Всичко е за пари! Обиколката на Италия стартира от Япония | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Всичко е за пари! Обиколката на Италия стартира от Япония

Sportcafe
12.05.2016, 09:29 (обновена 12.05.2016, 09:32)
Винченцо Нибали, колоездене

Догодина поне е сигурно, че Обиколката на Италия все пак ще се проведе в Италия, защото ще бъде юбилейна.

Когато чуете Обиколка на Италия, вероятно се сещате за едно от най-популярните състезания по колоездене в света. И вероятно си представяте, че Обиколката на Италия се състои в Италия? Да, ама не.

Има голяма възможност след две години Джиро д‘Италия дори да не стартира в Европа, което вече е странно. Тази година състезанието се провежда за 99-ти път и започна от Холандия, което е едва дванадесетият път, в който стартира извън Италия от 1908 година насам, когато е първото Джиро.

Водещата японска рекламна агенция Asatsu-DK е пряко замесена в новите планове и има намерението да намери добри спонсори. Изненадващо или не, професионалното колоездене се радва на огромен интерес в Япония и това обяснява всичко.

„Винаги има голям интерес към Джиро д‘Италия и не мога да отрека, че съм имал контакт с хора от Япония, но засега би било наивно да твърдя нещо със сигурност“, заяви директорът на състезанието Мауро Вени пред сайта cyclingnews.com

Догодина поне е сигурно, че Обиколката на Италия все пак ще се проведе в Италия, защото ще бъде юбилейна. За стотното издание организаторите са предвидили да се отпразнува състезанието и културата на италианците. Джирото през 2017 г. ще започне от Сардиния, ще премине през Сицилия, а накрая по традиция ще завърши в планините на север.

През 2018 г. обаче, колкото и странно да звучи, Обиколката ще започне в Япония, поне по план. И ще са нужни около 35 милиона евро за организирането на състезанието, като всеки отбор ще получи между 250,000 и 500,000 евро.

Не е ясно дали отборите ще се съгласят на толкова дълго пътуване, защото малко след началото ще им се наложи 2 дни почивка преди да продължат да се състезават в Италия. Колоезденето обаче се глобализира все повече с всяка изминала година, така че нищо чудно Джиро д‘Япония да се състои.

Oще: колоездене 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео