Съвременни гладиатори на колела се впускат в 550-километрова надпревара по Дунав | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Съвременни гладиатори на колела се впускат в 550-километрова надпревара по Дунав

Sportcafe
11.05.2017, 13:16 (обновена 12.05.2017, 10:13)
2

Целта ще бъде участниците да изминат разстоянието от най-северозападното населено място на страната - видинското село Куделин - до последното населено дунавско място в България - гр. Силистра - за по-малко от 36 часа.

На 8 и 9 юли т.г. 15 аматьори-колоездачи ще стартират в уникална 550-километрова надпревара по веломаршрута, следващ северната граница на България - "Дунав Ултра".

Целта им ще бъде да изминат разстоянието от най-северозападното населено място на страната - видинското село Куделин  - до последното населено дунавско място в България - гр. Силистра - за по-малко от 36 часа. Преодолявайки разстоянието успешно, участниците ще излъчат и победителя с неговите подгласници в първото издание на уникалното спортно събитие Дунав Ултра 4: "Гладиатори на колела".

КАКВО Е ГЛАДИАТОРИ НА КОЛЕЛА?

"Гладиатори на колела" е естествено продължение на поредицата от кампании от последните години в подкрепа на крайдунавския веломаршрут "Дунав Ултра", чиято пълна дистанция от близо 700 километра вече беше преодоляна успешно с велосипед, при това за по-малко от 48 часа.

За разлика от минали издания, когато събитието имаше бутиков характер по отношение на участниците, тази година организаторите обявиха сложен механизъм, чрез който селектираха и одобриха 15 кандидати, решени да застанат на старта на екстремната велонадпревара.

СПОРТНО СЪБИТИЕ И ВЕЛОМАРШРУТ “ДУНАВ УЛТРА”

Амбицията на организаторите е надпреварата "Гладиатори на колела" да се развие като едно от най-популярните събития от този тип на континента. В момента подобни състезания се провеждат в множество държави, а за да бъдат допуснати до участие, кандидатстват стотици атлети-аматьори от всички краища на света.

През 2017-та година събитието ще предложи изминаването на дистанцията в два етапа по 550-километровата "крайдунавска" отсечка на веломаршрута "Дунав Ултра", който след гр. Силистра продължава към гр. Добрич и завършва на Черно море в района на с.Дуранкулак.

"Гладиатори на колела" ще предложи два финала - в гр. Свищов и гр. Силистра, където градоначалниците ще връчат почетните награди за първенците в етапите. Големият победител заедно с неговите подгласници ще бъде определен след сумиране на времената от двата етапа. Към момента организаторите пазят в тайна кой ще връчи медалите на понедителите, но обещаха, че това ще бъде достатъчно представително име, което приляга най-много на традициите на “Дунав Ултра” събитията от последните години.

ДОЛНОДУНАВСКИ РЕГИОН - ИСТОРИЯТА НА МИЗИЯ

В тазгодишното събитие атлетите ще преминат през всички български крайдунавски градове, като ще финишират буквално на метри от останките от Базиликата на Дамян – мястото, където преди около 2000 години под името Дуросторум е основан днешният град Силистра.

Историята на античните кастели и селища Бонония, Рациария, Августа, Улпия Ескус, Димум, Нове, Сексагинта Приста, Трансмариска и Дуросторум е история на някои от днешните най-големи градове по поречието на река Дунав в България.

Събитието цели да популяризира тези места като атрактивни туристически дестинации не само от национално, а и от световно значение. Оттам произлиза и наименованието на изданието на тазгодишното събитие Дунав Ултра 4 - "Гладиатори на колела".

"Цялото поречие на река Дунав на територията на България е част от историята на древна Мизия - истинско съкровище в прекия и преносен смисъл" - казва Борис Бегъмов - създател на веломаршрута "Дунав Ултра".

През 2016 г. заедно с още двама атлети-аматьори той успява да преодолее дистанцията на маршрута, който сам създава в дуатлон (40 км бягане и 642 км колоездене) за по-малко от 48 часа.

ГРАНИЦАТА НА ДРЕВЕН РИМ ПО НАШИTE ЗЕМИ

„Бидейки изключителни военни стратези, римляните са използвали река Дунав като естествена водна преграда, а това е обуславяло решенията им да изградят своите основни лагери, укрепления, крепости и градове на южния бряг на река Дунав. С това Римската епоха продължава традициите на тракийската култура по тези земи, оставяйки траен отпечатък от тази изключителна цивилизация до наши дни" - казва доцент д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей при БАН, която е ръководител на екипа, проучил и възстановил изключителния археологически обект “Антична вила Армира” край Ивайловград.

Вече повече от 27 години  г-жа Кабакчиева ръководи и археологическите проучвания в античния град до с. Гиген  - Улпия Ескус. Това е място, което създателите на веломаршрута "Дунав Ултра" са се заели да популяризират като приоритетна археологическа атракция по поречието на река Дунав у нас.

"Улпия Ескус е толкова невероятен обект, който буквално може да се види и пипне, истински късмет е фактът, че можем да разполагаме с подобна атракция на територията на България - казва Борис Бегъмов.

ВЕЛОМАРШРУТ “ДУНАВ УЛТРА” И МОДЕРЕН ТУРИЗЪМ

Какви изненади ще предложи самото събитие "Гладиатори на колела" все още остава тайна, но вече стана ясно, че трима от "гладиаторите", които ще вземат участие тази година, са… жени! Те ще стартират и ще мерят сили наравно с мъжете в това изключително изпитание на тялото и духа.

Официалният анонс гласи, че събитието ще се комуникира в Интернет като Фейсбук риалити, по време на което "зрителите" ще имат възможността да видят някои от древните римски градове "както никога до сега" посредством съвременна и модерна технология.

Върху специална GPS карта пък ще се проследява движението на всеки от 15-те участника по време на надпреварата. Това ще даде възможност на най-любопитните да наблюдават придвижването на участниците във всеки един момент.

„Гладиаторите” ще се впуснат в екстремна надпревара по, но посланието е към обикновените хора. Предвид богатото културно-историческо наследство и заедно с уникалните природни дадености на страната, за нас няма никакво съмнение, че регион по Дунав е изключително атрактивна дестинация“ - казва Бегъмов, не скривайки амбицията на екипа му да развива веломаршрута "Дунав Ултра" като успешен туристически продукт.

РЕКОРДНА ПОДКРЕПА!

Рекорден брой от 10 общини - Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра - официално подкрепиха проявата, като за целта ще окажат логистична подкрепа на организаторите.

Министерството на туризма също застана официално зад събитието, гарантирайки за втора поредна година, че усилията на инициаторите категорично водят до популяризирането на региона като атрактивна туристическа дестинация в България и чужбина.

Някои от градовете вече започнаха усилена подготовка като например гр. Свищов и гр. Силистра, където ще се състоят финалите на двата етапа - съответно на 8-ми и 9-ти юли.

В гр. Видин пък ще гарантират логистиката и безопасното преминаване на колоездачите по натоварения международен път от Дунав мост за Монтана, а общините Лом, Козлодуй, Оряхово, Белене, Никопол и Тутракан ще помагат в обособяването на подвижни подкрепителни пунктове за колоездачите-гладиатори.

От сдружение Вело-Русе също декларираха желание да подкрепят логистично събитието, като за целта обявиха готовност техни доброволци-маршали да организират бързото и безопасно извеждане на "гладиаторите" през централната част на гр. Русе.

Очакванията са, че атлетите ще преминат през археологическия музей "Сексагинта Приста", който е неразделна част от древната история на "малката Виена", както наричат Русе.

КАУЗАТА “ДУНАВ УЛТРА”

Правим това събитие, чрез което "гладиаторите" на "Дунав Ултра" ще насочат вниманието на медии и общественост върху изключителния Дунавски регион, за историята, културата и традициите, които носи той, за възможностите, които предоставя река Дунав за правене на модерен и атрактивен приключенски (и не само) бизнес.

Мисията на нашите "гладиатори" далеч надхвърля вело-тематиката. Те носят вятъра на промяната в малките крайдунавски села, които тънат в забвение, но са символ на живот, плодородие и традиция, което в съчетание с новите разбирания за туризъм крят и завиден бизнес потенциал“ - обобщава Бегъмов.

За веломаршрута "Дунав Ултра"

Началната точкa нa веломаршрута  „Дунав Ултра“ е най-северозападното населено място в България – с. Куделин, а крайната е най-североизточното населено място – с. Дуранкулак.

Веломаршрутът носи името на река Дунав, тъй като повече от 500 километра от него следват поречието на реката. Ежегодно за популяризиране на веломаршрута сe провежда уникално спортно изпитание, което намира отзвук в широк кръг среди.

Веломаршрутът „Дунав Ултра“  е създаден през 2014 г. от 45-годишния тогава предприемач Борис Бегъмов. През 2010 г. той е в напреднала фаза на затлъстяване, активен пушач и зависим от алкохола бизнесмен. Любовта към колоезденето, спорта и здравословния начин на живот го променят. Той създава веломаршрута, който впоследствие преодолява два пъти за по-малко от 48 часа.

Oще: дунав ултра  колоездене 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео