Китайски милиардер завзема Ливърпул | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Китайски милиардер завзема Ливърпул

Рори Смит , The Telegraph
02.08.2010, 11:53 (обновена 02.08.2010, 12:07)
Ливърпул фен

Снимка: © Getty Images/Guliver

Феновете на Ливърпул се надяват на по-добри дни за любимия им клуб

Дните на американските собственици на Ливърпул могат да се окажат преброени, но напускането им се оформя по един неочакван сценарий, на който те трудно ще се противопоставят.

Един от спряганите за купувачи на Ливърпул кандидати - китайският милиардер Кенет Хуанг започна офанзива по завземане на клуба, а ходовете му се оказаха изненада. Хуан направи директно предложение на банката RSB (Royal Bank of Scotland) да изкупи дълговете на Ливърпул в размер на 237 милиона лири и да измести от клуба настоящите му собственици Джордж Джилет и Том Хикс.

Китайската атака веднага породи контра действия на американците. В опит да забави приемането на офертата от страна на RSB, Джилет представи на банката сирийския бизнесмен Яхия Кирди като кандидат-купувач на клуба.

Миналата седмица Джилет информира RBS, че преговорите с Кирди, който е бивш национал на Сирия, са сериозно напреднали. В същото време Хуанг стартира преговори с банката за сделката, която ще му позволи да се освободи от американците, без те да извлекат печалба от сделката.

Хуанг, който търгува с акции на Уолстрийт и е президент на базираната в Хонг Конг група QSL Sports, има подкрепата на един от най-богатите инвестиционни фондове в Далечния Изток. Смята се, че Хуанг вече е влязъл в контакт с част от шефовете на клуба, за да ги увери, че смята да измести Хикс и Джилет. Хуанг планира и разговори с Фернандо Торес, като на срещата китаецът се надява да убеди испанеца да отложи решението за бъдещето си и да остане в клуба.

Настъплението на Хуанг може да убеди Торес, че новият собственик има възможност да инвестира в нови и качествени попълнения - условието, което Фернандо постави по-рано тази година, за да остане в клуба. Освен това Хуанг планира и да изчисти дълговете на Ливърпул, но офертата му не е атрактивна за Хикс и Джилет.

Чрез прекия си контакт с RBS Хуанг се надява да поеме контрола над клуба като гарантира, че ще изплати огромната част от дълговете, натрупани от американските собственици на Ливърпул. Но неговата оферта ще е доста по-ниска от цената, която искат за дяловете си Хикс и Джилет - 600 милиона лири.

Сделката за рефинансиране на дълговете на клуба с RBS беше сключена тази година, но банката постави сериозно условие по нея. Това съвпадна с назнавачането на Мартин Броутън за президент на Ливърпул, като основната му задача е да продаде клуба. Условието на RBS е банката да контролира продажбата на клуба, като освен това финансовата институция има право сама да сключи сделка, която ще й гарантира връщането на кредитите и намирането на нов собственик на Ливърпул.

Джилет се надява да забави активирането на банката и включи в играта Кирди - като възможна алтернатива на Хуанг. Китаецът вече обяви, че се надява да приключи сделката в следващите няколко дни, за да даде шанс на новия мениджър Рой Ходжсън да действа активно на трансферния пазар и да подсили състава. След появата на Кирди, Хуанг е направил нова, по-изгодна оферта на RSB.

Банката е задължена да разгледа всяка оферта, одобрена от собствениците и вече отпусна още време на Джилет за преговори със сириеца. Източници от Ливърпул обаче заявиха, че Кирди не е сериозен купувач и в крайна сметка едва ли ще направи сериозна оферта за купуването му.

Кирди е дългогодишен приятел на сина на Джилет - Фостър, като още през април името му се появи сред кандидатите за покупка на Ливърпул. Но той така и не подаде оферта, а после стана ясно, че Кирди няма подкрепата на инвестиционни фондове от ОАЕ, както твърдеше преди това той.

Американските собственици официално обявиха Ливърпул за продажба през април, като за президент беше назначен Броутън, а Barclays Capital беше наета да надзирава процеса. На 1 юли Броутън демонстрира отлично настроение и заяви, че "наддаването" за Ливърпул върви отлично и според него продажбата може да бъде приключена преди затварянето на трансферния прозорец в края на месеца.

Но сериозни оферти така и не дойдоха, а RSB се изправи пред възможността Хикс и Джилет да си върнат контрола над клуба, който определено ще струва по-малко в началото на сезона, след като няма да могат да се правят трансфери.

Въпреки твърденията, че RSB се е съгласила да рефинансира дълговете на Ливърпул за още една година, това беше потвърдено и чрез назначаването на Броутън за президент, банката има опция през октомври да поиска част от дължимите й суми.

Ако офертата на Хуанг бъде отхвърлена от RSB, а в същото време не се намери купувач, който да отговори за изискванията на Хикс и Джилет, дълговете на Ливърпул може да се превърнат в бремето, което да вкара клуба в процедура по несъстоятелност.

Но най-вероятно няма да се стигне чак дотам.

Oще: висша лига  джилет и хикс  кенет хуанг  ливърпул 


Още от Футбол свят


Видео