Накъде отива Димитър Бербатов? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Накъде отива Бербатов?

Sportcafe.bg
08.04.2010, 21:21 (обновена 11.04.2010, 10:44)
Димитър Бербатов

Снимка: © Getty images

Има моменти в живота, в които човек е на кръстопът

Има моменти в живота, в които човек е на кръстопът. Дали да посегнеш към звездите и да подчиниш волята и ежедневието си на тежкия път към тях, или да останеш там, където си. И да светиш със светлината, която вече си акумулирал.

През 2008 година Димитър Бербатов бе една от най-ярките звезди на Висшата лига. Статистиките на българският ас бяха потресаващи за първите му две години в Меката на футбола с екипа на "Тотнъм". Дойде офертата от най-големия клуб в Англия - "Манчестър Юнайтед".

Не просто оферта за много пари. А избор или-или.

Защото Бербатов бе изтръгнал въздишки на възхищение от експерти и медии, сочеха го за най-техничният и изящен футболист от времето на Кантона. Феновете на "Тотнъм" го боготворяха. Официалният статистик на Висшата лига "Актим" го постави 12-ти в първия му  сезон сред всички играчи. Вкара 23 гола, изигра 49 мача. Вестник "Сън" написа за него след един мач с "Болтън": "Все едно има ръкавици на краката си, така пипа топката!". Никой не си представяше "Тотнъм" без Берба. Същият вестник "Сън", най-тиражен в Англия, през ден пишеше за него и го нарече Крал Берба.

Втори сезон - още по-силен! Пак 23 гола, 52 мача, но и 19 асистенции! "Актим" го нареди трети във Висшата лига след Кристиано Роналдо и Дидие Дрогба. Суперзвезда.

Трансферът в "Юнайтед" го постави на магистралата. Или към рая на футбола, "Златна топка", купи и пантеона на големите, или към бързото и свободно падане. Защото в "Юнайтед" не стига само да имаш "ръкавици на краката". Разликата с "Тотнъм" е като от Благоевград до светлините на Лондон.

В първата си година като "червен дявол" Берба спечели титлата. Шампион на Англия! Но загуби ореола си на звезда, а и сякаш и частици от самочуствието и струящата от обувките му класа. Вкара 14 гола, не играеше редовно. Като за рекордна покупка с тежащите 30-милиона лири, го оставяха резерва твърде често. Записа само 43 мача във всички турнири, най-малко за един сезон, откакто мина Ламанша. А и в 11 от тях бе резерва... Остана на скамейката в най-важните мачове от заключителния спринт към титлата, оттам видя и почти целия финал в Шампионската лига. Прокраднаха се и първите критики: "Е ли Берба човекът за големи мачове?"

Пет мача преди края на този сезон Бербатов е вкарал само 12 пъти в 38 двубоя, а и е почнал като титуляр в 21!  Нашето момче пак е в заглавията на вестниците, но вече като този, който все не стига до звездите. От него се чака много, а играе поддържаща роля. Резерва в 4 от шестте големи дербита в първенството с "Челси", "Арсенал" и "Ливърпул". Резерва във важните мачове от Шампионската лига (и четирите двубоя от елиминациите). Апропо, Бербатов е започнал като титуляр само 6 от 22 мача на "Юнайтед" в турнира на шампионите след трансфера си!

"Сън", който го прозъгласи за Крал Берба, сега се усъмнява в мотивацията и качествата му за големи мачове. Наричат го Berba-flop (провалът Берба). Товарът на 30-те милиона, стресът в "Юнайтед" и очевидно неподходящият за него стил на отбора с динамика и скорост от 120 километра в час, сякаш отнеха блясъка на този безспорен талант.

В добавка езикът на тялото и играта му издават загуба на традиционното  самочуствие "Ала Кантона", с което правеше съперниците да изглеждат смешни.

На 29 Бербатов пак е на кръстопът. Семето на съмнението в Манчестър вече е не само посято, а и расте и избуява. Ако остане в "Юнайтед" той трябва да стори чудеса, за да спечели критици и фенове. Иначе ще остане маргинална фигура, па макар и в отбор, който вероятно ще печели трофеи. Ако избере свободата, може да получи от нея още един импулс и да видим пак онзи Бербатов, който бе на път да стигне звездите. Пък било и в отбор не от ранга на "Юнайтед". Май ни се иска второто. 

Oще: димитър бербатов  манчестър юнайтед Видео