Армстронг срещу Контадор | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Армстронг срещу Контадор

Джулиет Макур , International Herald Tribune
05.07.2010, 15:52 (обновена 06.07.2010, 15:18)
Алберто Контадор

Снимка: © Getty Images

Миналата година Алберто Контадор победи съотборника си Ланс Армстронг, сега битката започва отначало

Град, който е луд по колоезденето, какъвто е Ротердам е изключително подходящо място за началото на колоездачната Обиколка на Франция - тук колоездачите са повече от автомобилите, а участниците в Тур-а - около 200 професионални звезди получиха сериозни аплодисменти на старта.

Още в пролога на състезанието, за втора поредна година, 7-кратният победител в Тур-а Ланс Армстронг беше най-голямата звезда в колоната. И за втора поредна година американецът ще се бори с най-сериозния съперник, който е срещал в кариерата си - испанецът Алберто Контадор.

"От тези, които могат да спечелят, естествено на първо място поставяме Контадор и Ланс", обяснява Кристиан Ванде Велде, лидерът на тима Garmin-Transition. "Това ще е много интересно, като се има предвид какво се случи миналата година. Ланс? Може да е на години, но изглежда в много добра форма. Все пак, той има 7 победи в Тур-а. Дори срещу Контадор, който обича да доминира колоната, никога не трябва да изключваме Ланс от сметките."

Битката на Армстронг (38 години) и 27-годишния Контадор в тазгодишния Тур най-вероятно ще превърне състезанието в историческо събитие за световното колоездене, като миналата година двамата просто намекнаха за това какво можем да очакваме от противопоставянето им.

Миналата година като съотборници в Astana двамата проведоха доста публична битка, като всеки един от тях се опитваше да е лидер на тима, да спечели състезанието. За три дълги седмици феновете на колоезденото имаха възможност да гледат интересна сапунена опера, в която Ланс и Алберто заеха главните роли.

В крайна сметка, Контадор, който е първокласен катерач, спечели. Армстронг остана трети. Но това не беше всичко. След края на състезанието Контадор заяви, че не уважава Армстронг, тъй като той е настроил целия тим срещу себе си. В отговор, Армстронг каза на Контадор, че е крайно време да порасне.

Тази година битката също обещава да е супер интересна, като двамата вече са в различни отбори - американецът е лидер в новия тим RaduoShack, а Контадор остана в Astana.

В сравнение с миналата година, сега много неща около Армстронг са различни - през 2009 той се завърна в спорта след отсъствие, продължило три години и половина. Завръщането му успя да развълнува всички в спорта, но след сюжетът за ветеранът, който се бори с по-младите просто се изчерпа. А и медиите отново подхванаха вечната история около Армстронг, свързана с употребата на допинг, като дори и сега Ланс трябва да се справя с поредните обвинения, че ползва допинг.

Този път ударът дойде от бившия победител в Тур-а Флойд Ландис, който разказа, че Армстронг е окуражавал съотборниците си в United States Postal Service да взимат допинг, като става въпрос за първите сезони след началото на века. Според Ландис, има и още американски колоездачи, които сега участват в Тур-а, които са взимали допинг.

Вече стартира федерално разследване на редовната употреба на допинг от Армстронг и съотборниците му, като се очаква обвинението да е в измама. Точно в тази битка Контадор няма да участва, но двамата с Ланс няма да са единствените съперници за победата.

Накратко за двамата...

Алберто Контадор (Astana) - Испанецът вече има две победи в Тур-а и е фаворит за трети успех. Той притежава уникални качества и е изключително силен, както в катеренето, така и в изпитанията по часовник. А в последните няколко сезона редовно беше избиран за най-добрия колоездач за многодневни състезания. Но на Контадор никак няма да му е лесно. Когато Армстронг напусна Astana в края на миналия сезон, той отведе със себе си 8 от 9-те колоездачи, които трябваше да бъдат заявени за тазгодишния Тур, а с тях и тим мениджъра Йохан Брюнеел. Сега Контадор може да разчита на много малко свои силни съотборници. Един от тях е Александър Винокуров, който участва в първата си Обиколка на Франция, след като изтече наказанието му за употреба на кръвен допинг.

Ланс Армстронг (RadioShack) - През 2009 37-годишният Ланс доказа, че може да се бори с най-добрите и завърши на трето място в Тур-а. А тази година Ланс се представя още по-добре. Той е по-добре подготвен и явно се намира в по-добра форма - успя да се качи на подиума в Обиколката на Швейцария и в Обиколката на Люксембург. Сега обаче остава въпроса дали ще успее да се справи с Контадор, след като двамата са в различни отбори? Опитът му и стратегическото му мислене би трябвало да му дадат предимство в отделните етапи, но това може би няма да е достатъчно. Освен това ще трябва да се справи и с поредните обвинения в употреба на допинг.

Oще: алберто контадор  ланс армстронг  тур де франс  тур дьо франс 


Още от Футбол свят


Видео