Как мечето Падингтън промени живота на Джереми Кларксън | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Как мечето Падингтън промени живота на Джереми Кларксън

Sportcafe
03.08.2017, 09:59 (обновена 04.08.2017, 15:15)
кларксън

Джереми никога няма да забрави колко му помогна приказният герой от Тъмно Перу.

Всеки ден в магазина за играчки, закътан на втория етаж на гара Падингтън в Лондон, влизат хиляди пътници. Някои идват за подарък за децата си, а други просто убиват време, разхождайки се между рафтовете, докато чакат да стане време за влака за вкъщи.

Но най-вече хората идват в магазина, защото им е мило да си спомнят детството, прекарано с историите за мечето Падингтън, което пристига в Лондон от Тъмно Перу и изживява безброй приключения със семейство Браун.

Когато през 1958 г. Майкъл Бонд пише първата книга за Падингтън, той работи като оператор в BBC и се занимава с литература единствено в свободното си време. През 1965-а, когато вече са публикувани шест истории за любезното мече, той напуска работа, а славата на книгите му прехвърля границите на Великобритания и Падингън става популярен в целия свят.

За очарователните си разкази за перуанското мече Бонд получава множество награди. Кралицата го удостоява с ордена на Британската империя, а в Рединг, където прекарва детството си и едва не умира по време на бомбардировките през февруари 1943 г., местният университет го прави почетен доктор на хуманитарните науки.

Но най-голямото признание е любовта на децата, които вече почти 60 години продължават да четат и слушат с интерес за мечо Падингтън.

През 1972 г. малката лондонска фирма Gabrielle Designs изработва плюшено мече с марковото синьо палто и червена шапка, а скоро играчката става популярна навсякъде - от Бразилия до Пакистан и от Индия до Австралия.

Но преди да се представи на света плюшенето мече се появава за първи път в един дом в Бъруолис северно от Донкастър.

Падинггън забавлява две деца няколко месеца преди официалното му пускане в продажба. Перуанският мечок е в ръцете на малката Джоана и 13-годишния Джереми Кларксън - бъдещата суперзвезда на BBC, Amazon, Top Gear и The Grand Tour.

В началото на 70-те продавачът Едуард Грийнвил и учителката Шърли Габриел са твърдо решени синът им Джереми да посещава частно, а не държавно училище, въпреки факта, че парите, с които разполагат не стигат дори за първия срок. Казват си, че ако момчето бъде прието, ще измислят как да осигурят средствата.

По-малко от година по-късно Шърли прави две плюшени мечета за коледен подарък за Джереми и сестра му Джоана.

След няколко седмици пък създава фирмата Gabrielle Designs и договаря правните въпроси с Майкъл Бонд да започне производството и продажбата на играчки на знаменития му герой.

Междувременно Джереми е приет в престижното училище Hill House, а плюшеното мече започва околосветското си пътешествие.

"Това беше първият пример за късмета, който ме преследва през всичките тези години - казва Кларксън. За да ми осигури пари за образование, мама направи плюшеното мече, което се превърна в един много успешен бизнес."

Успехът на Падингтън наистина е феноменален.

През 1994 г., когато британците изкопаха тунела под Ламанша, мечето е първият пътник във влака от Лондон към Франция. След това в английската столица е издигната огромна бронзова статуя на детския герой (разбира се, на гарата Падингтън), а редакторите на Time включиха мечето в списъка на 100-те най-добри детски играчки за всички времена.

Режисьорът Пол Кинг пък засне филм с участието на Никол Кидман и получи първата в живота си номинация за най-добър британски филм на годината.

През ноември 1978 г. фирмата на Шърли Кларксън продава повече от 11 000 мечета. Два месеца по-късно майката на Кларксън отива на църква и съседите й я посрещат с ръкопляскания. В сутрешния си брой The Times е написал, че приходите на  Gabrielle Designs са прехвърлилил един милион паунда...

Мечето оказва голяма помощ на Джереми.

В края на 70-те той е изхвърлен от много скъпо училище в Донкастър заради лоша дисциплина. "Той пие, пуши и сваля момичета. Вашият син е трън в задника", казва директорът на родителите на бъдещата телевизионна звезда.

Баща му вади няколко кутии с мечета и други играчки и му казва: "Оправяй се".

За щастие на многобройните фенове на Кларксън търговският му период е доста кратък. Джереми започва работа в местния вестник "Rotherham advertiser", а десетина години по-късно ще стане част от Top Gear.

По времето, в което Кларксън, Хамънд и Мей са лицата на най-популярното шоу в историята на телевизията, Шърли отдавна е суперзвезда в света на производството на детски играчки.

През 2008 г., когато Top Gear вече е международен феномен, тя пише книгата Bearly Believable, в която разказва удивителната си история на успеха.

Четивото е пълно със забавни подробности, а Шърли подробно описва съдбоносната Коледа и откриването на фирмата със 100 паунда в джоба. Майката на Кларксън пише и за срещата си с Майкъл Бонд, който първоначално искал да я съди, но после станали големи приятели.

Един неприятен момент обаче не е споменат от Шърли - срещата й с лекарите в онкологията в края на 1998-а, когато е диагностицирана с рак на гърдата.

След няколко агресивни курса на химиотерапия и ремисия, заболяването се завръща в средата на миналото десетилетие и Шърли е прикована на болнично легло.

През пролетта на 2014 г. Джереми се забърква в жесток расистки скандал след епизод в Бирма.

Делото срещу Кларксън и BBC е заведено от актрисата от индийски произход Соми Гухи. 36-годишната дама е обидена от изказване на Джерeми Кларксън.

Англичанинът използва думата "slope", която в буквален превод означава "наклон". Така обаче са наричали преди години местното население заради това, че се е кланяло пред чужденците. Изразът се смята за обиден и расистки.

Разбира се, Джереми отказа да признае вината си, а BBC започва вътрешно разследване на инцидента.

Лошите новини за Кларксън продължават.

Докато британските таблоиди още го разпъват на кръст заради Бирма, съпругата му подава молба за развод.

А когато пристигна в Москва за Top Gear Live, получава обаждане от Англия, че майка му е починала.

Няколко дни по-късно Кларксън се връща на Острова и отива в родната си къща.

В хола е любимото кресло на баща му с няколко дупки от цигара. Помни как преди 50 години татко му го е купил за 4 паунда. Разбира се, че не иска да го вземе за вкъщи, но няма и сили да го изхвърли.

Вижда и някои вещи на майка си, която с ясното съзнание, че краят е близо, е изхвърлила всичко, което е сметнала за ненужно.

В къщата обаче не е останало нито едно мече от старите. Едното от двете от Коледата на 1971-а отдавна е изчезнало, а другото е взето от сестра му Джоана.

"Имахме голям спор, но тя е адвокат и човек не може да се разбере с нея. В крайна сметка взе мечето за нея, а за мен остана продупченият стол на татко за 4 лири", оплака се Джереми, който никога няма да забрави колко му помогна приказният герой от Тъмно Перу.

Oще: top gear  джереми кларксън  мечето падингтън  падингтън 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео