Будистки свещеник се бори за златния медал в Рио | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Будистки свещеник се бори за златния медал в Рио

Sportcafe, по Associated Press
25.07.2016, 17:56 (обновена 05.08.2016, 10:37)

1 от 2 снимки Назад Напред

казуки язава

Снимка: © Getty Images

Язава ще разчита на монашеската подготовка, за да сбъдне надеждите си за медал на Олимпиадата

Когато не пее будистки песни и не живее суровия монашески живот, японецът Казуки Язава се цели в олимпийското злато.

27-годишният Язава ще се състезава в кану слалома на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и се надява психическата му устойчивост и умения да му донесат медал.

Всеки ден Язава става преди разсъмване не за да тренира, а за да се моли като послушник в древния будистки храм Дзенкоджи в префектурата Нагано.

С обръсната глава и дълга черна роба, той все още учи песнопенията и свиква да прекарва дълги часове в седене на пода.

Но щом стане 3 часа на обяд и задълженията му приключат, Язава се преоблича и отива с белия си ван до близката река Сайгава, за да тренира за голямата сцена в Рио.

Японецът е бил кануист през целия си живот, а второто му призвание като свещеник идва скоро след като участва на Олимпиадата в Лондон през 2012 г. Тогава той завърши девети в дисциплината едноместен каяк (К-1), рекорд за японски кануист, но срещна затруднения да си намери спонсори. Разказва, че по това време почувствал нуждата да си намери стабилна работа и се вдъхновил от своя ментор Кеней Кояма, също свещеник, както и председател на Японската кану асоциация.

През 2013 г. Казуки Язава решава да се оттегли от международните състезания и да се отдаде на монашеството.

„Нямах намерение да балансирам между двете. Като започвах като будистки свещеник, бях решил, че това ще е основната ми работа, а животът ми на кануист ще е само в свободното време".

Но през 2015 г. той спечели националното състезание по кану слалом и се превърна в един от топ претендентите на Япония в Рио. Сега Язава тренира по час и половина шест дни седмично, след което допълва тренировката с тичане или фитнес сесия.

Времето му за тренировки е по-малко от половината на онова, което е отделял за игрите в Лондон, но свещеникът продължава да се цели в златния медал.

„Надявам се да покажа най-доброто, което мога на голямата сцена на Олимпийските игри и да се върна в Япония с добро чувство", казва Язава. През това време останалите в храма го подкрепят и не го товарят с някакви огромни очаквания. „Независимо от резултатите, надяваме се, че ще останеш здрав, ще избегнеш контузиите и ще завършиш игрите", казва му Каншо Каяки, настоящият старши свещеник на храма.

Това ще бъде третата Олимпиада за Казуки Язава, след Пекин и Лондон. Независимо дали ще победи или не, той гледа философски на нещата. „Този път мисля, че съм по-спокоен. Смятам, че ще успея да се насладя на игрите".

Oще: будист  будистки  дзенкоджи  едноместно кану  златен  казуки язава  кану  кану каяк  класиране  медал  монах  нагано  олимпиада  олимпийски игри  подготовка  послушник  рио  рио де жанейро  свещеник  слалом  тренировки  храм  япония 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео