Разкритията за руския допинг II: Над 1000 руски спортисти са участвали в скандалната практика | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Разкритията за руския допинг II: Над 1000 руски спортисти са участвали в скандалната практика

Sportcafe
09.12.2016, 13:43 (обновена 10.12.2016, 13:41)
допинг скандал

Вторият доклад на WADA и проф. Макларън потвърждава, но и допълва данните от първия доклад

Световната антидопингова агенция (WADA), в партньорство с професор Ричард Макларън, изготви втори доклад, който допълва резултатите от първия за скандалната практика по прикритието на допингирани спортисти в руския спорт.

Резултатите от втория доклад потвърждават тези от първия, но и допълват, че държавната политика в насърчаването на използване на забранени вещества и подмяна на проби в опит да се прикрие приемането на допинг не е използвана само и единствено на олимпийските игри в Лондон и Сочи, но е работила между 2011 и 2015 година.

Над 1000 руски спортисти в 30 олимпийски спорта могат да бъдат идентифицирани като участници в допинговия скандал. 15 от тях са медалисти от олимпиадата в Лондон. На 10 от тях вече са им отнети медалите.

Сред идентифицираните спортисти има и шестима параолимпийци, завоювали общо 21 медала на зимните игри в Сочи.

Заради първия доклад на руските лекоатлети бе забранено да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., като единствено Дария Клишнина бе допусната да се състезава в Бразилия.

Данните от доклада потвърждават, че цялата държавна машина е работила по прикритието на използването на допинг. Проф. Макларън нарече скандала институционална конспирация, в която участват топ атлети и шефове на различни федерации по зимни и летни спортове.

„Вече с убеденост може да потвърдим, че прикритието на този скандал върви от 2011 година и продължава след олимпийските игри в Сочи. Прикриването е еволюирало от хаотично начинание до институционална и дисциплинирана конспирация с цел печелене на медали“, заяви Ричард Макларън.

Френският спортен адвокат добави още, че подмяната на пробите с урина на руските спортисти, чийто пик бе по време на олимпиадата в Сочи, се е превърнала практика за московската антидопингова лаборатория.

Oще: wada  великобритания  втори доклад  доклад  допинг  допинг скандал  зимна олимпиада  лондон  лондон 2012  олимпиада  олимпийски игри  ричард макларън  русия  свтовна антидопингова агенция  сочи  сочи 2014 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео