г. Освен черен колан по бразилско джу джицу той има черен колан по окинавско Goju-Ryu Karate. Той е първият европеец, ученик на Еди Браво, който пригежава кафяв колан по системата 10th Planet JJ.

Семинарът, в който той ще вземе участие у нас ще се състои на 5 ноември от 11 до 16,00 ч. в залата по класическа борба на спортен комплекс „Дескрим".

Бразилското джу джицу води началото си от Мицуйо Маеда - японски майстор по джудо. Той е известен като един от най - добрите майстори на боя на земя. През 1904 г. той започва да обикаля света, вземайки участие в единоборства с представители на други стилове и направления в бойните изкуства. - каратисти, борци, боксьори. През 1914г. той стигнал и до Бразилия, където останал няколко години. Там 14 годишния Карлос Грейси наблюдавал демонстрация на Маеда и решил да стане негов ученик. Карлос заедно с по-младия си брат Хелио положили основата на съвременното бразилско джу джицу.  

В него основна цел е скъсяването на дистанцията и пренасянето на двубоя на земята чрез различни техники за събаряне, както и използването на разнообразни движения и техники за контрол на противника, които да го принудят да се предаде без да се налага той да бъде удрян.  Затова и спортът е наречен по този начин - преводът на името му от японски, означава "Благородното изкуство".

Граплингът пък е една от основните дисциплини в съвременните смесени бойни изкуства, което допринася още повече за нарастващата му популярност. В своята същност той представлява бразилско Джу Джицу , като единствената разлика е начинът на практикуване - при граплинг трениращите се облечени единствено в шорти и тениска, докато класическото бразилско джу джицу се практикува с кимоно.

Oще: българия  джу джиц  магнус хансон  софия Видео