Болестта на модерния бодибилдинг | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Болестта на модерния бодибилдинг

големият лебовскиГолемият Лебовски
22.11.2015, 14:22 (обновена 14.12.2015, 20:44)
Рич Пиана

Свидетели сме на ерата на „бременните“ бодибилдъри

Преди години, прочутият професионален културист и музикант Кевин Леврони беше казал: „Искам плашещо огромни мускули. Не красиви и естетични, а чудовищни. Искам хората да се обръщат след мен и да повръщат от страх и отвращение“.

По същото време, ноторният Грег Валентино, познат като „човекът, чиито бицепси експлодираха“, каза, че е деформирал тялото си след хиляди инжекции със стероиди, защото винаги е търсел внимание, дори то да е провокирано от шок при вида на ненормално изглеждащи мускули.

Популярният в YouTube билдър Рич Пиана пласира своята обсесия за размер на всяка цена:

„Ако трябва да ядете по 12 пъти на ден и да тренирате по три часа всяка сутрин, за да сложите тези още няколко сантиметра върху обиколката на ръцете си, нека бъде така.“

А съкровената детска мечта на културиста Уил Харис била да прилича на Нещото от комикса „Фантастичната четворка“.

Идеите, мечтите и целите на тези мъже капсулират копнежа за изграждането на извънземна физика, която да ги класира в отделен биологичен вид. Най-желаните нарицателни в съвременния професионален културизъм са анти-антропологични определения като „животно“, „звяр“ и „не-човек“.

Неслучайно Рич Пиана беше рекламно лице на компания за хранителни добавки с името „Мутант“ и рекламно изречение: „Оставете човечеството зад гърба си“. Грег Валентино също се пробва на пазара за суплементи с бранда „Доктор Джекил и Мистър Хайд“.

„Всеки иска да бъде изрода, чудовището, да се трансформира в нещо ненормално“, рационализираше рекламната си стратегия Валентино с анаболен блясък в очите и парче стек алангле, забоден върху вилицата.

Много билдъри, в търсене на абсурдно „набичена“ физика, включват в своите стакове и цикли животински стероиди като Винстрол.

Генетичният лимит на човешката биология е видян и презрян като плашеща слабост. Стремежът към построяване на гротескна, неестествена мускулатура, комбиниран с научния прогрес, доведе до окончателното превръщане на спорта културизъм във фрийк шоу.

Огромни дози тестостерон, хормон на растежа и инсулин, комбинирани с цяла нова цветна вселена от дизайнерски стероиди, възвестиха появата на поколение от масови и масивни убийци на естетика и хармония, 130-килограмови маниаци с балонени бицепси и подути стомаси.

Ерата на Арнолд е вече само ценен ресурс на носталгия.

Елегантните, функционални и внушителни мускули на легенди от 60-те и 70-те като Франк Зейн, Серджо Олива и Серж Нюрбе са архив. Дори първите чудовища на огромната маса от 90-те като Дориан Йейтс изглеждат смущаващо нормално на фона на сегашната лудост.

Професионалните бодибилдинг състезания приличат на зле нарисувани комикси.

Телата на съвременните културисти са case study за напредъка на фармацевтиката. Трайно навлезе във фитнес жаргона терминът „бременни билдъри“ заради огромните кореми, които дори предсъстезателно орелефяване до 5% подкожна мазнина не може да прикрие.

В обръщение са няколко обяснения за тревожния феномен, наричан още “HGH gut” и „Палумбоизъм“ по името на билдъра Дейв Палумбо, който пръв драматично и мистериозно влоши физиката си през годините.

Едната теория е, че прекомерната употреба на хормон на растежа води до увеличаване на вътрешните органи, стомахът хипертрофира неимоверно и „избутва“ и размества коремните мускули, така наречените плочки. Други – поставят акцент върху страничните ефекти на инсулина, а трети – твърдят, че стомахът се разширява от огромното количество храна, което професионалните културисти могат да си позволят да поглъщат, когато са на стероиден цикъл.

Говорим за 8-10 хиляди калории и нагоре дневно, разпределени в хранения на всеки два часа, включително и през нощта.

Без значение от конкретните причини за деформирането на телата на билдърите, крайният резултат отблъсква повечето хора от железния спорт. Масовите фитнес плъхове са фиксирани по-скоро върху преследването на „плажни тела“. Професионалният културизм остава нишово фрийк занимание, стигматизирано като уродливо и нездравословно отклонение.

Спортът окончателно се раздели и с последните претенции за атлетизъм.


След тазгодишното издание на най-голямото и престижно състезание на световната федерация по културизъм „Мистър Олимпия“, дори икона нумеро уно в историята на спорта Арнолд Шварценегер публично разкритикува състоянието на състезателния бодибилдинг. „Австрийският дъб“ изрази своето разочарование от изгубването на красивия идеал в културизма. Той посочи, че вече ги няма класическите V-образни физики от златната епоха на 70-те години.

Днес, в очите на Терминатора, телата на състезателите напомняли бутилки. Щом и „Конан Републиканеца“ обърна такова внимание на екстремните анатомични девиации, значи нещата са сериозни.

Бодибилдингът има огромен, подут проблем. Проблем на стероиди.

Пътят на крайностите не донесе мъдрост в палата на културизма, ако трябва да перифразираме Уилям Блейк. Треската за мускули снабди своите най-обсебени жертви с билет за цирк. След напомпването идва спихване и неприятно рандеву с физическите и психологически странични ефекти от пребиваването във фрийк субкултура, където „размерът има значение“, но нищо друго няма.

Oще: v-образни физики  youtube  австрийският дъб  анаболи  арнолд шварценегер  бицепси  бодибилдинг  бодибилдър  бранд  винстрол  грег валентино  дейв палумбо  доктор джекил  доктор джекил и мистър хайд  дориан йейтс  животно  звяр  калории  кевин лерони  конан републиканеца  маниак  марки  мистър олимпия  мистър хайд  мускули  нещото  раздуване  рич пиана  серджо олива  серж нюрбе  стероиди  стомах  тренировка  уил харис  фантастичната четворка  фитнес  франк зейн  фрийк шоу  хранене 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.10.2015, 20:34

4 unclejohn | 23.11.201523:08

Кевин Леврон отдавна няма плашеща фигура. Каквото и да е твърдял, то сега е различно.

http://www.cutandjacked.com/Kevin-Levrone-Bodybuilding-Now-Vs-Bodybuilding-Then

Много от старите културисти си признават за употребата на стероиди, дори и Арнолд. Макар че той уклончиво говори само за период на орелефяване.

Всеки сам си избира пътя. Някои залагат здравето си срущу слава. Важно е човек, който иска да върви по пътя на професионалистите, да е наясно с отрицателните ефекти на стероидите и хормоните, и рискът, който поема. Оттам нататък всичко е въпрос на личен избор. Всеки има право на личен избор, накъдето и да върви съвременният бодибилдинг!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 23.11.201509:00

Да погледнем на нещата безпристрастно. Тези хора са превърнали телата си в експериментални лаборатории, целящи изучаване на границите на растежа на човешките мускули. Опитът от тези експеримент може да послужи за решаване на редица проблеми при дегенеративни заболявания, и проблеми при възстановяването след преживяно заболяване, или травма. В същност те са пионери, както и първите астронавти, изучили реакциите на човешкото тяло при крайно неестествени натоварвания. Искам да кажа, че нещата не винаги опират до естетика, а опират до саможертва в името на прогреса, и отварянето на нов прозорец в областта на познанието.
И все пак... Подобни отпи най-добре да бъдат поставени под наблюдение на лекари, научни сътрудници, както и инженери-специалисти по биомеханика, които могат да приложат опита в развитието на ново поколение хуманоиди. Мисля, че за хора поставени извън строго контролирана среда ползването на подобни препарати може да има непредвидени последици.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 22.11.201515:33

Абе, днес да не е официален ден на мъжемразтвото? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2011, 10:05

1 bat Vasko | 22.11.201515:27

Авторът няма никаква представа за какво е писал, или по-скоро превел от някъде си. Чел-недочел, чул-недочул. Грег Валентино се е довел до гротескния си вид с инжектиране на синтол в мускулите. А бременният вид на съвременните бодибилдъри се дължи основно на инсулина, вероятно малко и на хормона на растежа, но не и на стероидите. Културистите от "Златната ера" също са вземали стероиди, но сред тях няма нито един "бременен". Винстролът изобщо не е "животински", а е един от най-слабите стероиди, който сега го пият когато "почиват" от силните неща Усмивка И последната, но най-фрапираща дупка в знанията на автора по темата - стероидите са всъщност синтетичен заместител на тестостерона, така че "огромно дози тестостерон" и "дизайнерски (каквото и да значи това) стероиди" всъщност е едно и също.
За едно съм съгласен - Рич Пиана наистина е отделен биологичен вид Много щастлив
   

оценка

+0 -0


Видео