Симеон Симеонов спечели четвъртия кръг на Hyundai Racing Trophy | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Симеон Симеонов спечели четвъртия кръг на Hyundai Racing Trophy

Sportcafe
17.07.2017, 09:35 (обновена 17.07.2017, 10:09)
Hyundai Racing

На церемонията по връчване на трофеите победителите получиха награди от Виолета Кметова - маркетинг мениджър на „Тотал България", които са основен спонсор на Hyundai Racing Trophy.

Въпреки тежката пътна обстановка Симеон Симеонов/Йордан Йорданов се пребориха за третото място в клас RC5 и са 11-и в генералното класиране, а Виктория Гъркова/Велислава Павлова са първи сред дамските тандеми. Освен това екипажите на Hyundai Racing Trophy са втори в отборното класиране.

На церемонията по връчване на трофеите победителите получиха награди от Виолета Кметова - маркетинг мениджър на „Тотал България", които са основен спонсор на Hyundai Racing Trophy.

Атмосферните условия по време на ралито бяха трудни и променливи. През част от състезанието пилотите караха на силен дъжд, мъгла и хлъзгав терен с кални участъци, които се сменяха с ясно време, а пътят изсъхваше бързо заради вятъра. „Наистина беше много сложно за концентрация и да се поддържа равномерно темпо", обясни треньорът на Motorsport Academy Петър Гьошев. По думите му обаче това ще помогне на екипажите да станат по-добри, а автомобилите Hyundai i20 Coupe R са справили и поздрави пилотите и навигаторите. Той обясни, че предвид обстоятелствата, освен за последния етап, са избрали гуми за дъжд. Те са от мека смес и е много трудно да се съхранят, когато участъците са сухи. Така че той е инструктирал състезателите да карат внимателно и да не поемат излишни рискове.

Симеон Симеонов и много доволен от победата, макар че влажната настилка изигра и на него лоша шега на седмия етап - „Лазарци" 2, където се завъртя на пътя и се заклещи между дървета. „Състезанието наистина беше много тежко. Първият ден не очаквахме дъжд и бяхме по-бавни, днес започнахме с много по-добро темпо още от първата отсечка и постепенно качвахме скоростта", обясни стратегията си той. 18-годишният пилот призна, че се е опитал да види какъв е лимита на автомобила и е вдигнал много темпото в желанието си да стане пръв в клас RC5. За съжаление е влязъл с твърде голяма скорост в един от завоите и колата се е подхлъзнала. По думите на треньора Петър Гьошев Симеон се справил отлично. „Той вече е на много високо ниво и оттук-нататък, за да става по-бърз и със секунда ще трябва много работа. Има много добра техника, трябва да се работи на психологическо ниво, защото спортът е тежък и рискован, допълни той.

Боян Гетов, който за първи път участва в шампионата Hyundai Racing Trophy изненадващо се пребори за второто място в ралито. Въпреки че е опитен пилот, неговата цел беше да завърши състезанието успешно, да натрупа километри с автомобила и да се стикова с навигатора си Стефан Кънчев. „Емоцията беше доста голяма за нас. Етапите бяха доста трудни - карахме на дъжд, на сухо, на една от отсечките имаше и катастрофа пред нас, но опитът ми помогна", разказа той.

Петър Гьошев също е смята, че представянето на Гетов е много добро, който е заложил на разумна и предпазлива езда, защото за него ралито е подготовка за следващите стартове от едномарковата надпревара.

Третото място в състезанието е успех за Гъркова. Тя призна, че дъждът силно я е притеснил, тъй като не й се е случвало досега да кара цяло рали в такива условия. „Виктория излезе малко по-плахо в началото, притеснена от водата по трасето. Но днес показа постоянство и времената й се подобриха. Върви почти рамо до рамо с Боян Гетов и мисля, че трябва да се гордее с това", допълни той.

Изненадата на ралито е четвъртата позиция за водача от първия състезателен ден Денис Станчовски. Пилотът не скри разочарованието си, че заради излизането в канавката се е простил с надеждите за битка за златото. „Старахме се да наваксаме", беше лаконичен той. Въпреки това наставникът Петър Гьошев е доволен от показаното от Станчовски. „Денис оправда очакванията ми да бъде много бърз, защото е беше много добре подготвен и мотивиран за ралито. Дори ме изненада, че в първия ден изпревари Симеон", обясни той. Треньорът е на мнение обаче, че за 16-годишния пилот е рано да поддържа темпото на лидера в шампионата Симеонов. Така че не е изненада, че една малка грешка при това лошо време му е коствала твърде скъпо. „Състезанието обаче е безспорен успех за Станчовски", категоричен е Гьошев.

На първата отсечка за деня - скоростният етап „Чумерна, с дължина 7.74 км, Симеон Симеонов поведе с 04:31.1, а Денис Станчовски изостана след него на 08.2 секунди, Боян Гетов финишира трети, а Виктория Гъркова четвърта.

На втория етап - Буйновци, 19.90 км, екипажът Денис Станчовски/Младен Карчев, които все още бяха водачи във временното класиране излетяха от пистата и паднаха в канавката заради хлъзгавото и кално трасе. За щастие и състезателите, и автомобилът са невредими, а благодарение на помощта на публиката, която им помогна да се върнат на пътя, те продължиха състезанието. Но това ги забави твърде много и те завършиха последни с почти 13 минути след тандема Симеон Симеонов/Йордан Йорданов, които убедително поведоха в състезанието. На втора позиция се наредиха Боян Гетов/Стефан Кънчев, трети са момичетата Виктория Гъркова/Велислава Павлова.

Симеонов безапелационно спечели и следващия етап - „Лазарци" 1, 5.60 км, с време от 15:23.2 и 13.3 секунди преднина пред Станчовски, който се върна в състезанието и зае второ място. Боян Гетов и Виктория Гъркова са на трето и четвърто място.

На четвъртия етап „Лазарци" 2, 5.60 km, късметът изневери на Симеонов, автомобилът му се подхлъзна, завъртя се и отиде в канавката, за щастие отново без поражения за колата и състезателите. Те с помощта на публиката се върнаха на пътя и продължиха надпреварата, но се класираха на четвърто място с изоставане от 05:38.6 след Станчовски, който се пребори за първото място в този етап с време от 03:59.3. На втора позиция завърши Боян Гетов, а Виктория Гъркова на трета.

Симеон взе и предпоследния етап - "Елена-Твърдица", 29.00 км. Той постигна време от 21:55.3, Денис беше по-бавен от него с 31.3 секунди и финишира втори. След тях са Боян Гетов и Виктория Гъркова.

В последния етап power stage "Предела", 24.00 км, Симеонов натисна силно газта и постигна изключителното пето време в генералното класиране (16:28.5), което затвърди и лидерството му в едномарковия шампионат. Станчовски финишира на 49.4 секунди след него, трети е Боян Гетов, а Виктория Гъркова - четвърта.

Третият сезон на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy ще продължи с още две състезания, първото от които е рали „Сливен" на 1-3 септември, а за финал - рали „Стари столици" на 7-8 октомври.

Oще: hyundai  hyundai racing trophy  виктория гъркова  виолета кметова  елена  йордан йорданов  симеон симеонов  състезание  твърдица 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео