Дисекция на дузпата | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Дисекция на дузпата

Sportcafe
21.10.2014, 15:00 (обновена 22.10.2014, 13:11)
владо стоянов хваща дузпа в Букурещ

Владислав Стоянов е майстор на дузпите. Успя да хване и на Кристиано...

Официалният сайт на УЕФА посвети интригуващ материал на дузпите в Шампионската лига. Основната снимка в него е на вратаря на Лудогорец и националния отбор Владислав Стоянов, който отрази наказателен удар от бялата точка по време на първия мач със Стяуа от плейофите за влизане в групите на най-комерсиалната надпревара на Стария континент.

Една от статистиките от втория кръг сочи, че от общо 9 отсъдени дузпи реализираните са 7, а пропуснатите - 2. Кръг в групите не е предлагал толкова висок брой 11-метрови наказателни удари от втория рунд на сезон 2010/11. Владислав Стоянов хвана дузпа на Роналдо, след което португалецът все пак реализира от бялата точка.

Брахими от Порто не успя срещу вратаря на Шахтьор Андрий Пятов. По-задълбочен анализ на дузпите през последните 7 издания на Шампионската лига показва, че изпълнените с десен крак имат по-висок процент успеваемост, а най-често се бърка, когато се търси центъра на вратата. От сезон 2007/08 до 2013/14 са отсъдени общо 211 дузпи. 74% от тях са били реализирани, което се доближава до числото 78.5%, което съответства на английската Висша лига за същия период.Разбивка на пропуснатите дузпи показва следното:

• От 55 неуспешни опита, 43 са били спасени от вратаря.
• При 8 от 55-те пропуснати дузпи топката е срещнала  гредата.
• Може би най-изненадващо е, че само 4 от 211 наказателни удара са встрани от целта.
• Две дузпи, които първоначално са пропуснати, са се превърнали в гол впоследствие от игрова ситуация.Правим крачка напред в търсене на отговори на следните въпроси:

1. Какво е съотношението между изпълнителите с десен и ляв крак?
• Приблизително три четвърти от общо 211 дузпи са били изпълнени с десен крак.
• 51 от 211 са тези изпълнени от левичари.

2. Каква е успеваемостта съответно с десен и ляв крак?
• 78% от дузпите с десния крак са отбелязани в сравнение с 63% от тези с ляв.

3. Има ли тенденция в зоната на вратата, която търсят изпълнителите?
• Ако разделим вратата на три, има ясно изразено мнозинство на левичарите, които стрелят надясно (51%) и на тези с десния крак, които шутират наляво (45%).
• Налице е почти идентично съотношение на левичари (20%) и изпълнители с десния крак (21%), които търсят средата на вратата.Финалната графика показва разпределението по зони, крак и успеваемост от бялата точка. Голяма част от "средните" удари са били неуспешни - шест от десет при левичарите и 15 от 33 при изпълнителите с десен крак. И двете статистики са значително по-високи от общата средна стойност на неуспешните дузпи, която е 24%. Изводът от изложеното е, че търсене на ъглите на вратата значително увеличава шансовете на изпълнителите да пратят топката в мрежата. Е, доста подробни обяснения за нещо, което за мнозина е очевидно, но все пак UEFA.com представи една по-различна гледна точка на удара от 11 м. в Шампионската лига.

Oще: владислав стоянов  дузпа  дузпи  кристиано роналдо  уефа  шампионска лига 


Още от Футбол свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео