Психовойна преди битката за короната | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Психовойна преди битката за короната

Светла Димитрова
21.04.2010, 07:33 (обновена 22.04.2010, 14:39)
Веселин Топалов

Дните преди старта на двубоя за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и индиеца Вишванатан Ананд двете страни водят истинска психо-война. Индийският гросмайстор, който е последният за сега световен шампион, още от самото начало демонстрира, че не е съгласен срещата да е в София. Нищо, че в Световната федерация по шахмат (ФИДЕ) това бе най-сериозната кандидатура... И че самият той е достатъчно популярен в родината си, за да опита да организира провеждането на двубоя там.

ФИДЕ обаче не се подаде на натиск. Българската страна се справи с многото претенции. При това по начин, който остави съпругата и мениджър на Ананд - Аруна без каквито и да било забележки при инспекцията през февруари.

Малко по-малко от седмица дни преди официалното откриване обаче Вишванатан Ананд пробва нов номер. След първоначалния слух, че е пристигнал инкогнито гросмайсторът и щаба му изпратиха писмо до медиите и обявиха, че искат тридневно отлагане на първата партия. По програма тя е насрочена за петък от 15,00 ч. следобед. Мотивът на Ананд бе че няма как да пристигне в България от Франкфурт след като въздушното пространство на Европа е блокирано от облаците пепел от исландския вулкан. От българска страна последва отказ. Шефовете обаче уточниха, че последната дума има ФИДЕ.

„Има си правила, който не се яви понася и санкции. Единствено ФИДЕ могат да решат мачът да се отложи, но трябва да поемат разходите и да кажат защо. Има подписан договор и ние го следваме.

Според него сме длъжни да осигурим на Ананд седем дни за аклиматизация, а дали ще ги използва е негов избор. Той е длъжен да дойде в София за официалната пресконференция. Единственият жест, който можем да направим, е да отложим пресконференцията за 21 април", коментира президентът на федерацията Стефан Сергиев.

От българска страна се аргументираха, че на 15 април Ханс-Валтер Шмид, който е от щаба на Ананд е пристигнал у нас, регистрирал се е в хотела в София, където ще бъде настанена тази делегация и е взел ключовете от стаите на останалите й членове. Именно това подвело организаторите, че и Ананд е пристигнал. 

Подписаният договор сочи, че при форсмажорни обстоятелства отборът, който е потърпевш, трябва да информира своевременно организаторите, както и екипът на Топалов. Това обаче не е направено. Не е спазена и още една клауза - че всяка от страните е длъжна да преодолее всички обстоятелства, които възпрепятстват появяването й.

От щаба на организаторите бяха категорични, че отлагането ще доведе до финансови загуби. Въпреки това организационния комитет, чийто председател е лично премиерът Бойко Борисов се събра днес на извънредна сбирка.  Тя завърши със същия отговор - категоричен отказ за отлагане.

Междувременно Ананд и мениджърът му и негова съпруга Аруна все пак успели да организират пътуването си от Франкфурт с автомобил и още снощи са пристигнали у нас.

Това обаче не попречи на индийската федерация днес да изпрати писмо до ФИДЕ, в което пак да поиска отлагане с три дни. Този път с мотив, че световния шампион е уморен от 40 часовото пътуване с кола.

"40-годишният световен шампион и съпругата му очевидно са много уморени след толкова дълъг път и се надяват организаторите да приемат разумното му искане за отлагане на мача с три дни. Ананд не е свикнал да пътува толкова дълги разстояния  с автомобил и ако партиите не бъдат отложени, това може да даде значително предимство на претендента Топалов", се казва в писмото.

Според индийците, ако домакините не се съгласят да отложат мача, може да се повтори предимството, което е получил Анатоли Карпов в мача срещу Александър Алехин в Лозана през 1998 г.

Те добавят, че Ананд е планирал да дойде в София на 16 април. "Той обаче се забави с четири дни заради независещи от него обстоятелства", написаха още индийците.

На този етап няма информация какъв ще бъде отговорът на ФИДЕ. Президентът й Кирсан Илюмжинов пристига в България утре и по обяд трябва да застане пред медиите заедно с Веселин Топалов в ролята му на претенден и Вишванатан Ананд като световен шампион.

„Практика е откриването и закриването на такива мачове да стават от президента на Световната федерация. Утре Кирсан Илюмжинов пристига, а обратният му полет е в събота. Ако бяхме уважили искането на Ананд, трябваше да пренебрегнем президента на централата. Освен това много официални лица, рекламодатели и други също нямаше да могат да участват, ако бъде отложена срещата", обоснова се днес пред Дарик радио президентът на родната централа Стефан Сергиев. Той допълни, че до този момент претенциите на индиеца са били спазвани, дори без да се пита българската страна. Едната от тях е двубоят да започне на 23 април, вместо на първоначално планираната дата 5 април. Ананд се мотивирал с друго участие, което обаче се оказало блъф. От българска страна обаче не очакват и сега исканията му да бъдат изпълнени.

„Двубоят ще бъде едно чисто спортно състезание, едно състезание между двамата най-добри в момента. Надявам се да премине в един дух на спортсменство. Ананд е един прекрасен човек, не е конфликтна личност и това недоразумение, което се получи с неговото закъснение, е може би плод на организация. Но това не променя нещата", добави Сергиев.

Oще: веселин топалов  вишванатан ананд  шахмат 


Още от Футбол свят


Видео