Ако ти си министър | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Ако ти си министър

Sportcafe.bg
12.04.2013, 09:09 (обновена 16.04.2013, 08:33)
Топка

Снимка: © БГНЕС

В какви спортове трябва да инвестира държавата?

Ако сте на мястото на бъдещия постоянен спортен министър и ръководите министерството на спорта и физическото възпитание, кои ще са първите неща, с които ще се захванете? Естествено, не става въпрос за уволнението на някоя и друга „калинка".

Помолихме читателите на webcafe.bg да ни изпратят идеите си за това, кои да са първите важни неща, които трябва да направи наследникът на Петър Стойчев. Защото служебният министър няма да има време за много от тези задачи.

Получиха се много интересни отговори, особено на редакционната ни поща, като общото е следното - у хората има усещането, че парите, които държавата дава за спорт не са никак малко, но просто не се харчат правилно, а понякога и дори неразумно.

Естествено, трудно е веднага да се излезе с готова рецепта, но в крайна сметка не преследвахме точно това. Идеята ни беше да се получи дискусия около различни предложения за това каква трябва да е държавната политика в спорта. Защото в последните години такава липсва, просто с пари се пълнят някакви дупки.

Основните направления, в които дават предложения нашите читатели са две: първото е свързано с изразходваните държавни пари от страна на министерството, а второто се отнася до упражняването на властта, която притежава министърът и спазването на правилата в дейностите, които са под негов контрол или върху които той има влияние.

И така, започваме, като ги подреждаме по популярност:

1. За какво да харчи пари държавата в спорта

Тук идеите за развитие и за ограничения са най-много. Нашите читатели държат на строго и прозрачно финансиране на спортните федерации от страна на министерството. Да има ясни приоритети за какви спортове се дават пари и какво се очаква срещу тях. Същото важи и за финансирането на цели спортове - олимпийски или не. Тук вече спорът става много сериозен защото много хора са на мнение, че това, че един спорт е олимпийски не трябва да му гарантира финансиране от държавата. Защото има олимпийски спортове, към които зрителският интерес е нулев. Което означава преразглеждане на бюджетите на федерациите.

2. Поставяне на приоритети

Кое е по-важно за държавата - т.нар. „елитен спорт" или популяризирането на спорта сред децата и превръщането му в неизменна част от живота им.

3. Изработване на ясна програма с точни критерии за развитието на спорта

Тази точка е свързана с предишната, но е по-обща. Тук не става въпрос само за финансирането, но и за приоритетите за развитието на спортовете - кои спортове трябва да се развиват в България и за кои не си струва да се отпускат пари? Тук началото трябва да бъде поставено в училищата и спортуването на децата - дали трябва да се запазят основните занимания по футбол, волейбол, баскетбол и лека атлетика, а другите популярни спортове да са като допълнителна форма. Тук също няма ясно изразено мнение на мнозинството.

4. Трябва ли държавата да дава пари във футбола?

Сега футболните ни клубове не получават пари нито от държавата, нито от тотото. А трябва ли? Според някои наши читатели, тези пари може да се използват за инвестиции в ремонти на стадиони, тренировъчни игрища. Дали да има субсидия за стадионите, които все пак не са частни?

5. Отварянето на спорта към бизнеса

Министерството на спорта има законодателна инициатива чрез министър-председателя и може би е време да направи нещо по въпроса за появата на нормален и най-важното - работещ Закон за спорта. Защото е факт, че спортът у нас трудно намира спонсори и рекламодатели и на много места спасението идва от държавните пари. А не би трябвало да е така.

Възможно ли е министерството на спорта да съдейства за по-добрата работа на отделни федерации с големи компании, които имат интереси в отделен спорт на международно ниво, а тук просто искат да продължат тази линия?

6. Домакинства на състезания и тяхното финансиране

Тук отново се връщаме на парите. Необходимо ли е в България да се провеждат десетки международни състезания от какви ли не първенства, огромната част от които са платени с държавни пари? Примерите с мотоциклетната федерация са най-драстични, но има и други случки, които показват, че твърде често държавата през министерството харчи пари за съмнителен имидж и резултати. И тук има примери, които са свързани със спортове, които са популярни и радват феновете - финалните напъни на БФВ да осигури на България участие на Олимпиадата в Лондон струваха някъде около 2 милиона долара. С тези пари можеха да бъдат ремонтирани залите на всички отбори от А волейболна група. Тук също трябва да има правила и приоритети, като задължително трябва да се вземе под внимание и зрителският интерес.

7. Натурализиране на спортисти

Решението по тези въпроси е на президента, но предложенията минават през министъра на спорта. Трябва ли да се дава българско гражданство на спортисти и ако да, на кои и какви? Големите спортни нации натурализират състезатели, които или са шампиони или имат огромен потенциал за олимпийски и световни титли. При нас отново няма точни правила, а ако има, то те не се спазват. Особено при футболистите, където гражданство получават играчи със съмнителни качества, които след това стоят резерви, но не заемат квоти за чужденци от страни, които са извън ЕС. Тук мотивацията за такова натурализиране определено е корупционна, не мислите ли? Защото явно няма как да е спортно-техническа.

8. Лицензиране на стадиони

Лицензионната комисия на стадионите включва представители на съответната община, полицията и спортното министерство. Тя изготвя пълен доклад на съоръжението (стадиона), който се праща в министерството. Там се сравнява описаното с критериите за лицензиране, след което го пращат в министерството на благоустройството и териториалното развитие, оттам се връща със заверка и ако подпише министърът на спорта, стадионът получава лиценз. Сега проблемите са свързани с това, че този лиценз се получава твърде лесно - стадионът в Своге е идеален пример за това. „Лаута" в Пловдив - също, както и стадионът в Кюстендил. В момента този подпис не тежи и всичко се е превърнало във формалност.

Това са само от предложенията и идеите, които ни изпратиха нашите читатели, със сигурност ще има още, тъй като темата не е затворена, напротив дискусията по нея продължава.

Oще: бг спорт  министър на спорта  петър стойчев 


Още от Футбол свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.11.2011, 12:37

10 Ivailo Valentinov Ivanov | 13.04.201315:50

8. Лицензиране на стадиони
Тук всичко опира до корупция отново. И до мотивация. Ако даден човек не иска да си свърши работата качествено и съвестно, не можеш да го накараш.
Министъра на спорта не може лично да проверява всяко едно съоръжение за всеки един критерии. Това не му е работата най малкото, защото има хора, които се занимават с това.
Той може чрез контрол, законови мерки и ясни критерии и мотивация да работи, хората, които проверяват да имат спокойствието да работят както трябва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2011, 12:37

9 Ivailo Valentinov Ivanov | 13.04.201315:42

7. Натурализиране на спортисти
Натурализирането за мен е процес, който рано или късно ще ни удари с пълна сила. Колкото сме ние развиваща се нация, толкова много по-зле и от нас има.
Трябва да се дава гражданство на спортисти, които не само със играта си, но и с държанието си години наред дават пример и помагат за развитието на даден спорт, или пък ако са млади, да имат потенциала да го направят.
Съгласен съм с мнението на авторите тук, че в момента цялата работа е една огромна корупционна схема.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2011, 12:37

8 Ivailo Valentinov Ivanov | 13.04.201315:36

7. Домакинства на състезания и тяхното финансиране
Ако тези съзтезания са обвързани с развитието на приоритетните спортове в дадения момент, задължително трябва да има такива. Най малкото международните централи като видят какво е направено и потенциала ни, ще помагат и те.
Твърдо съм против обаче да се финансират мероприятия, които не са свързани с масовостта на спорта. Например:
1. Колко хора практикуват, гледат и се интересуват и следят мотокрос, или тенис на маса, или снукър, или бадминтон? А колко футбол, волейбол, лека атлетика.
2. Не искам да обиждам нито един от спортовете, защото в България има много талантвливи хора, но когато трябва да се избира финансиране на дадено мероприятие, то трябва да става на база и с цел възможно най много хора да се интересуват от темата на мероприятието.
Тук опираме и до отразяване на тези събития, до прогнозни резултати и рейтинги, но в края на крайщата – Волейболните ни национали пълнят залите в България, където и да отидат да играят. На нищо и никакви мачове(като качество) от А ПФГ също има хора, макар и много по малко от преди.
За мен лично извода е този: Финансиране само на мероприятия(даже не е задължително да са и от съзтезателен характер), които са пряко свързани с развитието на приоритетни спортове у нас. Останалите спортове работят сами и се стремят да докажат, че заслужават подобно нещо.
Просто държавата ни е на такова дередже, че няма как всички да получват толкова, колкото искат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2011, 12:37

7 Ivailo Valentinov Ivanov | 13.04.201315:18

5. Отварянето на спорта към бизнеса
Според мен, има много начини да се осигури финансиране от бизнеса за спорта. Има и много примери за успешно сътрудничество в тази насока навсякъде по света.
Моето мнение е, че трябва да се направи така, че на бизнеса да му е изгодно да помага на спорта. Дали с данъчни облекчения, дали с преференции при договори, дали с осигуряване на човешкия капитал, който след това да се влее в редиците му. Ако бизнеса вижда, че има полза да инвестира в спорт, няма да се поколебае да го направи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2011, 12:37

6 Ivailo Valentinov Ivanov | 13.04.201315:13

4. Трябва ли държавата да дава пари във футбола?
Не, твърдо не. Но ако се върви по дадена програма за развитие на детския спорт, няма и да има нужда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2011, 12:37

5 Ivailo Valentinov Ivanov | 13.04.201315:11

3. Изработване на ясна програма с точни критерии за развитието на спорта
Това е мое лично мнение, но:
Самата точка обяснява какво трябва да се направи.
1. Какво се цели?
2. Кога трябва да се постигне?
3. За колко пари става дума?
4. Кой са целевите групи, които обхваща програмата?
5. Междинни цели, на даден период от време какво трябва да се случи?
6. Кои да са отговорни и по какво да се преценява дали са си свършили работата?
Тук наблягам на думичките ЯСНИ и ТОЧНИ.
1. Срокове до точни дата и час.
2. Поименно кой за каква отговорност носи.
a. Колко пари получава
b. За какъв срок
c. Критерии за успешно свършена работа, без „сиви“ неща в тях.
d. Пред кой (отново поименно и длъжностно) е отговорно това лице за работата си.
3. Раздробяване на целите, които трябва да се постигнат до възможно най малките така, че да не може повече да се раздробяват.
Отново, има достатъчно хора, на които, ако се даде възможност да отговорят на тези въпроси (и други подобни) за да изяснят нещата и ги комуникират правилно, ще се случват ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2011, 12:37

4 Ivailo Valentinov Ivanov | 13.04.201314:58

2. Поставяне на приоритети
Определно масовоста и популяризирането на спорта сред децата трябва да е приоритет. Също, както споменах и в точка 1, без напрежение за успехи на всяка цена. Реални срокове да се поставят и да се следват неизменно, без значение кое правителство е на власт. Това вече зависи от нас.
Основни приоритети за мен са:
1. Базите – всяко училище, без значение къде се намира и от детски градини до университети да има нормална база и цели за развитие. Не говоря веднага, но ако всяка година се прави това нещо за едно училище на община...
2. Треньори – Едновременно с подготовката на база за развитие, да се подготвят и кадрите, които да ползват тази база. Да се дава шанс на младите треньори със задължителен стаж в училищата. Да се почва от ниските дивизии, деца начално образование, след това да се изкачват по стълбичката ан професията.
3. Контрол – ясни критерии за отпускане на средства и целите, които трябва да се постигнат с тези средства.
4. Масовост – задължителни лиги, турнири или каквото и да било там още от най ранна възраст. Децата трябва да живеят със спорта и той да е част от ежедневието им толкова, колкото и собствените им родители. Стипендии за развитие на най талантливите деца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2011, 12:37

3 Ivailo Valentinov Ivanov | 13.04.201314:44

1. За какво да харчи пари държавата в спорта
От край време държавата дава пари за каквото и да било. Трябва да се приоритизира. Футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика и шахмат, това е. Всички други по ножа. Тези спортове се играят още в училищата и още от времето на родителите ни(аз съм на 2Кул. В тях има традиция и хората са наясно, че са известни и полезни за здравето и организма на децата. Американския модел на мен също много ми харесва. Още от детската градина, между училищни първенства, след това гимназиални, след това, университетски. И задължително възможно най масово. Да няма училище без отбор и база.
Също, забравяме за първенства, титли, успехи и тн в близко бъдеще. Дава се за цел примерно децата който сега са на по 5-6 годинки, когато станат на по двадесет да носят тези успехи, а дотогава да им се направи база, да се обучат треньори да се внедрят нови и напредничави модели на развитие.

Мисля, че моето поколение, а и тези с няколко години по-големи от нас вече сме достатъчно знаещи, а и има толкова много хора, които са уникални експерти в своите области, че ако им се даде възможност и спокойствие да работят, няма как след 10 години например да няма резултати и успехи. Достатъчно е само да се погледно колко много аматьорски турнири по футбол и баскетбол се организират от хора, повече от които никога не са се занимавали с подобни неща, за да се види, че имаме потенциал да развиваме масовост на спортовете които изброих.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 12.04.201311:51

Аз ако бях министър на спорта щяхда закрия всички федерации и да отрежа парите на всички. И да давам пари само за ЕмЕмЕй и гимнастички!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

1 Last Sword | 12.04.201311:23

Бързи два коментара по т.2 и т.3

2.Поставяне на приоритети - кое е по-важно? В тази точка няма абсолютно никаква логика. Така наречения "елитен" спорт е на светлинни години от спорта по света. Причината е елементарна - няма масов спорт и НЯМА откъде да се появят "елитни" спортисти. Задължително е да се възприеме американския модел за развитие на спорта - от детската градина, основното училище, гимназия, университет - "елитен" спорт. Спортът отдавна е чист бизнес и смея да твърдя, че няма по-добра схема.

3.Популярните спортове - футбол, баскетбол, лека атлетика, волейбол. С първите два - ок. С леката атлетика също бих могъл да се съглася. Но волейболът е умиращ спорт. В световен мащаб има 10 сериозни клуба, които в най-добрия случай играят пред 5-10 хил. зрители, няма качествени спонсори и на практика се играе в 6-8 страни по света. Някои от тези страни дори нямат вътрешно първенство, а ние наливаме пари в таз мъртвина.
   

оценка

+0 -0


Видео