Ще има ли олимпиада? Защо властите в Рио говорят за катастрофа | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Ще има ли олимпиада? Защо властите в Рио говорят за катастрофа

Sportcafe
02.07.2016, 14:09 (обновена 03.07.2016, 18:51)
рио, олимпиада, летни игри

Оказа се, че ситуацията около игрите е много, много сложна.

До олимпиадата в Рио не остана почти никакво време - малко повече от месец. Доскоро вярвахме, че най-сериозните проблеми са свързани с евентуалното наказание на руските лекоатлети заради системна употреба на допинг. Или с контузията на исполина Юсеин Болт, която може да му попречи да обере пълния комплект медали за трети пореден път.

Притеснявахме се и заради коварния вирус Зика, който е заплаха както за спортистите, така и за очакваните около 500 000 гости в Бразилия.

Оказа се обаче, че ситуацията около игрите е далеч по-сложна. Временният губернатор на щата Рио де Жанейро - Франсиско Дорнелес, предупреди за задаваща се катастрофа. Причината се крие във финансовите затруднения, които могат да се отразят на мерките за сигурност и транспорта.

Ранни предупреждения

Още преди две години стана ясно, че Бразилия трудно ще се справи с подобно предизвикателство. Световното първенство не мина никак гладко, а сега ситуацията е още по-тревожна. Олимпиадата ще тече на фона на дълбока икономическа криза, а един от най-големите щати в страната е пред прага на банкрут.

Дорнелес е категоричен, че без външна подкрепа нещата ще излязат от контрол. В същото време обаче федералната хазна е на последни изпарения. Бразилия не разполага дори с президент, след като Дилма Русеф бе отстранена заради корупционен скандал.

Експерти прогнозират, че по отношение на организацията ни очаква най-слабата олимпиада през новия век. Изборът на Рио вероятно е оправдан във връзка с географската експанзия и завладяването на нови пазари, но все пак...

Основните заплахи

Те са свързани със здравето и безопасността. Заради игрите и вируса Зика Световната здравна организация създаде специална комисия за оценка на риска. Експертите не смеят да поискат отмяна или преместване на форума, а ситуацията продължава да се влошава. Все повече спортисти не смеят да участват - сред тях е голф звездата Рори Макилрой, който официално се отказа.

В Бразилия върлува и жълта треска, която всъщност е доста по-смъртоносна от Зика.

Що се отнася до сигурността, опасенията далеч не са свързани само с тероризма. Из фавелите бродят въоръжени престъпници, обирите и отвличанията са всекидневие. За да бъдат удържани тези банди в продължение на две седмици са необходими огромни ресурси. А в момента парите не стигат дори за заплатите на редовите полицаи. Триста от тях излязоха на протест - те не разполагат дори с гориво за патрулките и със средства за лична хигиена на работното място.

Само тази година в Рио са убити 52-ма служители на реда. Наскоро двама бяха застреляни посред бял ден при опит за освобождаване на накробарон. Ако дори въоръжените професионалисти не се чувстват господари на улицата, какво остава за спортисти, служители и зрители...

Невъзможната отмяна

Разбира се, да се отмени лятна олимпиада е нещо немислимо. Нейното преместване можеше да се осъществи най-късно преди година, а сега подобно решение би причинило колосални загуби  ще дискридитира олимпийското движение.

Затова изборът е само един - всички трябва да преодолеят страха си и да стискат палци форумът да мине без ексцесии. И най-вече да бъде сключено временно примирие със страховитите бандити.

Oще: жълта треска  зика  летни игри  олимпиада  рио 2016  рио де жанейро 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео