Джилбърт Аринас загърби кошмарите | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Джилбърт Аринас загърби кошмарите

Петър Захариев
13.12.2010, 10:44 (обновена 14.12.2010, 12:34)
Джилбърт Аринас

Снимка: © Getty Images

Джилбърт Аринас не е уверен, че ще се пребори за място в Уизърдс

Точно преди година звездата на Вашингтон Уизърдс Джилбърт Аринас влетя в съблекалнята на тима с оръжие в ръка, за да разреши скандал със съотборника си Джаварис Критентън, който му отговори със същото. Двамата имаха спор от игра на карти и стигнаха до бой.

После извадиха пистолети и като по чудо цялата дандания мина без жертви. Аринас отнесе наказание от 50 мача от ръководството на НБА и бе заплашен да изкара 30 дни в ареста, но се отърва само с условна присъда. Цялата история му струваше и 7.5 млн. долара от заплати и рекламен договор с Adidas.

Сега Джилбърт отново е на терена. И въпреки присъдата, която получи (б.а. - мотивите за нея се разпростират на 61 страници), никой не знае точно какво се е случило в съблекалнята между него и Критентън. Знае се само, че конфликтът е стартирал по време на игра на карти в самолета, с който Уизcрдс са се връщали от поредното си гостуване. Самият Аринас не е особено многословен, тъй като явно още има проблеми, които не може да разреши.

"Всички ме осъждат и ме обвиняват в какво ли не - признава сега Джилбърт. - А аз на никого не съм разказал цялата история. Джаварис също не го е правил. Но всички обсъждат инцидента, сякаш са присъствали на него. От това най-много ме боли, тъй като не е честно спрямо мен. За съжаление, хората си промениха мнението за мен, както и отношението. Чувствам го".

Всъщност каква е цялата тази история? Според съобщенията в медиите Аринас и Критентън са насочили оръжия един към друг в съблекалнята. Прокуратурата твърди, че пред разследващите Джилбърт е показал 4 пушки, които били в шкафчето на съотборника му. Критентън  извадил една от тях и я сложил в шкафчето на Джилбърт, който я грабнал по време на скандала. Никой от свидетелите обаче не може да обясни как точно са се развили нещата и как е приключил инцидента.

"Вече не си заслужава да обяснявам, тъй като бедата се случи - казва крилото на Вашингтон. - В очите на всички аз съм лошото момче, злодеят, който се опитва да убие съотборника си. Това няма как да се промени и за обществото аз ще си остана такъв. Не съм убеден, че това което сторих наистина е зло. Да, може да е разочароващо, но чак пък лошо? Всичко обаче вече приключи и съм длъжен да вървя напред".

Това не изглежда никак лесно, още повече когато играеш за един от най-слабите отбори в Лигата. Джилбърт обаче е свикнал да се справя с трудностите. В двата сезона преди инцидента той записа едва 15 мача заради серия операции на коляното. Седмица преди скандала Аринас бе в отлична форма, вкарваше по 40 т. на мач, но какво от това? НБА го наказа жестоко и той си плати.

"Единственото, което искам, е да играя баскетбол. Просто не мога да правя нищо друго и няма как да си представя живота ми без играта. Когато не играя, сякаш умирам. През тази година играх къде ли не, само и само за да поддържам форма, защото знаех, че ще се върна един ден", разказва Джилбърт.

Завръщането му обаче не толкова розово. Вашингон са аутсайдер, след като разкараха другите си звезди Антоун Джеймисън и Карън Бътлър. Аринас пък по понятни причини не може да бъде лицето на тима. Всичко се залага на привлечения под №1 от драфта Джон Уол. Джилбърт започва сезона като резерва, но е титуляр в последните 11 мача. Показателите му са най-добри в тима - 17.4 т., 5.1 асистенции, 3.4 борби и 1.3 откраднати топки за средно 33.5 минути на мач. Въпреки това той трябва да помага на Уол, около когото се гради бъдещия тим.

"Преди година бях престъпник, а сега съм единствено човек, който се опитва да си върши работата. За съжаление, обаче май времето ми тук изтече", казва Аринас. На различно мнение са шефовете на клуба. Според тях в момента Джилбърт е мотивиран и това много му помага по дълги път, който трябва да извърви, преди да си върне старата форма. Самият играч смята да се пребори с всичко, за да оцелее в НБА. Пред себе си той има яркият пример на един друг невероятен талант - Алън Айвърсън, който бе сред най-добрите играчи в света, но трудно се приспособяваше към новите неща. И в крайна сметка я докара дотам, че нито един отбор в НБА не го искаше. И бе принуден да отиде в Турция.

"Може би през 2006 и 2007 г. нямаше да мога да преглътна факта, че не съм титуляр, но това бе доста отдавна. Смятам, че съм се преборил с егото си и вече мога да се приспособя към всяка ситуация. Дори резервите в един тим са важни. Те също играят баскетбол, а не нещо друго", признава баскетболистът.

Никой обаче не е в състояние да каже докога Джилбърт ще играе за Вашингтон. Собственикът на клуба Тед Леонсис е категоричен, че не иска да продава или разменя Аринас, чийто договор е за още 3 години и 60 млн. долара. Джилбърт обаче е наясно, че в НБА дългосрочните планове са излишни. Знае и че с идването на Уол шансовете му да бъде голямата звезда и лидер на Уизърдс са изчезнали.

"За местата си в даден тим могат да бъдат сигурни само двама - Кобе Брайънт и Дерик Фишър в ЛА Лейкърс. Всички останали сме като стока, която може да се размени или продаде. Във Вашингтон се опитват да изградят млад и боеспособен отбор, в която аз не вярвам, че ще вляза. Но докато не се намери подходяща сделка, оставам", завършва Джилбърт Аринас. Който само преди 12 месеца бе сред големите звезди в НБА. А сега е човек, който иска да изчисти името си. Тъй като най-много обича баскетбола.

Oще: вашингтон уизърдс  джилбърт аринас  нба  петър захариев 


Още от Футбол свят


Видео