Решено: Без руски лекоатлети в Рио | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Решено: Без руски лекоатлети в Рио

Sportcafe
21.07.2016, 12:17 (обновена 05.08.2016, 10:39)
допинг скандал

Спортният арбитражен съд потвърди решението на Международния олимпийски комитет и няма да допусне руски лекоатлети в Рио

Русия изгуби обжалването срещу забраната за участие на руски лекоатлети на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Спортният арбитражен съд (САС) потвърди решението на Международния олимпийски комитет (МОК) и няма да допусне руски лекоатлети, които са се подготвяли на руска територия, на Игрите. Това означава, че 68 руски лекоатлети няма да бъдат допуснати до Олимпиадата.

Спортният арбитражен съд каза още, че няма юрисдикция да се произнася по решението на (МОК) дали да допусне руски лекоатлети да се състезават под неутрален флаг на Игрите.

Очаква се в петък да бъде взето решение изобщо дали руски спортисти да бъдат допуснати на Олимпиадата.

През миналия месец Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) реши да изключи всички руски лекоатлетически федерации след доклада от ноември на Международната антидопингова агенция (WADA) за системни нарушение на антидопинговите правила.

Единствената руска лекоатлетка, която засега получи разрешение да се състезава на Игрите под олимпийския флаг е Дария Клишнина.

„Въпреки че се сме радостни, че правилата ни бяха зачетени и получихме подкрепа за силата и смисъла им, а антидопинговия код бе подкрепен, това не е ден, в който да правим триумфални изявления. Не съм влязъл в този спорт, за да спирам атлети да се състезават. Желанието на асоциацията е да включва все повече хора, а не да изключва. Извън контекста на Рио, IAAF ще продължи работата си с Русия, за да помогне за създаването на чиста среда за атлетите, така че отборът им да се върне към състезанията и отново да бъде признат като пълноправен член“, каза президентът на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) Себастиан Коу.

„Можем само да изразим дълбокото си съжаление. Новината не е добра и трябва да анализираме ситуацията, взимайки решението предвид, затова трябва да се въздържа от други коментари“, каза източник от Кремъл пред rt.com.

"Световната федерация е напълно корумпирана, всичко започна от нея. Онези хора, които бяха посочени в първия доклад на независимата комисия, продължават да работят.

Това, разбира се, е прецедент. Ще помислим как да постъпим занапред. Съжалявам за решението на САС. За съжаление, с въвеждането на колективна отговорност се създава прецедент, но друго не сме и очаквали. Когато още преди заседанието вицепрезидентът на МОК обяви, че руските атлети нямат място на Олимпиадата, това беше сериозен сигнал. Ще помислим какви стъпки да предприемем оттук нататък, няма да оставим така нещата с леката атлетика", каза Виталий Мутко пред "Интерфакс"

Oще: бразилия  допинг  допинг скандал  лека атлетика  обжалване  олимпиада  олимпийски игри  положителни допинг проби  рио 2016  рио де жанейро  русия  руски атлети  руски лекоатлети 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 21.07.201619:04

>Ще помислим какви стъпки да предприемем оттук нататък

Мутко не беше ли казал, че ще подаде оставка ако руските лекоатлети все пак не бъдат допуснати да се състезават в Рио?
Това би било една добра стъпка за предприемане.
Също би било единственото достойно поведение на министър при провал с такъв размер.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 21.07.201614:10

Шамито | 21.07.201613:59
Ти пък откога започна да разбираш от демокрация.
Пътувай към Русия или Турция.
Там е само за тебе!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 21.07.201614:10

Опасно е да бъдат допуснати толкова надрусани наркомани от Русия.
Току виж някой се наранил с личното оръжие!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 21.07.201613:59

Демократична ценност.Ако искаш да се наложиш просто изключи по добрите от теб.Няма значение какви са методите.Просто ще бъдеш първи всред слабаците.Интересно ми е ако се разреши първенство с разрешени анаболи и стимуланти кой ще е на последно място?
   

оценка

+1 -0


Видео