Катарци купуват Манчестър Юнайтед за 1,5 милиарда лири | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Катарци купуват Манчестър Юнайтед за 1,5 милиарда лири

The Staff
22.12.2010, 12:51 (обновена 23.12.2010, 11:16)
Братя Глейзър на "Олд Трафорд"

Снимка: © Teamtal.com

Фамилия Глейзър скоро може да продаде Манчестър Юнайтед

Семейство Глейзър планира продажбата на Манчестър Юнайтед, въпреки многобройните уверения в обратното, разкри един от директорите на клуба. Към британската класика има огромен интерес, а вече е ясна и цената на Манчестър Юнайтед - 1,5 милиарда лири.

"Не е тайна, че в един момент, семейството (Глейзър) ще продаде клуба", заяви директорът Майк Еделсън, който отприщи нова вълна слухове за бъдещето на Юнайтед. А Еделсън е изключително близък на фамилията Глейзър, изказва се рядко и досега прогнозите му за Юнайтед винаги са били точни. Еделсън е сред най-доверените хора на Глейзър в клуба, буквално от първите дни на американците в клуба през 2005 година.

Кандидат №1 за купувач е кралската фамилия на Катар, начело с шейх Хамад бин Халифа Ал Тани, откъдето идва и първата конкретна цена на клуба - вече споменатите 1,5 милиарда паунда.

Изказването на Еделсън е първият ясен индикатор, че Глейзър са готови да приемат оферти за Юнайтед - клубът, който американците натовариха с милиони лири зъдалжения. Преди пет години и половина фамилия Глейзър купи Юнайтед за 790 милиона лири, а сега, при успешна сделка, американците могат да удвоят инвестицията си.

Според източници в Юнайтед, Глейзър са готови да продават, а това се доказва и от стриктното (за техните разбирания) изчистване на натрупаните задължения - американците изплатиха 252 милиона от задълженията на клуба, които бяха достигнали 752 милиона паунда.

"Смята се, че фамилия Глейзър е намерила странично финансиране, за да изчисти задълженията на клуба и да го продаде по-лесно", заяви източник от Лондонската фондова борса.

И тогава всички отново се сетиха за Qatar Holdings - бизнес структурата на катарската кралска фамилия, компанията, която от години има интерес към Манчестър Юнайтед, но явно една сега получава реална възможност да купи клуба.

"Досега катарците правеха много внимателни и дори плахи ходове по отношение на Юнайтед, естествено, нямаха голям успех, но този път атаката ще е фронтална и офертата ще е зашеметяваща", допълни анализатор на финансовите пазари в Близкия изток, който очаква влизането на Qatar Holdings на бял кон в Европа.

"След Катар си осигури домакинството на световното първенство по футбол през 2022 година, управляващите искат бързо да разширят влиянието си във футбола или най-малкото - да станат по-известни."

Катарското кралско семейство вече направи първия си сериозен пробив в европейския футбол - фондация от Катар ще е първият в историята спонсор на Барселона, който плаща пари на каталунския клуб. На сезон катарците плащат по 25 милиона лири, а договорът е за 5 години.

Естествено, подобен вариант за бъдещето на Манчестър Юнайтед ще бъде посрещнат възторжено от феновете на клуба, които на няколко пъти вече показаха, че са недоволни от управлението и финансовия режим, наложен от фамилия Глейзър. Допълнителен бонус ще е почти несметното богатство на кандидат-собственика, тъй като независими анализатори изчисляват богаствата на катарската кралска фамилия на 40 милиарда лири.

А влизането на свежи пари на "Олд Трафорд" ще помогне на Юнайтед да се бори като равен с по-силните финансово клубове, тъй като в последните години сър Алекс Фъргюсън търпи ограничения по отношение на трансферите и парите, които получава за тях.

Но, да видим дали Юнайтед скоро ще смени собственика си или просто отново става въпрос за слухове.

Oще: катар  манчестър юнайтед  семейство глейзър 


Още от Футбол свят


Видео