Ще стане ли Мондиал 2018 най-скъпият проект на Русия? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Ще стане ли Мондиал 2018 най-скъпият проект на Русия?

sportcafe.bg , по lenta.ru
04.12.2010, 14:39 (обновена 05.12.2010, 19:12)
Сеп Блатер, ФИФА

Снимка: © getty images

ФИФА не успя да изненада никой и даде Мондиал 2018 на Русия

Решението на световната футболна федерация (ФИФА) да даде домакинството на световното първенство по футбол през 2018 на Русия продължава да предизвиква дискусии. В Русия обещаха, че членовете на Изпълкома няма да съжаляват за избора си.

Дали ще успеят да ис спазят обещанието предстои да се види, но е почти сигурно, че организацията на Мондиал 2018 ще стане един от най-скъпите проекти на страната. Не е изключено той да глътне дори повече пари от олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Още през август тади година руското издание на списание „Newsweek" обяви, че вероятността да бъде избрана Русия за домакин е 70-80%. В материала бяха посочени и мотивите за това твърдение. На първо място бе факта, че местните власти са готови да предоставят на ФИФА гаранции и условия, които останалите кандидати няма как да покрият. На второ - това, че Русия няма намерение да жали пари, за да проведе шампионата.

Според заявката Мондиал 2018 ще се проведе в 13 града. При прецентацията си руснаците обаче посочиха 14, един от тях ще отпадне преди първенството: Москва, Санкт Петербург, Калининград, Ярославл, Нижни Новгород, Саранск, Казан, Екатеринбург, Самара, Волгограда, Краснодар, Сочи и Ростов на Дон.

Във всички тях трябва да бъдат построени стадиони, отговарящи на критериите на ФИФА. Само за това Русия ще похарчи 4 милиарда долара. Но това са само малка част от парите, които ще глътне проекта. Все пак световното първенство по футбол си остава далеч по-престижно състезание от зимните олимпийски игри. И по-популярно сред зрителите. А броят на туристите, които събира то и зимната олимпиада съвсем не може да се сравнява.

Затова най-големите разходи в бюджета на бъдещото световно първенство ще бъдат по отношение на инфраструктурата. Точните данни все още не са оповестени, но според експерти цифрата може да достигне 50 милиарда долара. В тази сума е включено строителството на автомагистрали, железопътни линии, летища, хотели.

Инвестицията в тях обаче е необходима,защото без нея Мондиал 2018 рискува да се превърне в незабравимо руско приключение за всички фенове и туристи. Всеки, който се е опитал да пътува през Русия е наясно, че туризмът дори в европейската част на страната е истинско бедствие. Да пътуваш с автомобил от един град до друг не е никак проста задача, не всички посочени градове са свързани от железопътни линии, а хотели, особено държавни в много от тях не съществуват. Да не пропускаме и нивото на обслужване.

Руските власти обаче са твърдо решени да поправят ситуацията. И гарантират, че в страната има достатъчно ресурси за това. Все още не е ясно как точно ще бъдат разпределени средствата и по какъв график ще се извършна строителството на необходимите съоръжения. Сигурно е обаче едно - контролът ще се осъществява от някой от правителството, а самия проект ще бъде включен в списъка му с целеви програми. Възможно е разбира се и да се появи и някоя структура, която ще разпределя средствата.

В последните години страната доказа, че се справя успешно с раздуването на бюджетите на различни проекти. Така стана например с олимпийските игри в Сочи, които трябва да се проведат през 2014 г. Първоначално се предполагаше, че организацията им ще струва 316 милиарда рубли, от които 185 милиарда трябваще да са от държавния бюджет. От 2006 г. обаче бюджета на игрите нарасна три пъти - до 1 трилион рубли. В проекта за Държавния бюджет за 2011-2013 г. пък предвидено за Олимпиадата да бъдат похарчени още 466,3 милиарда рубли.

Донякъде парите за Мондиал 2018, които страната ще трябва да отдели от държавния бюджет може да бъдат намалени заради факта, че строителството на някои от обектите вече е започнално в рамките на подготовката за други спортни събития като олимхиадата в Сочи и Универсиадата в Казан. Правителството пък предвижда да привлече на помощ бизнеса. Част от стадионите вече се ремонтират или строят за сметка на спонсорите на футболните клубове: Спартак и Динамо в Москва ще бъдат изградени от Лукойл и банка ВТБ, Газпром поема този в Санкт Петербург. Смята се, че участие може да вземе и Роман Абрамович. „Той има много пари", отбеляза Владимир Путин в Цюрих онзи ден.

Икономистите обаче все още са раздвоени в оценките си. Според някои решението е позитивно за имиджа на страната, а и ще помогне тя да се открие за туристите. Сега посещенията са трудни заради визите. От друга страна обаче те признават, че подготовката за организирането на подобен форум може да доведе до увеличении на бюджетните разходи и неефективно използване на средствата. Други обаче смятат, че Мондиал 2018 няма да се отрази особено на руската икономика.

Oще: динамо (москва)  лукойл  мондиал 2018  олимпийски игри  русия  сочи 2014  спартак (москва)  фифа 


Още от Футбол свят


Видео