Няколко погрешни мита за карането на ски | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Няколко погрешни мита за карането на ски

Чоки Уайт, "The Active Times"
30.12.2014, 10:59 (обновена 03.01.2015, 13:09)
чоки уайт

Чоки Уайт (на преден план) по време на тренировка в Бийвър Крийк.

Празниците са тук, а това означава, че и ски сезонът е в разгара си. Независимо дали сте редовен по склоновете и пистите или напълно нов за спорта, всеки има още какво да научи.

А най-добре е това да стане от професионален инструктор. Чоки Уайт е създател и учител на поколения скиори. Той е кръстосвал света през Скалистите планини в Колорадо през Алпите до Нова Зеландия.

Дългогодишен и уважавн член на Beaver Creek Ski School. Страстта му към ските и неговите познания бяха завещани на времето от страниците на ски-бестселъра "Седемте тайни на скиорството".

"Скиорството може да се уповава на няклоко основни принципа, но както всеки спорт, има много по-фини детайли, които са от значение. И те правят разликата между безопасното каране на ски и хазарта", твърди Уайт.

За да се избегнат травмите, е важно да имаме правилните нагласа, умения и екипировка. Чоки споделя някои от най-погрешните схващания за скиорството.

Твърде съм стар, за да стана добър скиор


Някои хора израстват по белите склонове. На 6 години вече карат свободно, а на 8 започват да се състезават. Повечето хора обаче са със средни способности и не са се "родили на ски". Но, точно като мен, ако тренират правилно, с течение на времето стават доста добри.

Ако сте напълно нов в ските, отделете време, за да научите някои основни правили - за предпочитане от квалифициран инструктор. При карането на ски най-фундаментален е балансът. Във всички спортове се разчита на равновесието, а ските не са изключение.

Ще стана по-добър, ако преодолея страха си


Наистина, за да се спуснеш стремглаво надолу, се изисква смелост. Но преодоляването на страха само по себе си няма да ви направи по-добри.

Някои скиори, дори абсолютни новаци, изобщо не изпитват страх, но това често се дължи на факта, че са тренирали под някаква форма и са провели "сухи" трениорвки с устен инструктаж.

Колкото по-опитни ставате, толкова повече страхът остава на заден план. До голяма степен мястото му се заема от увереност и става много по-забавно.

Аз съм изключение

95% от скиорите, включително някои професионалисти, не оценяват достатъчно силата на баланса.

Много от тях просто си мислят, че са напълно балансирани, но често това е погрешно и дори арогантно мислене. Най-добрият съвет е да се учите постоянно, което означава да сте бдителни и нащрек.

Голям скиор е този, който може да възстанови равновесието си бързо, след като го е загубил. Може да сте ядосан, че изобщо ви се е случило, но способността да възстановявате баланса си с лекота е от огромно значение.

Екипировката ми е ОК

Както е глупаво да се мисли, че добрата екипировка ще ви направи по-добър скиор, също така е неоправдано да се пренебрегва фактът, че има определени изисквания и правила.

От жизнено значение е да сте сигурни, че автоматите ви са годни и здрави. Ако те са съобразени с възрастта, уменията и теглото ви, и използвате правилната техника на каране, вероятността за инцидент е значително по-малка. В противен случай рисковете от травми са много по-големи.

Друго важно нещо са обувките - най-важният елемент за техниката на каране, както и щеките. Щеките трябва да бъдат с правилната дължина (ръцете ви трябва да са под ъгъл от 90 градуса, когато ги държите).

Чувал съм твърде много ужасяващи истории, които завършват в болницата със счупени крайници. Не бъдете един от многото скиори (включително експерти), които пренебрегват правилата. Проверявайте автоматите и екипировката си при специалисти, а не се правете на майстори.

Oще: ски  ски автомати  чоки уайт 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео