Цената на звездите | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Цената на звездите

sportcafe.bg
01.03.2011, 08:02 (обновена 02.03.2011, 11:33)
Марио Мат, Ски, световна купа

Снимка: © getty images

Удоволствието феновете на зимните спортове да видят на живо у нас част от звездите в елита на алпийските ски струва 5 милиона лева

Инцидентите по време и след футболния двубой Левски - ЦСКА в събота не останаха скрити за голяма част от футболна Европа. Авторитетни издания като „AS" и „FourFourTwo" посветиха на случилото се на стадион „Георги Аспарухов" обширни репортажи.

Първият пролетен кръг на родното футболно първенство обаче не бе единственото спортно събитие, провело се у нас през уикенда. В събота и неделя България, чрез зимния ски център Банско, дебютира като домакин на състезания от световната купа в алпийските ски при мъжете.

За последните две години това всъщност е втората голяма проява в алпийските ски, която се организира в Банско. В края на февруари и началото на март 2009 у нас пристигнаха повечето от големите звезди при жените за състезания в спускането и супер гигантския слалом. През 2011 г. наред бяха мъжете със суперкомбинацията и слалома. Догодина отново ще дойдат дамите.

Въпреки че в последните години позагубиха малко от очарованието си от времената на Алберто Томба, Пол Акола, Томас Щангасингер, Херман Майер, алпийските ски си остават сред най-популярните спортове в Европа и света.

Състезанията от световната купа събират сериозна телевизионна аудитория, както и хиляди по самите трасета. Само миналата година в Европа надпреварите са били гледани от над 300 милиона зрители.

Държавите, които организират подобни състезания обаче са ограничен брой, най-вече заради големите изисквания по отношение на пистите, хотелите, телевизионното покритие, дори културната програма, която задължително съпътства състезанията.

Надпреварата, провела се през уикенда в Банско събра на едно място четирима световни шампиони - Кристоф Инерхофер (Италия), Тед Лигети (САЩ), Жан-Баптист Гранж (Франция) и Тома Фанара (Франция), водачът за Световната купа Ивица Костелич, легендата Марио Мат, утвърдените вече в този спорт Райнфрид Хербст, Феликс Ноиройтер. Сред гостите бяха две не по-малко големи звезди Алберто Томба и Марк Жирардели. И разбира се, Христо Стоичков.

Бюджетът на проявата бе около 5 милиона лева или около 2,5 милиона евро. 2 милиона лева от тях бяха осигурени от държавата. Останалите дойдоха от спонсори. Световната федерация по ски почти не подпомага организирането на тези състезания, ако не се брои услугата времеизмерване, която обаче е доста скъпа. Затова е обичайна практика в алпийските ски да има финансиране от страна на държавата.

В Загреб където също има два старта състезанието е с бюджет от 3,5 милиона евро, отново половината осигурени от държавата. В швейцарския курорт Венген надпреварата излиза малко над 5,8 милиона евро. Половината от тази сума отново е осигурена от държавата. Същото важи и за другия зимен център в Швейцария където има подобни стартове - Ленцерхайде.

В Австрия, където по традиция са най-скъпите състезания, част от парите са осигурени от бюджета на съответния регион.

По-малко са разходите около световната купа за жени. Състезанията у нас преди две години бяха с бюджет 3,5 милиона лева. Най-много пари от бюджета отиват за наемането на трибуните за зрители. Те са швейцарски и подобна конструкция до този момент не бе правена в България. Тя събира 5000 зрители. За да бъде всичко наред у нас пристигнаха над 25 тира с оборудване.

Телевизионното излъчване бе осигурено с 20 камери и хеликоптер. Гостите на събитието бяха близо 1000 души, за тях се грижиха 60 готвачи, 140 бармани, сервитьори и стюарди. Само за храна бяха похарчени близо 200 000 лева. 1000 души работиха за организацията на стартовете, за сигурността на туристи и участници се грижиха 120 полицаи.

Голямата въпросителна сега е какви ще бъдат приходите от това събитие. Официални данни все още няма, но преди провеждането му се очакваше те да бъдат между 3 и 4 милиона лева. Сумата трябваше да дойде от туристите, посетили ски курорта, за да наблюдават състезанията.

И в двата дни бе регистриран сериозен зрителски интерес като трибуните бяха препълнени. Билетите за надпреварата бяха с цени от 35 лева за единия ден и 55 лева за двата дни, имаше специални намаления за деца - 20 лева за един ден и 30 лева за двата дни.

Тези резултати обаче са твърде далеч от това, което постигат в Швейцария, например. В Ленцерхайде където обичайно се провеждат финалите на световната купа за пет дни събират приход от 15,6 милиона евро.

Oще: алберто томба  алпийски ски  банско  бългрия  кристоф инерхофер  световна купа  тед лигети 


Още от Футбол свят


Видео