Боксът е пред изваждане от Олимпийските игри в Токио | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Боксът е пред изваждане от Олимпийските игри в Токио

Sportcafe
04.02.2018, 14:10 (обновена 04.02.2018, 14:37)
Томас Бах

МОК продължава да разследва AIBA за злоупотреби и са спрени всички контакти с федерацията, с изключение на оперативните дела

Боксът може да бъде изваден от програмата на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Президентът на МОК Томас Бах предупреди, че заради хаоса в управлението на Международната аматьорска боксова асоциация (AIBA), спортът може да остане извън Младежката олимпиада в Буенос Айрес тази година, както и извън Токио 2020.

Бах посочи сериозни проблеми в боксовата асоциация, сред които назначаването на узбекистанеца Гафур Рахимов за временен президент, въпреки че е свързван с организираната престъпност, както и съмненията в манипулиране на мачове.

Бах поясни, че в МОК не приемат твърденията на AIBA, че не е имало манипулирани срещи по време на Игрите в Рио през 2016 г.

"Изключително притеснени сме за AIBA и избора, който беше направен. Получихме доклад от ръководителя на Етичната комисия и от спортния директор на МОК, които потвърждават решението ни да спрем финансовата си помощ за боксовата асоциация", каза Бах.

В МОК не са доволни от представения доклад на AIBA за проблемите около избора на президент, както и за въпросите, свързани с финансирането, съдийските проблеми и случаите на положителни допинг проби.

AIBA вече от няколко месеца се разследва от МОК и има краен срок до 30 април, за да представи нов, по-детайлен доклад.

Oще: aiba  аиба  аматьорски бокс  асоциация  бокс  гафур рахимов  доклад  допинг  изваждане  комитет  манипулиране на мачове  мок  олимпиада  олимпийска програма  олимпийски игри  президент  токио 2020  томас бах  управление  федерация 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео