Хора, подарете цвете - 2 | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Хора, подарете цвете - 2

Петър Симеонов
28.02.2011, 03:55 (обновена 01.03.2011, 12:51)
ЦСКА, Левски, полиция

Снимка: © Sofia Photo Agency

Нашата милиция се готви за настъпление

Нашата полиция/милиция не ни пази. Това е ясно на всички граждани в България освен на един певец с проблем с потните му жлези.

Нашата милиция е заета да подслушва всички и да търси оправдание на скритите доходи на роднините си.

Напоследък ние свикнахме всеки ден да ни залива информация за нашата милиция, която нито ще направи живота ни по-сигурен, нито по-добър.

Обаче това, което направи нашата милиция на един футболен мач в събота  ни засяга лично. Защото разликата между действията на органите на реда на "Герена" и на тези в Триполи не се различава особено.

Аз нямам лични впечатления от този сблъсък. За пръв път от 15 години не посетих мач между Левски и ЦСКА. Причините са ми лични и нямат значение. Но не беше нужно да съм там за да разбера, че действията на тези, които са пратени да пазят реда, са извън всякаква логика и законност.

Както не е нужно да съм в Бенгази или Триполи, за да стигна до същия извод.  Искам да излезе комисар Златанов и да обясни каква е логиката, ако една тълпа се държи провокативно и агресивно и е затворена в някакво пространство, да бъде изкарана оттам и пусната в града.

Кой има интерес да провокира  футболни хулигани  и после да ги  изкара по улиците на София?  Феновете може да са чупили стадиона, но това не е нещо, което не сме виждали в последните 10 години и от двата сектора.

A и като затвориш 3000 човека в място за 1500 е нормално те да се опитат да си направят място. Тези, които чупят, са най-отпред, най-близо до полицията и спокойно могат да бъдат задържани.

И с какво ще помогне, като почнеш да млатиш наред  всички, които са платили 15 лева и са дошли единствено за да подкрепят отбора си. Да каже този специалист как само по чудо не се стигна до трагедия като на "Хилзбъро", при положение, че хората са принудени да се газят един друг притискани от биещата милиция.

Бил съм на мачове в чужбина много пъти. Там, ако се държиш агресивно, имат персонално отношение към тебе. В Чехия полицията стои извън сектора и чака сигнал. Ако някой чупи или прави друга провокация, влизат, хващат конкретния човек и го изнасят. Никой не влиза да бие на общо основание.

А тук  милицията е 10 пъти повече и 50 пъти по-безидейна и  непрофесионална. Как се очаква да се държат едни момчета, които са помлени на полувремето и лишени от възможността да се зарадват на победата на любимия си отбор?

Дори най-неагресивните фенове биха реагирали, ако бият тях, приятелките им и децата им без причина.

Абсолютно безсмислен и ненормален ход. По-голямо професионално невежество не съм виждал и чувал в живота си.

Свръхагресивните фенове на Сърбия бяха вкарани на стадиона на мача с Италия с обяснението, че там могат да бъдат контролирани. С обяснението, че по-улиците на града са далеч по-опасни.

А нашите „професионалисти" в униформи решиха да ги изкарат отвън. Имам много приятели, които в живота си не са влизали в конфликт, свързан с футбола, и са били жестоко малтретирани по време на този мач.

Имам приятел, който не е могъл да се прибере с личния си автомобил, защото при побоя, който са му нанесли милиционерите, са му счупили ключа от колата.

Имам приятел, който е бил най-горе и не е знаел дори какво се случва долу и в последващия побой е загубил якето си и едната си обувка на минусовите температури.

Друг ми разказа как пред него момчето опряно в оградата и натискано от тълпата е посиняло и загубило съзнание и са го извадили буквално за косата.  Разправят ми за припаднали  момичета и плачещи деца, търсещи родителите си.

Аз не съм бил там, но не съм бил и на Баташкото клане.

А вие, ако искате, им подарете цвете на милиционерите...

Oще: агитка  дерби  левски  полиция  сектор г  фенове  цска 


Още от Футбол свят


Видео