Какво става на Еверест? Само през този сезон загинаха 11, а ситуацията вече е извън контрол | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Какво става на Еверест? Само през този сезон загинаха 11, а ситуацията вече е извън контрол

Sportcafe
25.06.2019, 10:12 (обновена 29.06.2019, 09:10)
еверест

Абсурдна гледка - опашката от желаещи да покорят Еверест от страната на Непал.

Месец май на 2019-а се превърна в един от най-трагичните периоди за покоряването на връх Еверест.

Поради огромния поток желаещи и незначителния период благоприятно време за изкачване (само пет дни за опити) от страната на Непал се извиха опашки. В тях и заради тях загинаха хора, повечето от които не бяха подготвени за подвига.

Властите в Непал вече анализират черната статистика и за пореден път обещават реформи, както правят всяка година по това време.

Но ситуацията вече е извън контрол и прогнозите са, че ще става още по-зле.

През 2019-а на Покрива на света (8848 м) са стъпили рекордните в историята 891 души - алпинисти, любители и планински водачи (през 2018-а бяха 807, през 2013-а - 670).

При това, както вече стана въпрос, изкачванията станаха в кратък отрязък от подходящо време - по-малко от седмица.

Това причини и прословутите опашки и задръствания по трасето от стотици желаещи. А заради тях загинаха 11 души (9 от непалска страна), с което общият брой жертви на Еверест стана 291. Само в три сезона е имало повече загинали при върха, като най-смъртоносна бе 2015 г. с 22-ма, но тогава жертвите бяха връхлетени от лавина.

Точно четвърт (25 процента) са загиналите вследствие на свличане на снежна маса, горе-долу толкова (24) са и загиналите след падания. 11 процента са починалите заради височинна болест, 9 на 100 са безследно изчезналите, а от изтощение са починали 8 процента.

Като един от проблемите за смъртността се сочи отслабената регулация от непалска страна, която дава лесно разрешителни и вече трупа по $4.5 млн. годишно от високопланински туристи.

Затова и в последните години на Еверест бяха слепи, хора без ръце или крака, 13-годишно дете и старци (73-годишна жена и 80-годишен мъж).

Искат се само $11 000, копие от паспорта и медицинско свидетелство, което е абсолютна формалност. Същевременно Китай дава разрешение, ако допълнително се представи и документ, потвърждаващ опит за изкачване на 7-хилядник или два 6-хилядника.

А преди години режимът бе значително по-затегнат. През 1992-ра таксата за групово изкачване бе увеличена от $2300 на $10 000, а през 2017-а бяха забранени единичните изкачвания, но и това не помогна за намаляването на смъртността.

"Реформите и критериите за изкачване са осъществени и регламентирани. Проблемът са неопитните туристи", заяви шефът на туристическия департамент на Непал Мира Ачария.

Но не е съвсем така.

Още през 2014-а непалските власти обещаха да удвоят въжетата и парапетите за изкачване. На следващата година пък се зарекоха, че ще качат военни и полиция в базовия лагер, за да бъдат в услуга на алпинистите и да контролират реда.

В края на юни 2019-а все още нищо не е направено, а всеки следващ сезон на Покрива на света вещае все по-голяма заплаха.

Но въпреки това и опашките от ентусисти се вият все по-дълги и по-дълги. Покоряването на Еверест вече не е това, което беше.

Oще: алпинисти  боян петров  еверест  загинали на еверест  изкачване  непал  планина  покрива на света  шерпи 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео