Кака е длъжен да напусне Реал (Мадрид) | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Кака е длъжен да напусне Реал

Амалио Моратая , Marca
31.08.2011, 14:15 (обновена 02.09.2011, 11:26)
Кака

Снимка: © Getty Images

Кака е длъжен да напусне Реал, защото в титулярния състав на тима няма място за него

Можете да го определите като противоречие, то си е точно такова. Заради него самия и заради Реал Кака е длъжен да си тръгне от "Сантяго Бернабеу" и да премине в друг отбор.

Без съмнение Моуриньо е потресаващ треньор и е дал на бразилеца необходимата настройка. На пресконференцията преди първия мач на "лос меренгес" в Примера Дивисион за този сезон Жозе успя да вдигне духа на играча с една единствена фраза: "Щастлив съм когато мога да се огледам на пейката и да видя там Кака".

Моуриньо е отличен мотиватор и след тези думи дори Кака да остане той ще бъде на разположение на отбора с нужното настроение и в добро психологическо състояние.

Едва ли е има човек, който да се съмнява в това че халфа все още може да бележи попадения. И то такива като онова, което вкара в неделя срещу Сарагоса. Но и никой не се съмнява, че за него няма място в настоящия стартов състав на тима на Моуриньо. В този Реал Моудрид мястото на бразилеца е на пейката.

Кака продължава да е вълшебен играч. Той бе най-добрият в света, а "Златната топка", която има в колекцията си от награди е красноречиво доказателство за това. Но в настоящия момент единственият шанс за него отново да стане основен играч е в това да напусне Реал.

Да, в неделя той изигра възхитителни 13 минути срещу Сарагоса. Но в този момент ранените домакини просто не можеха да се ориентират от къде ще дойде следващия удар на "белите". В попадението му имаше всичко - контрол на топката, обработка, силен и ефектен удар. Обичайните му жестове на победител, усмивката, палецът, сочещ към небето - също.

Кака е страхотен и като човек - неконфликтен, безпроблемен, но в играта  му липсва постоянство. На него му е необходимо игрово време, много игрово време и то на високо ниво. А в Реал Моуриньо не е готов да му предостави подобна възможност.

Затова е добре да се замисли за напускане. Може да не става дума за продажба, дори да бъде даден някъде под наем ще свърши работа. В ПСЖ, например, отдавна и упорито се опитват да го привлекат. Там той ще може постоянно да играе и да си върне формата.

Френското първенство би могло да стане отлично лекарство за Кака. Там той ще бележи и то такива попадения като това в неделя и ще набере игрови ритъм. Кой знае може след това да се върне в Реал, за да се сбогува окончателно с феновете на "белите", защото и той, и те го заслужават.

Когато един играч получава шанс за изява само в последните минути той се стреми да покаже максимума - да работи с топката, да участва в няколко атаки, за да не даде възможност на никой да забрави игровия му потенциал.

На този етап обаче мястото в основния състав си остава далеч от Кака. Прекалено далеч. Затова ако иска да изпитва удоволствие от футбола той трябва да напусне. Добрите условия по договора му вероятно го задържат на "Сантяго Бернабеу", но това не е единственият стимул за един футболист. На играчите са нужни попадения, емоции, признание, морална настройка, усещане за собствена значимост. В случая с Кака това дори е много по-важно.

Все пак е бил №1 в света, а това не се забравя. Моуриньо не може да направи повече за бразилеца от това, което прави в момента. Ако някой се съмнява нека да си припомни случая с Педро Леон.

Oще: жозе моуриньо  кака  псж  реал (мадрид)  сарагоса 


Още от Футбол свят


Видео