Българите в Пьонгчанг - любопитни факти | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Българите в Пьонгчанг - любопитни факти

Sportcafe
02.02.2018, 14:41 (обновена 04.02.2018, 13:22)
спортист на годината

Трето олимпийско участие записват биатлонистите Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечеров и ски-бегачката Антония Григорова.

Любопитни факти за българския олимпийски отбор преди Зимните игри в Пьонгчанг от 9 до 25 февруари:

Най-натоварените дни за българите

Най-натоварени дни за българите в Пьонгчанг се очертава да бъдат първите два от програмата на Игрите. В събота и в неделя са насрочени стартове, в които е възможно според представянето и решението на треньорските щабове да участват по 6-7 български състезатели на ден.

За сметка на това "най-постни" за българите ще бъдат 19 февруари, понеделник, когато няма нито едно участие, както и последният ден на Игрите, 25 февруари, неделя, когато само Антония Григорова може да стартира в 30-километровия ски-маратон.

Пръв ще поведе крак Владимир Зографски, който ще започне участието си още преди официалното Откриване на Олимпиадата - в квалификациите на малката шанца за ски-скок на 8 февруари, ден преди старта на Игрите.

Дафовска на седма поредна зимна Олимпиада

Българската мегазвезда в биатлона Екатерина Дафовска чупи своеобразен рекорд в зимните спортове, като присъства на седма поредна олимпиада. Дебютът й е преди 24 години в Лилехамер, когато едва 18-годишна се класира 13-а в щафетата и 29-а в спринта.

Тя спечели златото в Нагано 1998, четири години по-късно се нареди пета на 15 км и четвърта на щафета в Солт Лейк Сити, а през 2006 година в Торино има две осми места - на щафета и в нововъведената тогава дисциплина масов старт. На последните три олимпиади Дафовска отново е в официалните ни делегации, но вече като олимпийско аташе.

Осми българин на олимпийската шанца

Владимир Зографски е осмият български ски-скачач, състезавал се на олимпиада. Ангел Стоянов, Владимир Брейчев, Валентин Божиков, бащата Емил Зографски, Захари Сотиров, Георги Жарков и Петър Фъртунов имат участия от 1984 до 2006 година, като най-доброто класиране е на Брейчев - 19-и на малката шанца в Сараево 1984. Най-младият ски-скачач на Олимпиада е Петър Фъртунов скочи и от двете шанци едва 16-годишен в Торино 2006.

София, Чепеларе, Троян и Самоков с най-голям принос за Пьонгчанг

За втора поредна зимна Олимпиада абсолютен рекордьор по отношение население/елитен спорт в състава на българската делегация е град Чепеларе. Със своите 5400 жители, той е осигурил сега за Пьонгчанг 2018 трима олимпийци - сноубордистът Радослав Янков и биатлонистите Димитър Герджиков и Антон Синапов.

С най-много олимпийци обаче този път лидер е София - петима (при 1.3 млн жители), пред Троян - четирима, но при население 22 хиляди. С трима в делегацията е и Самоков с 27 000 жители. Банско с население 9000 има двама представители.

Българите отново ще се състезават в шест вида спорт

Всичките 21 български квоти за Игрите в Пьонгчанг са в 6 спорта - алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд и шейни - точно както и преди 4 години в Сочи. Още петима спортисти чакаха до последно като резерви в шорттрека, ски-бягането, фристайла, ски-кроса и скелетона.

За втора поредна Олимпиада България няма представител в спорта, донесъл най-много медали на зимни Игри - шорттрек. За сметка на това на втора поредна Олимпиада България има състезател в ски-скока, което изглежда невероятно при факта, че в страната вече четвърт век няма нито една ски-шанца.

За първи път след Албервил 1992 биатлонистите са с пълни отбори в и при мъжете, и при жените (общо 10 състезатели).

Ски-бягането държи многолюден рекорд

Спортът с най-много български олимпийци в историята на зимни Игри и сега си остава ски-бягането. С тримата в Пьонгчанг общата им бройка нарасна на 51. С 10-те си представители в Република Корея биатлонът излезе на второ място с 45 и измести алпийците, които вече са общо с 41.

На обратния полюс е северната комбинация, където само един българин е участват на Олимпиада - Никола Делев се класира 38-и в Сент Мориц през далечната 1948 година.

Най-много - най-малко

Най-много спортисти България изпраща на зимни Игри Албервил през 1992 година - 30, което любопитно, тъй като е с един повече от единствената Олимпиада, на която участва национален отбор по хокей на лед - в Инсбрук през 1976 г.

Най-малко българи на Олимпиади са участвали през 1948 година в Сент Мориц и през 1972 година в Сапоро - по четирима. До Игрите в Пьонгчанг общо 180 българи са стартирали на зимни Олимпиади. След февруари те вече ще бъдат 191, защото дебютантите в Република Корея са 11.

Делегацията на спортистите в Пьонгчанг е втората най-многолюдна за последния четвърт век след Солт Лейк Сити (22 участници).

21 български спортисти в Пьонгчанг - много или малко?

Българските спортисти в Пьончан са 21 в шест спорта. Преди 4 години в Сочи олимпийците бяха с три по-малко в абсолютно същите спортове.

Във Ванкувър през 2010 година те бяха 19 също в 6 вида спорт. Общо взето сходен е броят на българските участници на зимни Олимпийски игри в последния четвърт век:

2018 Пьонгчанг - 21

2014 Сочи - 18

2010 Ванкувър - 19

2006 Торино - 21

2002 Солт Лейк Сити - 22

1998 Нагано - 18

1994 Лилехамер - 17

Най-млад - най-възрастен от българите в Пьонгчанг

От спечелилите квоти за Пьонгчанг 2018 български спортисти най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години на 18 януари. В състава има още двама 20-годишни - Алберт Попов и Камен Златков.

Интересно е, че двамата алпийци са родени в два последователни дни в София - съответно на 8 и на 9 август 1997 година. Сред най-младите е и Йордан Чучуганов - на 21 години. На другия полюс са биатлонистът Михаил Клечеров и сноубордистката Теодора Пенчева, които са на по 35 години.

Най-много в състава са 24-годишните - четирима са родени през 1993-1994 година, а трима са по на 30 години.

Роден през зимата...за зимата

Очевидно има връзка между рождената дата и увлечението към зимните спортове, след като близо половината български олимпийци за Пьонгчанг 2018 са родени през зимните месеци. Почти една четвърт са рождениците през януари - четирима, през февруари, март и декември са по двама.

Най-спортен зимен град е София

Най-спортен град в белите дисциплини се оказва столицата София, който изпраща 5 състезатели в Пьонгчанг - целият алпийски ски тим и двете сноубордистки. С четирима олимпийци е Троян - всички от биатлона, три жени и един мъж.

С по трима са Чепеларе и Самоков. Банско е с двама олимпийци, а Берковица, Крумовград, Дупница и Варна с по един.

Шорттрекът е донесъл най-много медали на България на зимни Игри

Шорттрекът е най-ефективният зимен спорт за България. При едва 7 участвали българи на зимни Олимпиади до Игрите в Пьонгчанг, този спорт е донесъл на страната чрез Евгения Раданова три медала, които са половината от всичките ни досегашни отличия.

В класацията следват биатлонът с два медала при 35 участвали и ски-бягането с един от 48.

Северът настига Юга

Северна България направи мощен пробив и почти изравни на Южна в съотношението по подготвени олимпийци. От състава за Пьонгчанг на Север от Стара планина са родени шестима, на Юг от Балкана - 10 и петима са от "централна" София.

В Сочи преди четири години съотношението бе 14:4 за южняците. Благодарение на Троян и Чепеларе много сериозно се промени картината по оста Изток - Запад. От състава 12 са родени в Западна България, 7 в Централна и само двама в Източна.

Дамите възвръщат позиции

Съществено се е променило съотношението мъже - жени в олимпийските ни делегации спрямо предишната Олимпиада. В Сочи дамите бяха 5 от 18, а сега са 9 от 21, което доближава половината.

За сравнение е пропорцията от последната лятна Олимпиада през 2016 година в Рио де Жанейро, където България бе представена от 22 жени и 29 мъже.

Само два спорта с по една поява на зимна Олимпиада

Само в два спорта България е записвала по едно-единствено участие на зимна Олимпиада. За мнозина днес може би ще прозвучи куриозно присъствието на България на олимпийски турнир по хокей на лед през 1976 година в Инсбрук, където отборът се класира 12-и.

Другият спорт с единствено участие е северната комбинация - през 1948 година в швейцарския курорт Сент Мориц Никола Делев се нареди 38-и.

11 с дебют, две на четвърта поредна Олимпиада

Единайсет състезатели - повече от половината ни спортисти - ще участват за първи път на зимна Олимпиада в Пьонгчанг. В Сочи 2014 българските дебютанти бяха девет, но при 18 участници. С най-много стаж отново са Александра Жекова и Мария Киркова, за които това ще бъде четвърта Олимпиада.

Жекова носеше българското знаме на Откриването във Ванкувър 2010, а Киркова - в Сочи 2014. Трето олимпийско участие записват биатлонистите Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечеров и ски-бегачката Антония Григорова.

За втори път на Игрите ще се появят биатлонистката Десислава Стоянова, ски-бегачът Веселин Цинзов, ски-скачачът Владимир Зографски и сноубордистът Радослав Янков. За останалите 11 това ще е дебютна Олимпиада.

Ски-федерацията е абсолютен рекордьор

Ски-федерацията е абсолютен рекордьор по брой участници на зимни олимпиади. Тя е и единствената с присъствие на всички Игри от първата поява на България през 1936 година в Гармиш Партенкирхен.

С четиримата си дебютанти в Пьонгчанг (Алберт Попов, Камен Златков, Йордан Чучуганов и Теодора Пенчева) БФСки записва общо 99 олимпийци в историята, като далеч след нея са биатлонът с 34 и хокеят с 18.

За първи път биатлонът се изравни със ските по численост в БГ делегация

За първи път в историята биатлонът достигна и се изравни със ските по брой представители в българска делегация на зимни олимпийски игри. Досега първенството неотменно се държеше от ски-федерацията, с едно разбираемо изключение при участието на хокейния отбор в Инсбрук 1976.

Сега за първи път биатлонът подели лидерството с 10 представители, толкова са осигурени и от БФски (но в 4 отделни направления - по трима в ски-бягането, алпийските ски и в сноуборда, плюс един ски-скачач). Извън тези две федерации само шейничките изпращат един олимпиец в Пьонгчанг.

Аякс Троян и Александър Логистик София са лидери сред клубовете

Аякс Троян и Александър Логистик София са лидери сред спортните клубове в цялата страна по отношение на брой класирани за Олимпиадата състезатели. И двата клуба има по трима представители в делегацията за Пьонгчанг.

За Аякс се състезават Стефани Попова, Милена Тодорова и Владимир Илиев, а за Александър Логистик София - тримата от ски-бягането - Антония Григорова, Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов. СК Банско, Амер Спортс и Мотен имат по двама представители, останалите 9 са от различни клубове. Логично мнозинството от българските олимпийци са завършили или учат в НСА - общо 13.

Трима следват в Благоевград, четирима - в други висши учебни заведения из страната. Шейничките застигнаха по участници шорттрека

С присъствието на Павел Ангелов на улея в Пьонгчанг шейните ще се изравнят по брой участници от България с шорттрека в историята на олимпийските игри.

И двата спорта вече имат по 13 олимпийци, като шейните пласират представител на четвърта поредна Олимпиада, което напоследък е по силите само на ските и биатлона.

Само две алпийки досега на Олимпиади

Мария Киркова е едва втората българска алпийка, стартирала на Олимпиада. За нея това е четвърто поредно участие, а другата българка, спускала се по олимпийска писта, е Надежда Василева, участвала на слалом през 1998 и през 2002 година и на гигантски слалом през 2002 година.

Най-млад - най-стар в историята

Виктория Димитрова е най-младата българка, състезавала се на зимни олимпийски игри. В Албервил 1992 тя бе на 15 години и 253 дни, когато се нареди 17-а във фигурното пързаляне.

На обратния полюс е Иван Марковски, който бе на 40 години и 170 дни, когато игра последния си мач за хокейния тим на България на Игрите в Инсбрук през 1976 година (Япония - България 7:5)

Oще: олимпиада  олимпийски игри  пьонгчанг  пьонгчанг 2018 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео