Токио 2020: Научените уроци от Рио | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Токио 2020: Научените уроци от Рио

Sportcafe по BBC
29.08.2016, 10:19 (обновена 01.09.2016, 09:25)
токио 2020

Снимка: © Getty Images

Токио 2020 трябва да си извади поуки от грешките в организацията на олимпиадата в Рио

Организаторите в Рио се наложи да се справят с много проблеми от рода на безопасност, водопроводи и бюджет. Ето какво Токио би могло да научи от опита на Рио.

Пари и бюджет

Градовете-домакини като цяло надминават предложените бюджети, и Рио не беше изключение от това правило.

Първоначалният бюджет беше около $3 млрд. - но сега според изследване на Оксфордския университет е надминат с повече от 50% и е близо $4.6 млрд.

Към самия край, съдбата на параолимпийските игри, които традиционно се случват след олимпийските, изведнъж беше поставена под съмнение заради липса на средства. В крайна сметка бе решено те да се проведат, но след сериозно орязване на бюджетите.

И така, урокът от Рио би трябвало да бъде да се следи бюджетът и да се спазва старателно. Изглежда обаче, че Япония отдавна е изпуснала този шанс.

Вярно че засега става дума само за прогнози, но финансовите показатели са шокиращи - бюджетът на Токио се счита, че е вече шест пъти по-голям от първоначалното предложение, а все още има цели четири години преди самата олимпиада да започне.

Най-скъпите летни игри досега бяха тези в Лондон през 2012-а, с обща стойност от $15 млрд. Зимните игри в Сочи обаче успяха да надминат дори и тези нива, като струваха на Русия $22 млрд.

Планиране и организация

Игрите през 2016 година включваха доста организационни гафове и немалко спортисти се оплакваха, че олимпийското селце не е готово.Също така да не забравяме за басейна, водата в който изведнъж стана с блатнозелен цвят.

На пръв поглед изглежда, че точно тези поуки би трябвало са доста лесни за усвояване. Ако придържането към бюджета не върши работа, поне би трябвало да се гарантира, че се спазва графикът. Иначе прави доста лошо впечатление, когато дефектирали водопроводи се оказват в центъра на вниманието на медиите в първите дни на игрите, вместо медалите.

Много от организационните детайли могат да бъдат преценявани едва след като игрите вече се случват, но Токио дотук вече се сблъска с цял куп проблеми.

Като начало, се наложи организаторите да се откажат от дизайна си на официално лого на олимпиадата през 2020 скоро след представянето му, заради обвинения в плагиатство. Театър в Лиеж, Белгия, има поразително сходно лого, което използва от години, и първоначалният му дизайнер е завел иск.

Има обаче и още проблеми. Олимпийският стадион първоначално се планираше да бъде построен по проект на прочутата британско-иракска архитектка Заха Хадид, която създаде оригинален футуристичен дизайн, напомнящ космически кораб.

Амбициозният проект обаче би струвал 252 млрд. йени ($2.5 млрд.), което би го направило най-скъпото спортно съоръжение в света.

След много скандали и спорове, плановете за този проект отпаднаха, министерството на образованието и спорта на Япония се намеси да запълни празнотата и в крайна сметка бе избран нов проект на японския архитект Кенго Кума. На стойност 149 млрд. йени ($1.5 млрд.), той е доста по-евтин, но и това е все още първоначален бюджет.

Престъпност и безопасност

Престъпността и сигурността бяха сред основните опасения в Бразилия. Страната има съмнителната чест да е с най-висока смъртност в резултат на убийства в света, макар Рио сам по себе си да не е сред най-опасните градове. Обирите, грабежите и личната безопасност на феновете и спортистите бяха повод за сериозни опасения в навечерието на игрите. Американският съвет за сигурност в чужбина (OSAC) разкритикува тежко безопасността в Рио, като даде на града рейтинг "критично ниво на престъпност".

Какво означава това?

"В Рио грабежите, побоищата, кражбите и обирите са повод за притеснение и за чужденците, и за бразилците. Престъпниците са решителни и обиграни, което изисква посетителите да са внимателни какво се случва около тях. Престъпленията с употреба на насилие (убийства, отвличания, разбивания на коли, въоръжени нападения и грабежи) се случват редовно."

Като допълнение към престъпността, имаше и опасения за вируса зика в Бразилия, но организаторите и Световната здравна организация са направили всичко по силите си, за да успокоят страховете на феновете и състезателите.

За Токио, рейтингът на OSAC е "ниско ниво на престъпност", като се уточнява, че "престъпленията с употреба на насилие са редки, но все пак има такива".

Сигурността така или иначе винаги е сред водещите грижи при събития, включващи огромен брой хора, и това със сигурност ще е сред приоритетите на организаторите на олимпиадата в Токио.

Oще: бразилия  бюджет  гафове  зика  инфраструктура  кражби  насилие  олимпиада  олимпийски игри  организатори  организационни проблеми  организация  престъпност  проблеми  рио 2016  рио де жанейро  сигурност  токио  токио 2020  финансиране  япония 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео