Как да си издействаш трансфер | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Как да си издействаш трансфер

Роби Савидж , ВВС
16.08.2013, 10:00 (обновена 20.08.2013, 16:28)
роби савидж знае 11 начина да направиш трансфер

Роби Савидж със скандален наръчник за това как един футболист може да си издейства трансфер

Роби Савидж е един от най-интересните и скандални характери, появявали се се в британския футбол. Днес той е сред успешните футболни коментатори, а преди това записа 17 сезона на терена - кариерата му започна в Манчестър Юнайтед и завърши в Дарби Каунти.

Това е неговият списък от 11 мръсни трика, които футболистите използват, за да си издействат трансфер от клуба, в който не искат да останат.

Какво съветва Савидж тези като Луис Суарес и Гарет Бейл, които искат да си тръгнат, но клубът не ги пуска?

1. Сърдете се

Постоянното сърдене и цупене е ужасно и наистина действа отрицателно на другите играчи и на всички в клуба. Когато се цупиш, цялото ти поведение се променя и така разваляш и настроението на околните.

Използвал съм го постоянно и имаше моменти, в които бях непоносим, тъй като никога не съм можел да крия емоциите си. Когато бях нещастен, това се виждаше лесно, а и настроенията ми се сменяха много бързо.

2. Спрете да общувате

Мълчанието за определен период от време е много ефективно оръжие. Това е тактика, която използвах от време на време. Всъщност, аз съм забавен и слънчев човек, така че когато спирам да говоря, хората около мен веднага разбират, че нещо не е наред.

Спирам да говоря, продължавам да тренирам нормално и си тръгвам в първия удобен момент, не оставах да обядвам със съотборниците ми. Просто изчезвах.

3. Симулирайте контузия

Симулацията на контузия е най-популярният начин да накараш клубът да разбере, че си нещастен там. Лично аз съм виждал няколко наистина мистериозни контузии. Някои футболисти спираха да играят заради усукан чорап, нищо им нямаше. Преди лесно се симулираха контузии, сега е по-трудно.

Ако сега се контузиш, веднага отиваш на преглед, а в рамките на час и на скенер. Вече не можеш толкова лесно да излъжеш хората, но въпреки всичко може да се помотваш заради фалшиви болки и това да продължи доста дълго. Ако симулираш контузия, няма нужда да куцаш или да се кривиш от болка, просто казваш, че не ти е добре.

4. Измисляш новини за медиите

Някои играчи имат приятели в медиите и използват тези контакти, за да стигнат до трансфер. Аз съм се обаждал на репортери, които са ми близки и съм ги молил да напишат, че ме иска един или друг отбор, дори когато съм знаел, че това не е истина.

Това ми е помагало, така се увеличава интереса към мен. Днес това се прави по-трудно, медиите по-добре знаят кое е истина и кое не, но аз съм се обаждал на мои познати, за да измислим някоя история.

Разбира се, трябва да сме реалисти. Няма смисъл да искам материал, според който ще подпиша с Реал, защото всички ще са наясно, че това е лъжа!

5. Използвайте медиите

В отношенията с медиите може да направите още една крачка и да потърсите помощта на телевизиите. Веднъж, когато исках да окажа натиск върху един мениджър, аз поканих тв екип на тренировъчното игрище, когато знаех, че всички други са в почивка.

Идеята ми беше да покажа, че съм принуден да тренирам сам. Същата вечер телевизията излъчи репортажа и аз реших, че съм постигнал целта ми. Но за мое съжаление, мениджърът разкри замисъла ми и ми даде да разбера, че съм се изявил като глупак.

6. Да подкопаете авторитета на мениджъра

Как се прави това? Единият начин е да отидете директно при президента или собственика на клуба, за да обсъдите с него бъдещето си. Аз правех така. В един от тези случаи, когато не се разбирах с мениджъра, отидох при президента и казах, че искам да напусна. До края на договора ми оставаха две години и аз заявих, че ще приема да ми платят за една година, ако сега ме пуснат да си тръгна. Новината стигна до мениджъра, който се срещна с мен на следващата сутрин и изобщо не беше доволен.

Докато ритах в друг клуб, реших да се обадя на президента, но в дома му. Беше ни забранено да правим това, но смятах, че нямам друг избор. Президентът подходи разбиращо към проблема ми, но на следващия ден мениджърът ме повика в офиса си и ми каза, че не съм в ред.

7. Бой със съотборници

Това е екстремна мярка, но помага. В един клуб съотборниците ми знаеха, че искам да напусна, но някои започнаха да се дразнят на номерата ми. Дори се получи малък бунт в съблекалнята.

Един ден се получи голям скандал с вратаря. Той ми се нахвърли и ме сграбчи за гърлото, аз успях да се изправя и се сбихме.

8. Оплаквания пред екипа

Тук става въпрос за физиотерапевти, треньорския екип, служителите в столовата, секретарки и изобщо всички, които след това могат да докладват на мениджъра. Така че, ако искате да създадете проблеми, просто им се оплаквате и това стига до мениджъра. Той бързо ще разбере какво искате да му кажете.

Веднъж бях в кабинета на физиотерапевта и качах, че искам да премина в друг клуб. Добавих, че съм уверен, че сделката ще е факт и дори, че съм сигурен, че още следващата седмица ще съм в новия клуб.

Мениджърът ми се обади на другия ден и ми поиска обяснение.

9. Оказвайте лошо влияние

Всеки един играч може да предизвика проблеми в съблекалнята или на тренировъчното игрище. Просто трябва да се държите зле. Няма значение за какво става въпрос, просто се дръжте зле и скоро ще се сдобиете с репутация, която мениджърът не може да игнорира. Ако го направи, той рискува да „заразите" всички около вас.

10. Не се стараете достатъчно

Това се прави трудно, но ако не давате 100% от себе си на терена, то със сигурност ще загубите подкрепата на мениджъра. Трудно е, защото така разочаровате не себе си, а своите съотборници, феновете и дори семейството си.

Правил съм това само веднъж и не се гордея с това, но смятах, че това е единствената ми възможност. Това е моментът, в който мениджърът разбра, че ме е изгубил и вече не можеше да направи нищо, за да ме здържи.

11. Нека другите клубове научат, че искате трансфер

Да преговаряш без разрешение е незаконно, но се случва. Правят го както играчите, така и мениджърите. Лично на мен са ми се обаждали двама мениджъри, при това у дома, а аз още имах договор с друг клуб. И аз самият съм се опитвал да си издействам трансфер като говоря с играчи и мениджъри на клубове, които ме интересуваха.

Дискретен разговор с играч на друг клуб - може би докато сме в националния - това е ясен знак към другия клуб, че се интересувам от възможността да премина там.

„Наръчникът" на Савидж е пределно ясен, до 2 септември ще видим колко от тези трикове ще бъдат използвани и колко резултатни ще са те.

Oще: англия  гарет бейл  луис суарес  роби савидж  трансфери 2013 


Още от Футбол свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео