Нов допинг скандал в Русия. Рио 2016 може да мине без руснаци | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Нов допинг скандал в Русия. Рио 2016 може да мине без руснаци

Sportcafe
18.07.2016, 16:27 (обновена 19.07.2016, 15:56)
допинг скандал

Нов допинг скандал с руските спортисти

Нов огромен допинг скандал е на път да се разрази в Русия. Нов доклад на канадския професор Ричард Макларън показа доказателства за допингирани руски атлети по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година.

Сред допингираните състезатели има и медалисти, а според доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) всичко това се е случвало със знанието на Руския олимпийски комитет.

Какво казва докладът в няколко точки:

  • Московската антидопингова лаборатория е прикривала руските допингирани спортисти
  • Лабораторията в Сочи е работила по уникалната програма за подмяна на проби с урина
  • Министерството на спорта е наредило и контролирало цялата манипулация с активната подкрепа на Федералната служба за безопасност (ФСБ), както и на лабораториите в Москва и Сочи
  • Методологията е планирана и е действала най-малко от края на 2011-а до август 2015 г.
  • Огромната част от руските спортисти, състезаващи се в спортове, включени в летни и зимни олимпиади, са се възползвали от програмата
  • Министерството на спорта, ФСБ и Московската лаборатория са участвали в планирането на уникалната система с подмяната на пробите в лабораторията в Сочи
  • ДНК анализите потвърждават, че 3 от пробите не съвпадат с ДНК-то на спортиста, който би трябвало да ги е дал

В неделя антидопинговите агенции на САЩ и Канада се обединиха в искането си Руския олимпийски комитет и Руския параолимпийски комитет да бъдат изключени от Олимпийското движение и нито един спортист да не бъде допуснат да се състезава под руски флаг на Игрите в Рио.

WADA излезе с публичен призив за отстраняване на руснаците от всички международни турнири, включително от Олимпиадата в Рио.

"Допинговата схема в общо 30 спорта означава, че повече не може да съществува презумпцията за невиновност. Руската система за контрол на допинга е под въпрос. WADA призовава Международното спортно движение да не допуснат участие на руски атлети на международни състезания, докато не се постигне "промяна на културата".

Засега забрана за участие в Рио имат само руските лекоатлети, поне докато се произнесе Спортният арбитражен съд в Лозана, което ще се случи на 21 юли.

Председателят на МОК Томас Бах обяви, че "данните от доклада показват шокираща и безпрецедентна атака срещу чистотата на спорта и Олимпийските игри. Във връзка с това МОК без колебания е готов да приложи най-тежките санкции по отношение на лицата или организациите, съпричастни към прикриването на допинг-пробите".

Данните на Макларън

По думите на Макларън, разследването доказва, че Министерството на спорта на Русия е контролирало и инициирало манипулациите на резултатите от пробите. Част от тях дори са подменяни с активното участие на руското разузнаване ФСБ (Федерална служба по безопасност) и лабораториите в Сочи и Москва.

WADA е стигнала до извода, че лабораторията в Сочи е подменяла допинг-пробите на руските атлети по време на Олимпиадата през 2014 г., а Московската е работила в ракмите на държавната допингова система с цел да прикрие следите от употребата на забранени вещества при руските атлети.

"Системата е създадена след Олимпийските игри през 2010 г. и функционира до 2014 г. Тази система дава възможност за подмяна на положителните резултати от допинг-тестовете в отрицателни под контрола на зам.-министъра на спорта Юрий Нагорних. В процеса са въвлечени Министерството на спорта, РУСАДА (Руската анти-допинг агенция) и ФСБ", казва Макларън.

Данните за положителните резултати "от всяка спортна дисциплина" са предавани на зам.-министър Нагорних, който е вземал решения "кой да получи прикритие и кой да не бъде защитаван".

"Системата за прикриване на допинга работи прекрасно навсякъде - с изключение на най-големите международни състезания. За Олимпиадата в Сочи руснаците са имали нужда от нова, различна методика. И тогава е създадена схемата за подмяна на допинг-пробите", казва Макларън.

Той коментира, че следите от скритите допинг-проби се намират във всички образци, срещу които протестират руските лаборатории. По думите на представителя на WADA: "Няма никакъв шанс министърът на спорта Виталий Мутко да не е бил в течение на случващото се.

Ръководителят на независимата комисия на WADA коментира, че няма никакви съмнения в ключовите изводи от разследването и че всички доказателства могат да бъдат проверени.

То показва, че допингът е използван в голям брой спортни дисциплини, а не само в леката атлетика.

Броят на изчезналите положителни резултати от пробите - по спортове. При леката атлетика и вдигането на тежести са засечени над 100 случая.

 

Комисията на Макларън беше създадена след публикуването на статия в New York Times, в кояот бившият ръководител на Московската анти-допинг лаборатория Григорий Родченков разкри масовата употреба на забранени вещества от руските спортисти на Олимпиадата в Сочи.

Изводът на разследващите е, че Родченков е тествал "чисти" проби от руските атлети, които са взети по време на периода, в който състезателите не участват в турнири.

Тези проби, към които е добавяна сол, за да изглеждат "свежи", са предавани през "миша дупка" (тайник) в стената на стаята на лабораторията. Макларън потвърждава, че капачките на проверяваните бутилки са били повредени и при всички е установено необичайно високо съдържание на сол.

Oще: бразилия  допинг  допинг скандал  зимна олимпиада  олимпиада  олимпийски игри  рио 2016  рио де жанейро  русия  скандал  сочи 2014 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 19.07.201612:22

Жалко подобие на държава!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

2 AlahAkbar | 19.07.201602:04

Тоя път няма мърдане - сгащили са ги здраво. Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

1 prqkor | 18.07.201623:17

Ами да , как е възможно , то само руснаците зобят.
   

оценка

+0 -7


Видео