Франция продължава серията си от издънки | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Постоянно „Дежа вю”

sports.ru
04.09.2010, 16:10 (обновена 07.09.2010, 15:31)
Лоран Блан

Снимка: © mirrorfootball.co.uk

Лоран Блан загуби и втория си мач като треньор на Франция

Колкото и да се опитват футболисти, треньори и специалисти да отделят контролите от официалните мачове, понякога се оказва невъзможно. Както в случая с Франция. „Петлите" изглеждат повалени от тежкия вирус на безкрайните загуби.

Няма друг национален отбор, който да може да се похвали с такъв коктейл от събития като Франция - смяна на поколенията, страхотен натиск от медии и фенове, скандално класиране на световно първенство, безрезултатно участие там, бойкоти, отстраняване на играчи, назначение на нов треньор, дисквалификации на играчи, и още, и още. И всичко това придружено от поредица от слаби резултати и загуби.

Лоран Блан отчаяно се опитва да промени нещо. Най-напред извади от отбора всички 22-ма, които са били на световното. После върна деветима. Задължи ги да научат и да пеят химна преди двубоя, надявайки се това да изтрие лошото влияние на отминалите събития и да вдъхне малко самочувствие и надежда.

За този мач Франция получи своя нов капитан - Флоран Малуда. Той дълго мечтаеще да получи лентата и нееднократно направи няколко, макар и косвени коментари, по въпроса. А и защо не, след като се намира в прекрасна форма. Освен това е футболистът с най-голям опит в националния отбор. Дори и той обаче не успя да помогне.

И срещу Беларус, и срещу Норвегия обаче Франция изглеждаше все така неефективна в атака. Новият селекционер заложи на схемата 4-4-2 с класически вариант в нападение - „малък - голям" в лицето на Реми и Оаро. При условие, че няма време за сработка между играчите подобен избор е напълно оправдан. Но и той не проработи.

Естествено, на всеки отбор се случва да загуби. Франция е допускала поражения дори тогава когато е имала доста по-силен отбор от настоящия. Срещу Беларус обаче бе повече от очевидно - въпреки промените световният шампион от 1998 г. все още няма колектив.

Медиите в страната не простиха поражението и атакуваха остро тима. „Неспособната да бележи Франция бе победена от Беларус. Това е четвъртото поредно поражение на отбора ни. Само резултатите могат да ни помогнат да забравим южноафриканското фиаско, но тях все още ги няма. Всичко се разви по-възможно най-лошият сценарии и внезапно на „Стад дьо Франс" се възцари мълчание. Възпитаниците на Блан просто не знаеха какво да правят с добре организирания отбор на Беларус", написа авторитетният „Екип"

„Очевидно, че е имало от какво да се притесняваме. След този мач дори онези, които не са разбрали до този момент защо Франция се смъкна до 21-во място в ранглистата на ФИФА, са напълно наясно. Мачът ни даде да разберем, че когато Лоран Блан казва, че всичко ще се изгражда отначало това не са празни приказки. Треньорът ни не ги изрича, защото се страхува от пораженията, а защото това е самата реалност. Няма съмнение, че отборът ни има определен потенциал и качества, но като цяло сме в началото на изграждането на състава. Длъжни сме да работим в перспектива, въпреки че с това поражение нашият тим постави под заплаха класирането си в групата и на европейското първенство", допълни „Франс Футбол".

„С този мач отборът ни получи един студен душ. Сега преди гостуването в Босна сме притиснати до стената. От първата минута до последната срещу Беларус просто не успяхме да намерим своя ритъм. Думите на Блан в съблекалнята на почивката посъбудиха малко отбора му, но след първата възможност за гостите той отново се предаде. В края на мача те просто бяха апатични. Фиаското бе пълно, а класирането на Евро 2012 изглежда трудно. Очевидно промените ще отнемат повече време, отколкото всички очаквахме", анализира „Фигаро".

Oще: беларус  босна и херцеговина  лоран блан  флоран малуда  франция 


Още от Футбол свят


Видео