ФИФА ще разследва британски футболен шеф | sportcafe.bg
Sportcafe logo

ФИФА ще разследва британски футболен шеф

The Sun
18.05.2010, 11:03 (обновена 18.05.2010, 16:17)
Лорд Трисман

Снимка: © Getty Images

Откровеността на лорд Трисман разтърси световния футбол

ФИФА стартира разследване на подалия оставка президент на английската футболна асоциация лорд Трисман заради изказванията му, свързани с възможността Русия и Испания да подкупват съдии на световното първенство в ЮАР и после да се опитат да провалят кандидатурата на Англия за домакин на мондиала през 2018.

Лорд Трисман подаде оставка в неделя насред огромен скандал, след като в медиите изтече информация за тези негови предположения, направени в частен разговор. Лорд Трисман беше начело и на кандидатурата на Англия за домакин на световното първенство по футбол през 2018, но сега на Острова има притеснения, че битката е предварително загубена.

Алексей Сорокин, който оглавява кандидатурата на Русия за 2018 заяви: "Не сме получавали никакви извинения от Англия". Това породи нов скандал, след като от английската футболна асоциация официално съобщиха, че са изпратили извинения на колегите си от Русия и Испания по факса.

Сорокин, който е и генерален директор на руската футболна асоциация допълни: "От цялата тази суматоха може да се предположат две неща: или в английската футболна централа е станала техническа грешка и просто оттам са избързали като са информирали медиите, че вече са се извинили."

Генералният секретар на ФИФА Джером Валке обяви, че е предал случая "Лорд Трисман" на Комисията по етика, която ще разследва изказванията на британския футболен шеф.

Допълнително ФИФА изисква от английската футболна асоциация доклад за скандала, в който трябва да бъде включена и позицията на лорд Трисман.

Шефът на испанската футболна федерация Хорхе Перес Ариас определи идеята, че страната му ще се опитва да подкупва съдии като "абсурдна".

Мястото на лорд Трисман начело на кандидатурата на Англия зае Джеф Томпсън, а лордът получи подкрепа от британския министър на спорта Хю Робъртсън.

"Каквото и да е казал или не е казал лор Трисман, той не е атакувал Сеп Блатер лично или пък честността на ФИФА или УЕФА", дипломатично обясни Робъртсън.

Oще: англия 2018  дейвид бекъм  кандидатура  лорд трисман  футбол 


Още от Футбол свят


Видео