В Бургас историята се повтаря | sportcafe.bg
Sportcafe logo

В Бургас историята се повтаря

Петър Захариев
09.12.2010, 10:29 (обновена 10.12.2010, 16:43)
Краси Балъков

Снимка: © Официален сайт на Черноморец

Красимир Балъков си тръгна предсрочно от Бургас

Поредният „грандиозен" футболен проект в България приключи безславно. Красимир Балъков уж щеше да прави от „Черноморец" европейски гранд, който да играе в Шампионска лига, но на средата на пътя бе изхвърлен. С обяснието „Криза е, пари няма". Натирен бе и щабът му, а сега предстои раздяла с многото чужденци, които бяха доведени на ст. „Лазур" именно от бившия национал.

А че нещата ще се развият по този начин, не е кой знае каква изненада. Първи си тръгна Фреди Бобич, после собствениците в „Петрол" Денис Ершов и Митко Събев се хванаха за гушите, обвинявайки се в какво ли не. И накрая го отнесе футболният клуб, който дразнеше мнозина с многото пари, които се наливат в него.

Да, Балъков и екипът му сигурно са взимали големи суми. И като заплати, и като премии, а и като комисионни от трансферите. Сега много хора се радват, че на това бе сложен край.

Нищо, че е право на самия Балъков да избере как, къде и за колко пари ще работи. Поставил е финансови условия, приели са ги и нещата вървят в някаква посока. Дали тя е правилна и дали това е начинът да се прави футбол, си преценява единствено този, който плаща.

Вярно, че с парите, които наля в Черноморец, Митко Събев едва ли е доволен от постигнатото в миналите 2 първенства. Сумите сигурно са достатъчни за 2 титли и участие в евротурнирите, но вместо това Балъков и футболистите му записаха 5-о и 6-о място. Сега са на трето.

В България обаче сме царе да рушим, след като преди това сме се опитали да създадем нещо хубаво. Защото освен първия тим на Черноморец, пари получаваше и школата на клуба.

Инвестиции бяха направени в базата и стадиона на бургазлии, стартира и амбициозният проект „Гнездо на акули" (б.а. - честно казано името е идиотско), който също щеше да бъде от полза на града. Сега и тези неща ще пропаднат със страшна сила, а Черноморец вероятно ще се озове там, където успя да го прати преди години друг футболен функционер - Ивайло Дражев.

Нещо подобно стана и с Нефтохимик, който преди 15-ина години от аматьорски тим стигна до второ място в „А" група. Този тим игра дори в Европа, а един от грандовете  у нас - Левски, все още има кошмари от срещите си с него. Тогава в основата на подема бе друг човек - Хрисо Порточанов, който стигна дори до управлението на българския футбол.

Няма спор, че той също е противоречива фигура и мнозина не го обичаха. Сигурно и Порточанов е изкарал някой лев от цялото нещо, но поне нещо положително в Бургас бе направено. Изграден бе един напълно нов и модерен стадион, на който националния отбор играеше мачовете си, а някои български отбори като Литекс и Локомотив (Пд), за които бе по-важно да инвестират в титла, а не в база, играха срещите си от евротурнирите. Самият Порточанов пък успя да въведе ред, какъвто има в големите клубове в Европа, но после и на него му намериха цаката.

Изобщо позната до болка картинка. Правим нещо, след което го разрушаваме. Дразнят ни тези с многото пари и ги изкарваме мошеници, защото е най-лесно. Само, че Балъков ще се върне в Германия и ще си намери някой отбор там. Хората от щаба му също няма да останат на улицата. Докато Черноморец, както и Нефтохимик преди него, без финансов гръб са напълно обречени.

А Бургас отново няма да има отбор в „А" група, само и само, защото някой така е решил.

Oще: а група  бургас  красимир балъков  петър захариев  христо порточанов  черноморец 


Още от Футбол свят


Видео