200-милионен подарък на шейховете към Сити | sportcafe.bg
Sportcafe logo

200-милионен подарък на шейховете към Сити

Дидро
09.12.2014, 10:38 (обновена 13.12.2014, 10:43)

1 от 16 снимки Назад Напред

Етихад Кампус

Така изглежда комплексът, който ще накара целия футболен свят да завижда. В дъното е стадион "Етихад", който също е произведение на изкуството. На него играе първият тим.

Когато през 2008 г. шейх Мансур бин Зайед ал Наян даде първото си интервю за телевизията на Манчестър Сити, той обясни приоритетите на новите собственици.

"Искаме да сме номер едно в света - каза главата на управляващата фамилия в Абу Даби. - Тук ще играят най-добрите футболисти. Но не само това. Искаме да изградим структура, не само да купуваме звезди. Затова имаме стратегия за мегакомплекс и база, които да са най-модерни в света."

Шест години по-късно шейх Мансур спази обещанието си. "Етихад Кампус" е най-добрата тренировъчна база в света на футбола, приютила цялото семейство на Манчестър Сити - от първия тим до децата на 6 г., които тепърва започват да ритат в екипи на клуба.

Проектът е завършен и вече работи от тази седмица. Струва 200 милиона лири и е на стотици метри от стадион "Етихад". С преместването там, клубът най-накрая скъсва връзката с местния съперник Юнайтед, с който досега делеше съседни тренировъчни комплекси в предградието Карингтън.

Какво му е модерното на "Етихад Кампус" се вижда ясно и от снимките. Но ето и фактите:

Цената му е 200 милиона лири.

Разполага с 16,5 (да, има и половинка) футболни игрища.

12,5 от тях са изцяло построени за детските, юношеските и младежките формации на Академията за развитие, открита от Сити.

7000 места има стадионът в комплекса, който ще се ползва от всички формации, включително женския тим, както и ще бъде свободен за обществено ползване и благотворителни мачове.

450 са играчите, които всяка седмица ще тренират в базата - от 6-годишни до мъжкия тим.

75 процента от момчетата в Академията са от Манчестър и областта край града, както изисква законът на Футболната асоциация за работа с млади играчи.

40 000 километра е общата дължина на власинките, от които са изградени петте изкуствени игрища.

190 метра е дълъг моста, който свързва Академията със стадион "Етихад". Гледката е подобва на тази около пистата в Абу Даби, проектирана от същата компания, която шейх Мансур нае и за комплекса в Манчестър.

78 играчи от Академията учат в колежа Конел, недалеч от базата. Той е кръстен на фамилия Конел, която основава Манчестър Сити.

8,1 милиона литра вода поемат резервоарите под базата, които трябва да обират и рециклират дъждовната вода, за да осигуряват напояването на игрищата и водоснабдяването на целия комплекс.

0,5 - това е половинката игрище, което е оставено изцяло за тренировки на вратарите на първия отбор.

1 е теренът, заобиколен изцяло от стени и сгради. Той е пригоден за подготовка на тактически и заучени статични ситуации, а е ограден, за да не се намесва вятъра в прецидността на играчите.

3 са фитнес залите. Разбира се, свръхмодерни.

6 отделни басейна - един студен, един топъл и няколко с променлива температура, в които да се провеждат процедури на контузени играчи и възстановяване след мачове.

56 места има видео и тв залата за анализи и разузнаване на съперници.

1 офис за съдействие на играчите - там ги чакат счетоводител, психолог и човек по сигурността, като футболистите могат да получат съвети по въпроси с данъци, проблеми от личен характер, алкохол, наркотици или социални мрежи. Нищо не е оставено на случайноста.

29 часа на седмица са отделени за хора извън Академията, училища, отбори от региона, които искат да ползвват игрищата.

10 процента - с толкова е паднала безработицата в квартала, след като комплексът осигури стотици работни места.

Oще: 200 милиона  манчестър сити  тренировъчен комплекс  шейх мансур 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео