Американските собственици на Ливърпул вече мислят за продажба | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Най-после добри новини за Рафа и Ливърпул

sportcafe.bg
11.04.2010, 16:33 (обновена 12.04.2010, 18:33)
Джерард и Торес

Стивън Джерард и Фернандо Торес може да имат нови собственици съвсем скоро

Молитвите на мениджъра на Ливърпул Рафаел Бенитес за свежи пари и инвестиции в клуба може да бъдат чути доста по-рано, отколкото дори самият той е предполагал. Преди дни испанецът призна, че ако не постъпят средства, с които да си осигури нови играчи, ситуацията ще стане доста трудна.

Откровенията му дойдоха малко след като стана ясно, че сделката с нюйоркския фонд Rhоne Group пропада. Компанията предлагаше 110 милиона лири за 40 процента от акциите на червените. Смята се, че цената не е удовлетворила настоящите собственици на клуба - американските бизнесмени Том Хикс и Джордж Джилет.

Днес медиите на Острова обаче обявиха, че до часове трябва да бъде финализирано споразумения с Barcap, инвестиционният отдел на банката Barclays Capital, а след това да бъде обявено и назначаването на новия президент - бившия шеф на „Бритиш Еъруейс" Мартин Бротън. Финансовата институция ще осигури на Ливърпул 300 милиона лири.

Изданията са единни в коментара си за сигналите, които двата контракта изпращат. Според „Таймс" парите ще бъдат използвани, за да бъдат заменени досегашните кредитори на "Ливърпул" - RBS и Wachovia. Клубът им дължи 287 млн. паунда, от които 100 милиона трябва да бъдат върнати до юли. Изданието твърди, че именно Barclays е оказала натиск за назначението на Бротън.   

Целта на бившия шеф на английската национална авиокомпания е да вкара ред във финансите и да преструктурира клуба с оглед на това да се получи по-добра оферта при продажбата. "Бротън е от този тип бизнесмени, които ще въведат в "Ливърпул" необходимите стандарти за кандидат купувачите, които този клуб заслужава", твърди източник на „Таймс".  

„Телеграф" също обяви, че действията на Хикс и Джилет навеждат на мисълта за бъдеща продажба на клуба. Изданието отбелязва, че до този момент всеки от тях гледаше собствения си интерес и затова бяха използвани и две различни банки Merrill Lynch и Rothschild. Сега двамата американци за първи път демонстрират единство, подписвайки договор с един консултант. Новият президент пък допълнително затвърждава очакванията за раздяла с клуба, твърди още изданието. 

Очакваната цена с оглед на финансовото състояние на клуба, задълженията и перспективите за следващата година според изчисления на Deloitte е някъде около 295 милиона лири. Дълговете на Ливърпул са близо 240 милиона британски лири. Стойността на клуба е оценена от експерти на 500 милиона лири.

Oще: джордж джилет  ливърпул  том хикс Видео