Анди Мъри: Големите звезди в тениса може да стачкуват | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Анди Мъри: Големите звезди в тениса може да стачкуват

The Guardian
20.09.2011, 10:59 (обновена 21.09.2011, 12:45)
Анди Мъри, Уимбълдън, ягоди

Снимка: © Getty images

Анди Мъри предупреди, че големите звезди в тениса може да започнат стачка

Британската тенис звезда Анди Мъри официално предупреди, че асовете в популярния спорт може да започнат стачка в опит да променят изтощителния календар, който расте всеки сезон.

Тенисистите са насрочили обсъждането на този проблем за дните на турнира "Шанхай Мастърс" другия месец, тогава се очаква да бъдат формулирани и първите конкретни мерки за намаляването на турнирите, в които звездите трябва да участват.

Последните сериозни притеснения за натоварения график на тенис звездите се появиха в хода на US Open - много тенисисти отпаднаха много бързо, а дъждът създаде хаос в изключително натоварената програма на турнира. Тенистите се оплакват, че им се налага да участват в твърде много турнири и това намалява възможностите им за пълноценна почивка и възстановяване.

Мъри, който е №4 в света, замина директно от Ню Йорк след отпадането си на полуфиналите на US Open за Великобритания, за да участва в мача от "Купа Дейвис" срещу Унгария, е на мнение, че намаляването на календара ще се приеме положително от звездите. Той допълни, че също е готов на стачка, ако желанията на тенистите бъдат отхвърлени, защото ако самите те не се активизират, промените в тениса ще бъдат забавени с години.

Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP), която управлява мъжките турнири обяви, че е "готова да работи с играчите" по проблемите.

Тенисистите искат да избегнат стачката, но Мъри заяви следното пред BBC Sport: "Стачката е реална възможност. Знам това от разговорите ми с няколко мои колеги, които не се притесняват да прибегнат до тази мярка. Да се надяваме, че няма да се стигне дотам, но знам, че подобен сценарий ще бъде обсъден от всички нас."

На въпроса дали стачката или някаква форма на бойкот ще бъдат подробно разглеждани в Китай, той отвърна: "Да, така смятам. Ако успеем да съставим списък с нещата, които искаме да се променят - и всички подкрепят тези промени, но те не се случат - тогава ще трябва да кажем думата си за начина, по който се развиват нещата в нашия спорт. В момента ние нямаме думата.

"Ще говорим с ATP и с Международната федерация по тенис (ITF), ще видим дали те ще направят компромис, ако не - ще видим какво правим оттук нататък.

"Ние наистина искаме някои неща да се променят, наистина малки неща. Две или три седмици през годината, леко намаляване на турнирите всяка година, което според е разумно предложение."

Мъри продължава: "Обикновено отнема много време, за да се променят някои неща. Откакто играя в големите турнири, ние се опитваме да се преборим за по-къс календар. Една по-сериозна промяна може да отнеме пет или шест години, докато се нагласят нещата, то ние вече може да сме се отказали. Искаме тези неща са се случат скоро, а не някога.

"Тази седмица говорих с няколко човека, които работят в ITF и мисля, че те разбират добре какво искат играчите и колко сме сериозни по този въпрос.

"Ние участваме в най-големите турнири, играем срещу най-добрите в света, това е изтощаващо. Всеки от нас понася огромно натоварване... трудим се много усилено и не можем да си почиваме. Трябва да знаем накъде отива спорта, защото в момента не е така."

От ATP отвърнаха на Мъри с репликата, че организацията ще продължи да изслушва предложенията на тенисистите и обясниха, че календарът вече е променен.

Според ATP, тенисистите са дали съгласието си сезонът през 2012 да започне с две седмици по-късно, така те ще имат седем седмици почивка между двата сезона.

Oще: анди мъри  новак джокович  роджър федерер  тенис 


Още от Футбол свят


Видео