Мелбърн се отказва от Формула 1? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Мелбърн се отказва от Формула 1?

Autosport
24.01.2011, 13:14 (обновена 24.01.2011, 16:59)

1 от 3 снимки Назад Напред

Робърт Дойл

Снимка: © Getty Images

Кметът на Мелбърн Робърт Дойл (вляво) иска градът да напусне Формула 1

Кметът на Мелбърн Робърт Дойл е на мнение, че градът не трябва да подновява догонвора си за домакинство на старт от Формула 1, след като настоящият контракт изтече през 2015 година.
Бъдещето на Гран при на Австралия е под въпрос от няколко години насам, основно заради финансовите загуби, които генерира състезанието и постоянната нужда те да бъдат покривани от местната власт.

Дойл има собствена рубрика в местния вестник Herald Sun и точно там изложи тезата си, че въпреки че Гран при на Австралия е страхотна чест за Мелбърн, финансовото положение на състезанието вече е неудържимо.

Дойл прави четири предположения за бъдещето на надпреварата: "Първо, босът на Формула 1 Бърни Екълстоун може да се откаже от нас и да даде датата ни на друга държава, второ - Екълстоун да иска да организираме нощно състезание, при това на специално построено трасе - в Авалон или в Ноубъл парк или дори надпреварата да се премести в Сидни или Пърт, трето - да се направят редица подобрения по "Албърт парк" и трасето да остане домакин на Гран при на Австралия и четвърто - Мелбърн да се откаже от Формула 1."

Според Дойл, последният вариант, ще е най-добрият избор за града.

"Данъкоплатците в щата Виктория покриват загубите от това състезание - признава Дойл. - През 1996, когато цялото събитие беше в четири дни и много по-лесно се намираха корпоративни спонсори, все пак ни се налагаше да покриваме сметката, макар и не с много - 1,7 милиона долара. Миналата година дупката в бюджета на Гран при на Австралия беше 50 милиона долара.

"Да се пренесем за малко в 2015, когато изтича договора ни за състезание от Формула 1.

Въпреки, че състезанието ни е донесло реклама в цял свят за милиони долари, освен това местната икономика е спечелила стотици милиони долари, на състезанието се събират между 200 000 и 300 000 човека, все пак ще ни се наложи да вържем бюджета на надпреварата с около 70 милиона долара от парите на данъкоплатците.

"Този спор е много стар: можеш ли да си позволиш да инвестираш в аванс много пари и след това да изкараш повече?

За повечето спортни събития тази формула работи, но тук става въпрос за 70 милиона долара?
И Дойл допълни следното: "За мен, най-подходяща е четвъртата и финална възможност за бъдещето на Формула 1 в Мелбърн. Знам, че досега няма град, който доброволно да се е отказал от Формула 1, но може би Мелбърн ще е първият.

"Просто трябва да решим, че като домакин на Ф1 Мелбърн изживя 20 прекрасни години, които донесоха много на града, но цикълът е стигнал края си.

"Това ще означава, че ще трябва да заменим с нещо голямо състезанието от Формула 1, а големите събития не са евтини. Не са много големите събития, които да се провеждат всяка година и да имат такъв икономически ефект, какъвто постигнахме с Формула 1. Вече трябва да започнем да търсим това ново събитие.

"В крайна сметка, това решение е изцяло в ръцете на министър-председателя на щата и неговото управление, решението ще е тяхно. Но моето мнение е следното: Да намерим нещо друго, времето ни изтече."

Но Дойл държи да отбележи, че не смята идването на Формула 1 в Мелбърн за грешка. Напротив.
"Преместването на старта от Формула 1 в Мелбърн през 1996 за мен беше гениално решение - допълва кметът. - Щатът Виктория беше западнал, градът - също, имахме много проблеми, но Ф1 ни помогна да си стъпим на краката."

Шефът на Гран при на Австралия Рон Уокър веднага отвърна на статията на Дойл и обяви, че организаторите полагат максимални усилия, за да намалят финансовото бреме за жителите на щата Виктория. Според него, състезанието може да намалява загубите си всяка година, докато в близко бъдеще излезе на нула.

Въпрос, при това важен, от sportcafe.bg:

Според вас, след като Австралия губи от състезанието си във Формула 1, дали България ще може да печели?

Oще: австралия  марк уебър  мелбърн Видео