46-ото рали „България“ в памет на Георги Янакиев и Тодор Славов | sportcafe.bg
Sportcafe logo

46-ото рали „България“ в памет на Георги Янакиев и Тодор Славов

Sportcafe
17.07.2015, 11:00 (обновена 17.07.2015, 11:07)
46-о рали българия

Общата дестинация на ралито е 512,21 км, а специалните етапи са с дължина 195,91 км

Организаторите на рали „България“ и представители на община Самоков представиха организацията, мерките за сигурност и обявиха екипажите, които ще се състезават на тазгодишното 46-ото издание на състезанието.

На пресконференцията участваха директорът на рали „ България“ Георги Янакиев, зам. кметът на град Самоков Васил Сайменов, зам. директорът и отговорник по сигурността на ралито Чавдар Здравков и Екатерина Стратиева – отговорник връзка със състезателите. Рали „България“ ще се проведе по предварителен план по календара на БФАС на 17,18 и 19 юли с център град Самоков.

Участие в рали „България“ ще вземат 5 екипажа от чужбина. Това са Мурат Бостанджъ/Онур Ватансевер от Турция, Рашид Ал Кетби/Карина Хеперле от Дубай, Гурал Еркан/Арас Дингер от Турция, Рок Търк/Бланка Кацин от Словения и Золтан Бешанек/Гйоргйо Пап от Унгария. Българите, които ще се включат в европейския трофей са 12, а за българския шампионат са 11 екипажа.

Общата дестинация на ралито е 512,21 км., а специалните етапи са с дължина 195,91 км.

Тази година състезанието е посветено на паметта на Георги Янакиев – дългогодишен председател на СБА и БФАС, а след това и почетен председател на Федерацията. Именно под негово ръководство рали „България” се нареди сред най-големите ралита в съвременния формат на Европейския рали шампионат (ERC), а през 2010 година стана и кръг от Световния рали шампионат (WRC), състезание, спечелено от 9-кратния световен рали шампион Себастиен Льоб.

В негова чест ще се проведе новосъздадената Купа „Георги Янакиев“, част от рали „България“ 2015. Участие в това отделно състезание могат да вземат автомобилите, които са извън хомологация.

Директорът на рали „България“ Георги Янакиев обяви, че купите, които ще бъдат дадени на пилотите от едната страна ще бъдат изписани с „В памет на Георги Янакиев“, а от другата страна - „В памет на Тодор Славов“.

Организаторите обявиха, че на най-дългата отсечка, която е 34 км. ще бъдат осигурени 5 линейки, 4 пожарни коли и напълно оборудвани реономобили. Радистите, които ще бъдат на тази отсечка ще бъдат 52 души.

Директорът на рали „България“ Георги Янакиев обяви, че в петък преди церемониалното откриване на състезанието ще се проведе социална акция „Състезания, но не на пътя, безопасността е пътят“.

Идеята на акцията е да се обясни, че състезанията и високата скорост се провеждат в обезопасени и контролирани участъци. За шофиращите младежи е важно да внимават на пътя и да спазват правилата на движение, за да не се поддържа черната статистика.

Oще: георги янакиев  рали българия  тодор славов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео