Защо забраниха руския флаг в Пьончан 2018 (хронология на събитията) | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Защо забраниха руския флаг в Пьончан 2018 (хронология на събитията)

Sportcafe , Sports.ru
06.12.2017, 14:29 (обновена 08.12.2017, 09:46)
Александър Легков

Снимка: © Getty Images

Александър Легков бе сред получилите доживотна забрана за употреба на допинг. 34-годишният ски-бегач спечели злато на 50 км свободен стил и на 4х10 км в щафетата, но и двата медала му бяха отнети.

Руски спортисти ще бъдат допуснати до Олимпиадата в Южна Корея, но под неутрален флаг. Това далеч не е най-страшното нещо, но, със сигурност, не е особено приятно. Ето кратка хронология на събитията в последните четири години, които доведоха до решението на МОК:

- През февруари 2014 г. руският отбор спечели класирането по медали в Сочи. Руският народ и руската държава бяха изпълнени с гордост и радост. Впоследствие дойдоха санкциите. Отношенията със Запада бяха напълно разрушени.

- През ноември 2014-а излезе филмът на германския журналист Хайо Зепелт (от телевизията ARD) за допинга в руската лека атлетика. Той се базираше на признанията на съпрузите Юлия (бегачка) и Виталий (бивш служител на Руската антидопингова агенция – RUSADA). В същия ден френският вестник L`Eqiupe излезе с подобно разследване.

- МОК, УАДА и ИААФ се заинтересуваха от филма на Зепелт. Нямаше никаква официална реакция от шефовете на руския спорт, въпреки че разследванията вече минаха на институционално ниво, а не само на журналистическо, и продължаваха вече година.

- През ноември 2015-а излезе доклад на комисия, оглавявана от Ричард Паунд, впоследствие оглавявана от Ричард Макларън, който обвини Министерството на спорта на Русия в умишлено манипулиране на допинг проби. Вследствие на това руските лекоатлети получиха забрана да се състезават на международни състезания под руското знаме – забрана, която остава в сила и до момента. В допълнение, УАДА обвини шефа на Московската лаборатория – Грегорий Родченков, в унищожаването на 1500 проби, след което той напусна поста си.

- В последните години УАДА и МОК започнаха да отварят и да проверяват повторно стари допинг проби от предишни олимпиади (не само на руски спортисти). В резултат на това почти три дузини медали бяха отнети на Русия от Игрите в Пекин 2008 и Лондон 2012.

- Пролет 2016 г. - годината на мелдония. Десетки руски спортисти получиха различни наказания за употреба на веществото, чието име едва ли ще забравите скоро. Един от най-известните примери е Мария Шарапова, която бе отстранена от тениса за 15 месеца.

- През май 2016-а бившият шеф на Руския антидопингов център Григрой Родченков, който след като напусна поста си, замина за Щатите, проговори за допинг програмата преди Сочи 2014. Благодарение на неговата информация, The New York Times излезе със собствено разследване. Големите проблеми за Русия тепърва предстояха.

- Веднага след интервюто от УАДА обявиха, че всички думи на Родченков ще бъдат проверени от канадския адвокат Ричард Макларън. Решението дойде скоро и то беше, че в Русия съществува система за допингиране на спортистите. Според юлския доклад на Макларън руският отбор по вдигане на тежести и руските лекоатлети (натъртваме на лекоатлети, защото в Рио участваха 282 руски спортисти – б.а.) не бе допуснат до участие на Олимпиадата през 2016 г. Единственият лекоатлет, който пътува за Рио, бе Дария Клишнина.

- След това Макларън изготви втори доклад през декември 2016-а, който всъщност бе разрушаващият за Русия. В него бе доказана манипулацията на допинг проби преди и по време на Олимпиадата в Сочи: за коктейла „Дукеса“, съставен от различни забранени субстанции и който са пиели част от руските олимпийци, за нечовешките нива на сол в кръвта, за подмяната на епроведки с урина и за тайниците, в които предварително са се поставяли чисти проби. Всичко това, според Макларън, води до извода, че в Русия съществува държавна политика за използване на допинг, в която участва дори Федералната служба за сигурност (ФСБ).

- Докладът на Макларън бе изследван от две комисии на МОК в период на почти година. Оглавяваната от Денис Освалд тества повторно всички проби на руските спортисти от Сочи 2014, докато тази на Самюел Шмид – държавното участие в допинг скандала.

- Последствията бяха разрушителни. Повече от дузина руски спортисти загубиха медалите си и/или бяха изхвърлени от спорта доживот. Русия се сгромоляса и от първо място по медали в Сочи падна до трето. Междувременно, Шмид потвърди участието на държавата в допинг схемата.

Това бе и най-големият проблем – държавното участие. Спортисти биват наказвани за употреба на допинг постоянно, но никога като част от цялостна машина за употреба на забранени вещества, начело на която стои държавата.

Така Русия получи забрана за участие в Пьончан 2018, а спортистите, които искат да се състезават в Южна Корея след два месеца, трябва да отговарят определени условия.

Дори и да преминат проверката, те ще бъдат част от т.нар. „Олимпийски спортисти от Русия“, няма да могат да развяват собствения си флаг, нито да чуят химна на Русия, ако се качат на най-високото стъпало на почетната стълбичка.


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 06.12.201720:45

Ква стана тя.Всичко е на база ДОНОСНИЦИ.Не смея да твърдя че са били платени.Но като знам ценностите на курвенската демокрация-всичко се свежда до пари.Най ме смущава факта че допинг е открит при ПОВТОРЕН анализ.И още.Дали такъв е извършен и за втория,третия и т.н.Защото е човешки логично ако първия е ползвал допинг как втория е постигнал близки резултати без допинг.Ако вторият е руснак ще го разбера-но ако е американец-конфликт на интереси драги зомбита.
   

оценка

+0 -0


Видео