Неговото име е Победител | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Неговото име е Победител

Цветан Баяслиев
24.10.2015, 11:17 (обновена 27.10.2015, 10:22)

1 от 5 снимки Назад Напред

Ганим Ал-Муфта

Ганим Ал-Муфта гледа напълно сериозно на социалната си мисия

Ганим Ал-Муфта e на 13. Симпатягата от Катар обожава да кара скейтборд, луд е по баскетбола и волейбола. Плува, стреля с лък и изучава бойни изкуства.

Има почти всичко, за което момче на неговата възраст може да мечтае. Родителите му го боготворят и подкрепят във всяко начинание. С близнака си Ахмед си съперничат в спорта, понякога дори се бият, но са винаги заедно. А усмивката не слиза от лицето му.

Единственото, което отличава Ганим от връстниците му, е липсата на крака. Той се ражда с редкия, но изключително тежък синдром на каудална регресия - сливане на долните крайници. Без да се впускаме в медицински термини, по същество заболяването налага оперативното им отстраняване. Обикновено засегнатите се нуждаят от постоянни грижи до края на живота си.

Ганим и родителите му обаче отказват да се отпуснат в лепкавата прегръдка на отчаянието. Неговата мечта е да спортува, а вдъхновението идва от събрата му по съдба от САЩ Тейлър Уокър. Страдащият от аналогично заболяване шампион от големи форуми, включително трикратен победител в екстремните Х-игри, се запознава с момчето преди 6 години. Гостува му в Катар. И до днес го учи да кара ски, да играе хокей...

„До тази среща непрекъснато се тревожехме за бъдещето на Ганим. Сега той расте като независим и уверен в силите си младеж“, споделя майка му Еман Ал-Муфта.

Ганим е посланик на провеждащото се в момента в Доха световно първенство по лека атлетика за спортисти в неравностойно положение. Участват 1300 състезатели от 90 страни, включително 9 българи. Златният и сребърният медал осигуряват директна квота за параолимпиадата в Рио догодина.

Акаунтът му в Инстаграм има над милион последователи, а кратък филм за него вдъхва сили на всички деца с увреждания.

„Научих се да гледам позитивно на всичко благодарение на моята майка. Тя винаги ми казва, че животът е прекрасен и няма нищо невъзможно“, разказва момчето.

След раждането му неговите родители са принудени да напуснат правителствените си служби. Днес те произвеждат за собствена сметка колички за деца-инвалиди от цял свят и им помагат да се адаптират към обществото. Първоначално се грижат за 12 малчугани, сега броят им е значително по-голям.

Самият Ганим също гледа отговорно на социалната си роля. „Моята мисия е да разказвам историята си. Да покажа с личния си пример, че вродените недъзи не са причина да се предадеш. Социалните мрежи са прозорец към света. Чрез тях се опитвам да обясня, че всеки има право на мечта и възможност да я постигне“.

В превод от арабски името Ганим означава Победител. Първото му участие на олимпийски игри вероятно ще бъде в Пьончанг през 2018 г. Но той вече постигна голямата си победа - тази над Съдбата.

Oще: воля  ганим ал-муфта  параолимпиада  синдром на каудална регресия  спорт за хора с увреждания  характер 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео