Спрете безумната война с допинга. Легализирайте го! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Спрете войната с допинга. Легализирайте го!

Sportcafe, по Washington Post
05.08.2016, 21:26 (обновена 08.08.2016, 14:57)
допинг

Снимка: © Getty Images

Нямате право да пиете диуретици по време на Олимпиада - но няма проблем да се състезавате, ако сте с анорексия

Крайно време е да ликвидираме Световната антидопингова агенция (WADA) и да я захвърлим на онова бунище, на което изпратихме Сухия режим.

Тя е провален социален експеримент, който не доведе до нищо повече освен до още по-мащабна корупция под формата на извратена самоконтролираща се бюрокрация, ръководена от кариеристи, които се опитват да налагат с принуда онзи морал, който те самите не притежават.

Линкълн е казал, че "забраните превръщат в престъпление нещо, което не е престъпление". WADA прави точно това.

Кратката й история следва същия път като американския Сух режим: серия от непредвидени отрицателни последици, пораждащи нови форми на прегрешения, много по-сериозни от тези, които тя уж цели да ликвидира - руската допингова криза достатъчно добре демонстрира този проблем.

Нарушават се човешки права, пилеят се пари, а престъпността продължава да процъфтява - същевременно никой не се грижи за здравето на спортистите.

Над всичко това е надвиснала зловеща бюрокрация, която демонстрира повече излагации от филм на Чарли Чаплин.

Ръководителите на WADA и Международния олимпийски комитет са смешно неефективни - освен когато не действат в тайно споразумение с бизнеспартньори като руското правителство.

Дори руските журналисти се удивиха от факта, че президентът на МОК Томас Бах неприкрито помага на Русия - въпреки мащабните и показни нарушения.

Контролът в лабораториите на WADA е бил толкова компрометиран, че тестовете за допинг са се разменяли през дупки в стената.

През юни лабораторията в Рио на WADA изгуби лиценза си заради очевидни технически грешки, които дават фалшиви резултати за наличие на допинг.

Ден преди церемонията по откриване на Олимпиадата в Рио, Томас Бах надълго и нашироко се оправдаваше заради решението на МОК да не забрани на Русия участие в състезанията: "Приложихме справедлива система... Мисля, че това е много детайлна, стриктна и ясна процедура".

И още в същия ден избухна нов скандал: бившият следовател към WADA Джак Робъртсън обвини председателя на агенцията Крейг Рийди, че умишлено е пречил на работата му.

"WADA се оказа в ръцете на компрометирани хора с частни интереси", заяви Робъртсън в интервю пред ProPublica.

Което само напомня за един от косвените резултати от Сухия режим: единият от тях беше разцветът на организираната престъпност, а друг масовата контрабанда.

Не може да няма по-добро решение.

Въпросът е дали при толкова сбъркана и несъвършена система не е по-добре да няма регулация?

Цялата концепция и идея на WADA трябва да бъде преосмислена, точно както навремето преосмислихме забраната за консумация на алкохол.

Чиновниците нямат никаква представа какви вещества използват спортистите, нито знаят как да направят разграничение между стимулация, терапия и възстановяване.

Защо преследваме спортистите за употреба на субстанции, които се използват от холивудски актьори и знаменитости, за да пазят младежки външен вид?

Дори не е ясно защо личният избор какво да употребяват спортистите има толкова голямо значение. Защо изобщо съществува WADA - за да пази здравето на атлетите? За да се предотвратява измами? Това са две напълно различни задачи.

Може би ще се окаже, че легализирането на стимулантите е най-честният и ефективен инструмент за създаването на равни условия за всички. Ако не друго, заслужава си поне да го обсъдим като алтернатива.

Доминиращият аргумент сред ревностните защитници на WADA е, че всички стимуланти са нездравословни и нередни.

Това води до показни наказателни процедури и жестоко публично унижение за спортистите. И не води до нищо добро - освен че задълбочава още повече нерешимите международни правни въпроси, стимулира черния пазар на допинг и създава условия за корупция и чадър над "правилните" спортисти.

Аргументът срещу легализацията е, че тя принуди всички спортисти да "зобят" под някаква форма, за да имат базова подготовка за участие в състезания. Най-притеснителният аспект от държавните допингови програми не е, че нарушават правилниците, а че нарушават правата на човека, на индивидуалния избор и информираното съгласие. Това е реалната дилема.

Но има също толкова убедителен аргумент, че легализацията би облекчила положението на атлетите в държави като Русия. В техния случай ефектът от държавния натиск за употреба на забранени вещества е засилен от подкупи и дори изнудване на спортисти.

А какво да кажем за спортистите, които желаят да се състезават "натурално"?

Когато в спортната медицина вече навлизат продедури като генната манипулация, трудно може да се води дискусия за "чист спорт".

Кампаниите за борба с допинга стъпват върху грешна постановка: олимпийският спорт не е изначално здравословно или естествено занимание.

Спортистите от световна класа печелят пари от изтощаването на телата си по неестествен начин, като модифицират организма си и променят химическия обмен до краен предел.

Те гладуват, подлагат се на интензивни диети и поглъщат безумни смеси от витамини и добавки, манипулират приема им и се зареждат с енергия по начини, които може и да са "законни", но категорично не са естествени.

Нямате право да пиете диуретици по време на Олимпиада - но няма проблем да се състезавате, ако сте с анорексия.

Сухият режим изкриви правоприлагането и обремени съдебната система, като създаде всякакъв вид ненужни ограничения и опасен черен пазар.

Антидопинговото движение направи същото. Атлетите трябва да имат правото да обмислят стимуланти на база лична преценка и съзнание, както и да регулират употребата им сами, по собствен избор, с открити консултации от техните лекари и треньори.

Ето тази система би била по-чиста и честна за всички.

Oще: wada  анаболи  анорексия  болест  витамини и добавки  генна манипулация  допинг русия  допинг скандал  допингът на шарапова  забранени вещества за спортисти  лека атлетика  международен олимпийски комитет  мок  олимпиада  олимпийски игри  професионален спорт  рио 2016  русия на олимпиадата  спорт  тежка атлетика  тестостерон  томас бах  химия  хранителни добавки  чист спорт 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

14 Бегущий Волк | 07.08.201619:05

Всички взимаме или сме взимали стероиди. Най-често в детските и юношеските години, когато е важно да си с големи и здрави мускули и да си впечатляващ. От моята младост си спомням, че често не искам да участвам в битки, но ми се налага - било, че си отстоявам интересите, било, че някой бил насъскан срещу мен, било по друга причина. До днес е така, само битките станаха повече словесни и "по втория начин", зад гърба.

Отвреме-навреме вземам нещо приемливо - бионабол, станозолол и тестостерон, както и дека-дураболин. С помощта на тези вещества станах 130-килограмов мъж, с 45-сантиметрова здрава ръка и естествено, с бръсната глава. Това обаче е само една от страните на личността ми и в никакъв случай не е самоцел. Сега проблемите са други - повечето занимания и професии са ми трудни. Например, няма как да стоя 12 часа на крак и това да не ме изморява много повече от някой чувствително по-лек индивид, а често точно това се предлага на пазара на труда. Или да гоня бързина на изпълнение на мануална операция с цел висока производителност.

Колкото до вредата и скъсения живот, сигурен съм, че повечето от пишещите тук не се занимават с тежък физически и при вредни условия труд. Именно това убива, момчета и момичета, освен лишението от благата на живота. Представете си как работите по 12 часа всеки ден, а накрая сте толкова изморени, че не можете да си потърсите жена за вечерта. Някой става богат, а вие се тъпчете в завода да заварявате и дишате отрови. Виждал съм хора, които на 50 емигрират и тръгват да изплащат апартамент. И пак работят на няколко места.

А, за колко хора има работа в България е показателен дори фактът, че повече български граждани са в чужбина, отколкото в страната. И пак има безработица.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

13 Шамито | 06.08.201615:16

Колко е просто.Състезание на професионалисти или на идеалисти.Контрол само на вторите.За първите.Без ограничения.Лапайте и постигайте невъзможното като Ви плащат.Колкото поживеете ни е все едно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.06.2014, 10:40

12 IvanN | 06.08.201614:46

Ако се легализира допинга, как ще се отстраняват състезателите от неудобни държави? Ще трябва да се забрани нещо друго, например фамилията да завършва на -ов/ова или -ев/ева. Тогава ще пострадаме и ние...
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

11 Pavur Pezev | 06.08.201614:34

така е акбарчо.отричаш ли,че алчността движи тоя свят,а не тавариш путин?
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

10 AlahAkbar | 06.08.201613:50

Пезевенкт, като латерна си. Че прецакана, фалшивиш яко...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

9 Pavur Pezev | 06.08.201613:30

акбаре,ми зимат ве,мойту мумше,зимат.и във ФИФА зимат,в ООН зимат,в кремъл зимат,в Брюксел зимат,в Капитолия зимат,щото има кой да им дава и най-важното-има кой да зима,плюл на сичките ценности,включая и ойро-атлантическите...ама не е виновен злия стопанин на кремъл,ами безкрайната алчност на хората,вродения мързел и порива да лежиш,а някой да бачка вместо тебе,да ти произвежда дивана и таблета,па ти да се прайш на десен демократ,докато на него му плащат колкото да не умре от глад.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

8 7 | 06.08.201613:24

Правилно- легализирайте всичко- допинга, наркотиците, ГМО-то,всеобщото право за притежание на лично оръжие, педофилията, садизма, рекета,финансовите спекулации, подкупите на политици...всичко, всичко да стане въпрос на личен избор без никакви обществени ограничения- пълна слободия, че да цъфнем и да вържем най-сетне. И- повечко чалга,насилие по екраните, хазартно шоу и кардашианчета...за добър пример и цялостно всенародно просвещение и напредък. Бесен
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

7 AlahAkbar | 06.08.201613:19

А не бе, те в МОК подкупи не взимат, хич... Бързо го забравихте вашия кадър, пияницата Славков.

http://clubz.bg/43050-mok_e_potulil_razkritiqta_za_doping_programata_na_rusiq
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

6 theo | 06.08.201612:36

Ами, Павуре, те всичките пари у жужака, за такива като Акбара - откъде? Смее се
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

5 Pavur Pezev | 06.08.201612:25

хахаха,след тръмп,англичаните,орбан,льо пен,гардиън и половината свят,путин обхванат от шопинг мания си купил и МОК.туй аФтентично десните демократи като акбара,хептен изтрещяха.ама тъй йе-като пият паркизан с ракия и нямат манги за качествена дрога... Много щастлив
   

оценка

+1 -3


Видео