Люис Хамилтън: Квалификацията в Монако ще е ад! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Люис Хамилтън: Квалификацията в Монако ще е ад!

Георги Иванов
11.05.2010, 12:36 (обновена 11.05.2010, 12:41)
Люис Хамилтън

Снимка: © Getty Images

Трафикът в Монте Карло притеснява Люис Хамилтън

Световният шампион във Формула 1 за 2008 Люис Хамилтън предупреди, че квалификацията за Гран при на Монако в събота може да се превърне в "истински ад" заради присъствието на твърде много бавни болиди на тясното и изпълнето със завои трасе по улиците на Монте Карло.

Люис спечели тук през 2008, а в последното състезание в Испания отпадна в предпоследната обиколка заради спукана гума, която го лиши от второто място.

Миналогодишният победител в Монако Дженсън Бътън ще кара другата кола на McLaren по улиците на Княжеството, а разликата между двамата в класирането е 21 точки в полза на Бътън, който в Испания завърши едва пети.

С трите нови тима колите на стартовата решетка тази година се увеличиха на 24 и пилотите се оплакват от трафика, които създават по-бавните болиди на новаците, което по улиците на Монте Карло може да се окаже решаващо за изхода на квалификацията.

Болидите на Virgin, Lotus и Hispania Racing изостават с по няколко секунди на обиколка, но в Барселона точно Lotus наложи вето на евентуално разделяне на квалификацията на сесии за по-бързите и по-бавните отбори.

"Квалификацията в Монако може да се окаже истински ад" прогнозира Хамилтън. "в Барселона затворих с 4 обиколки Лукас ди Граси, за състезание от 66 обиколки това е голяма разлика, една от най-големите, които съм виждал във Формула 1."

"Не мога да кажа, че по-бавните пилоти могат да ни провалят квалификацията", допълни Хамилтън. "Но определено ще е много трудно - и за нас, и за тях. Просто на такова трасе догонваш по-бавните невероятно бързо - направо е нереално. Като видиш такава кола пред теб, можеш само да се чудиш накъде ще реши пилотът да ти отстъпи път и понякога той се дърпа в грешната посока. Ако в някой завой трябва да атакуваш отвътре, а той реши да ти отвори външната траектория, става трудно, защото той иска да ти помогне, но не става. Засега, за щастие няма инциденти, но в Монако ще е много трудно."

Хамилтън обаче е на мнение, че ако успее да се справи с трафика в Монте Карло, то той и Бътън разполагат с болид, с който могат да се борят за победата в неделя.

"McLaren в момента не е най-бързата кола", призна Люис. "В Испания карах силно, но не успях да направя нито едно изпреварване. В Монте Карло можеш да спечелиш и без да си най-бързия, просто трябва да си много постоянен и да не правиш грешки. Няма причина да не можем да се борим с Red Bull в Монако, ще е много интересно. Защото тук разлика от секунда-две на обиколка не е фатална и от пилотите зависят повече неща на пистата. Освен това, ако вали, ще се получат вълнуваща квалификация и състезание."

Oще: mclaren  дженсън бътън  люис хамилтън  михаел шумахер  монако  формула 1 Видео