Симеон Симеонов поведе в третия кръг на Hyundai Racing Trophy | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Симеон Симеонов поведе в третия кръг на Hyundai Racing Trophy

Sportcafe
02.07.2017, 08:54 (обновена 02.07.2017, 08:58)
Симеон Симеонов

Симеон Симеонов/Йордан Йорданов поведе след първия състезателен ден от рали „Троя“ в в Чанаккале

Екипажът Симеон Симеонов/Йордан Йорданов поведе след първия състезателен ден от рали „Троя“ в в Чанаккале, Турция. Надпреварата е трети кръг от едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy и се провежда този уикенд, 1-2 юли. Общото време на дуото от 5-те етапа е 1:00:36.8, втори са Денис Станчовски/Младен Карчев с 1:02:30.8. Женският тандем Виктория Гъркова/Велислава Павлова заслужено се пребори за третото място с 1:06:16.4. На четвърта позиция и с време от 1:23:18.9 се нарежда новият турски екипаж в надпреварата – Топрак Кандан/Ерхан Арикан.

Състезателите и автомобилите Hyundai i20 Coupe R се справят добре в изключително тежкото състезание с много дълги трасета, в които се редуват остри завои и бързи участъци. Налага им се да се справят и с 40-градусовата жега, от която асфалтът буквално се топи.

Първият състезателен етап Paris 1 не мина без инцидент – след като 30 от колите вече бяха преминали успешно трасето, се наложи той да бъде прекратен, заради горящ автомобил. Така екипажите на Hyundai Racing Trophy преминаха отсечката в несъстезателно темпо и им беше присъдено служебно време от 14:58.2, за да могат да участват в генералното класиране.

От втория състезателен етап Homeros 1 закономерно поведоха Симеон Симеонов/Йордан Йорданов, които са и победители в първите два кръга на едномарковия шампионат. Преди състезанието младият пилот обясни, че ще бъде изключително внимателен, предвид трудните условия и непознатия терен, така че ще набира скорост постепенно. „Надявам се да се получи добра битка с моите конкуренти“, пожела си той.

Успех постигна и 16-годишният Денис Станчовски, чиято цел на това състезание е да се изкачи с една позиция напред и да се класира на второ място, като продължава да трупа опит на пътя. За него това е трета надпревара и резултатите му се подобряват с всеки изминат километър.

Дамският екипаж Виктория Гъркова/Велислава Павлова също показа силен дух и решимост да се изкачва в класирането. На втория етап момичетата претърпяха лек удар с автомобила си, така че се наложи механиците в сервизния парк да покажат умения и бързина, за да сменят повредената броня. След отстраняването на аварията дуото показа увереност и твърдост на пътя. Гъркова е категорична, че, въпреки някои сериозни изпитания за майсторството на пилотите по трасето, ще успеят да докажат, че могат да бъдат сред добрите рали състезатели.

Турският пилот Топрак Кандан се справи отлично с първото си рали, въпреки че изгуби време на втория етап заради лек технически проблем. На третия етап - Paris 2, малко го забави изпускане на завой. В четвъртия - Homeros 2, обаче успя да навакса и с много добро време изпревари по-опитната от него Викторя Гъркова, което показва, че свиква с колата. А на финалния дори се нареди втори след водача Симеон Симеонов. Така 18-годишният дебютант, който има опит в картинг надпреварата - V1 Challenge, натрупа километри с Hyundai i20 Coupe R. „Това е първият ми досег със състезателен автомобил. Целта ми е да финиширам успешно“, каза той преди старта.

На последния и специален етап от съботния ден – Troia Horse, който се проведе в центъра на града, Виктория Гъркова се нареди на трето място, а Денис Станчовски на четвърто. Въпреки това класирането и разликите между четирите екипажа на Hyundai Racing Trophy се запазиха. На Troia Horse състезателите по особено атрактивен начин показаха спортното си майсторство, докато слаломираха и правеха сложни фигури между препятствия от гуми. Те вече се подготвят за утрешната битка, която ще започне в 12:18 часа.

Първият състезателен ден на рали „Троя“ имаше 5 етапа с обща дължина от 98,60 км. В неделя екипажите ще трябва да преминат през 3 етапа с обща дължина 55,70 км.

Oще: hyundai  hyundai racing trophy  рали троя  симеон симеонов 


Още от Hyundai Racing

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео