Катерене над смъртта | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Катерене над смъртта

Sportcafe , New York Times
18.03.2015, 11:53 (обновена 21.03.2015, 10:31)

1 от 21 снимки Назад Напред

"Това е хардкор, това е истината - казва Алекс. - Ето затова го правя".

Най-трудният момент идва точно под върха. Под мястото, където туристите всеки ден застават, но стигнали до него по лесния начин - откъм планината или с лифт.

Алекс вдига крака си встрани, поставя върха на обувката в едно малко стъпало. И се надява подметката да издържи. Застава само върху тази опорна точка, макар и само за секунда. В този миг полъх на вятъра може да го духне оттам в зеещата бездна отдолу.

В този миг върховете на пръстите се протягат до малката халка, която е поставил по-горе, в едно отчаяно движение. Захваща се...

„Това е хардкор, това е истината - казва. - Ето затова го правя".

Алекс Хонолд прави нещата сам. И ги прави бързо.

Избира висока стена, скала, планина... И гледа да е на върха възможно най-бързо. Без да използва никакви помощни или предпазни средства.

Той държи рекорди на няколко отвесни скали в Щатите, като гордостта му е Ел Капитан в Калифорния, където успява да се добере до върха за 2 часа и 23 минути. А скалата е висока близо 900 метра!„Ню Йорк Таймс" му посвети няколко страници, защото човекът си ги заслужава. На 30 години той е живата легенда на катеренето. Той е Катерачът.

Ето избрано от очерка на изданието:

„В 4 ч сутринта алармата на айфона звъни в миниван „Форд Еколайн", който Алекс нарича свой дом за последните 7 години. Тук има всичко, което му трябва. Не че не може да си позволи солидна къща. Едното помещение е пълно с екипировка и стотици енергийни десертчета, както и купи с витамини. Той е номад. Но такъв трябва да бъде един катерач, според разбиранията му.

Катеренето без осигурителни въжета е базовата форма на това занимание за хора, които вярват в безграничните си възможности. С въжета, мрежи, котки и всичко останало, едно катерене може да отнеме на двойка катерачи (а те са по двойки, за да се подсигуряват) над 6 часа. Алекс го прави за 30 минути. Рискът, естествено, е несравним.

Алекс и Алфри, неговият приятел, но не и подсигуряващ партньор, катерят Ел Капитан по няколко пъти на ден - използват различни маршрути. Наричат го „изследване".

На 16 години Алекс вече може да се набере на един пръст на лоста във фитнес залата на гимназията.

Открива за какво може да използва силата си. На 18 вече е считан за елитен млад катерач в Щатите. Но в салон, на изкуствените стени.

През лятото на 2004 г. Алекс е втори в национална надпревара с 300 катерачи. Съветва се с родителите си и напуска колежа. Намерил е това, което търси в живота.

Година по-късно пада лошо при изкачване в Хай Сиера. Покрит е в кръв, удря тежко главата си и се възстановява 7 месеца.

Майка му обаче напълно подкрепя професията на сина си. „Алекс единственият човек на планетата, който знае точно докъде се простират възможностите на Алекс", казва тя с усмивка. Горда е.

От няколко години Хонолд е професионален катерач, като най-големият му спонсор е North Face. Друг голям спонсор го остави преди година, защото прецени, че изкачванията му са твърде рискови и дават лош пример на подрастващите. Някой може да се опита да направи това, без да е подготвен.

„Няма голямо значение за мен", казва Алекс.

И тръгва за трети път днес към Ел Капитан, който познава толкова добре."

Oще: алекс хонолд  алекс хонълд  екстремни спортове  катерене 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

1 strawsPulledAtRandom | 18.03.201517:14

Голям поклон
   

оценка

+1 -0


Видео