Още мислят за мястото на новия стадион | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Още мислят за мястото на новия стадион

sportcafe.bg
10.01.2012, 15:29 (обновена 10.01.2012, 15:53)
БГ армия

Снимка: © BGNES

Възможно е стадион "Българска Армия" да бъде реконструиран вместо да се изгражда напълно нов национален стадион, призна главният архитект на София Петър Диков

Все още няма яснота къде в София ще бъде изграден нов национален стадион, призна главният архитект на столицата Петър Диков. Както е известно, в края на миналата година спортния министър Свилен Нейков обяви, че съоръжението ще бъде построено в квартал "Враждебна". Това обаче не е единственият вариант.

"Правим проучване за три нови терена. Не искам да казвам моето лично мнение кое е най-подходящото място, защото все пак съм от страната на общината. Тя съгласува, а не определя мястото. Нека и футболните хора, и държавата да си кажат мнението по тези въпроси. Основно от тях зависи. Оставяме настрани чисто процедурните проблеми, важно е футболните хора да разберат, че стадиона освен чист футбол и емоции е и много сериозна икономика", заяви арх. Петър Диков в предаването "Бодилник" на TV 7.

Той призна, че се мисли над вариант за реконструкция на вече съществуващо съоръжение, вместо за изграждането на ново такова. "Тук обсъжданите възможности са стадион "Георги Аспарухов", стадион "Българска Армия" и стадион "Славия", допълни Петър Диков.

Главният архитект на София бе категоричен, че няма значение кой от вариантите ще бъде предпочетен, тъй като и в двата случая ще се търси инвеститор на базата на публично-частно партньорство. "Тук става дума за много пари, които общината и дъргавата не могат да осигурят. Т.е търсим инвеститор, който е склонен да инвестира в изграждането на модерен стадион срещу някаква негова полза. А тя е ясно каква е - изграждането на някакъв тип търговски обекти", допълни още Петър Диков.

Той бе категоричен, че първата копка на новото съоръжение може да бъде направена най-рано през май-юни. "Да се направи първа копка означава да имаме одобрен проект с издадено строително разрешение. При добро стечение на обстоятелствата това може да стане май-юни. Но това зависи от избора на място и намирането на инвеститор", заяви още Петър Диков.

Oще: кв. враждебна  национален стадион  петър диков  стадион "българска армия"  стадион "георги аспарухов"  стадион "славия" Видео