Няколко погрешни мита за карането на ски | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Няколко погрешни мита за карането на ски

Чоки Уайт, "The Active Times"
30.12.2014, 10:59 (обновена 03.01.2015, 13:09)
чоки уайт

Чоки Уайт (на преден план) по време на тренировка в Бийвър Крийк.

Празниците са тук, а това означава, че и ски сезонът е в разгара си. Независимо дали сте редовен по склоновете и пистите или напълно нов за спорта, всеки има още какво да научи.

А най-добре е това да стане от професионален инструктор. Чоки Уайт е създател и учител на поколения скиори. Той е кръстосвал света през Скалистите планини в Колорадо през Алпите до Нова Зеландия.

Дългогодишен и уважавн член на Beaver Creek Ski School. Страстта му към ските и неговите познания бяха завещани на времето от страниците на ски-бестселъра "Седемте тайни на скиорството".

"Скиорството може да се уповава на няклоко основни принципа, но както всеки спорт, има много по-фини детайли, които са от значение. И те правят разликата между безопасното каране на ски и хазарта", твърди Уайт.

За да се избегнат травмите, е важно да имаме правилните нагласа, умения и екипировка. Чоки споделя някои от най-погрешните схващания за скиорството.

Твърде съм стар, за да стана добър скиор


Някои хора израстват по белите склонове. На 6 години вече карат свободно, а на 8 започват да се състезават. Повечето хора обаче са със средни способности и не са се "родили на ски". Но, точно като мен, ако тренират правилно, с течение на времето стават доста добри.

Ако сте напълно нов в ските, отделете време, за да научите някои основни правили - за предпочитане от квалифициран инструктор. При карането на ски най-фундаментален е балансът. Във всички спортове се разчита на равновесието, а ските не са изключение.

Ще стана по-добър, ако преодолея страха си


Наистина, за да се спуснеш стремглаво надолу, се изисква смелост. Но преодоляването на страха само по себе си няма да ви направи по-добри.

Някои скиори, дори абсолютни новаци, изобщо не изпитват страх, но това често се дължи на факта, че са тренирали под някаква форма и са провели "сухи" трениорвки с устен инструктаж.

Колкото по-опитни ставате, толкова повече страхът остава на заден план. До голяма степен мястото му се заема от увереност и става много по-забавно.

Аз съм изключение

95% от скиорите, включително някои професионалисти, не оценяват достатъчно силата на баланса.

Много от тях просто си мислят, че са напълно балансирани, но често това е погрешно и дори арогантно мислене. Най-добрият съвет е да се учите постоянно, което означава да сте бдителни и нащрек.

Голям скиор е този, който може да възстанови равновесието си бързо, след като го е загубил. Може да сте ядосан, че изобщо ви се е случило, но способността да възстановявате баланса си с лекота е от огромно значение.

Екипировката ми е ОК

Както е глупаво да се мисли, че добрата екипировка ще ви направи по-добър скиор, също така е неоправдано да се пренебрегва фактът, че има определени изисквания и правила.

От жизнено значение е да сте сигурни, че автоматите ви са годни и здрави. Ако те са съобразени с възрастта, уменията и теглото ви, и използвате правилната техника на каране, вероятността за инцидент е значително по-малка. В противен случай рисковете от травми са много по-големи.

Друго важно нещо са обувките - най-важният елемент за техниката на каране, както и щеките. Щеките трябва да бъдат с правилната дължина (ръцете ви трябва да са под ъгъл от 90 градуса, когато ги държите).

Чувал съм твърде много ужасяващи истории, които завършват в болницата със счупени крайници. Не бъдете един от многото скиори (включително експерти), които пренебрегват правилата. Проверявайте автоматите и екипировката си при специалисти, а не се правете на майстори.

Oще: ски  ски автомати  чоки уайт 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео