От войната в Сирия до Игрите в Рио | sportcafe.bg
Sportcafe logo

От войната в Сирия до Игрите в Рио

Sportcafe
26.07.2016, 02:58 (обновена 05.08.2016, 10:37)

1 от 4 снимки Назад Напред

юсра мардини

Снимка: © getty.com

За първи път в историята на Олимпиадата ще има отбор на бежанците.

Тя е без дом, без страна. Вече не е сирийка, но не е и германка – човек без идентичност.

Все пак обаче ще участва на Олимпийските игри, защото за първи път в тяхната история ще има отбор на бежанците. В шествието на нациите този тим ще излезе първи, носейки флага на олимпийското движение.

Всеки един от десетимата спортисти, съставляващи отбора, ще се състезава само и единсвено в името на спорта. Няма по-чиста идея!

Точно преди две години Юсра Мардини, която сега ще вземе участие на Олимпийските игри в Рио, се намира на натоварена с бежанци лодка. Всички те бягат от Сирия.

По пътя обаче лодката започва да потъва и се наложило няколко човека да скочат зад борда: „Всички се молеха. Беше ми трудно да си представя, че съм плувкиня и ще умра във водата“, признава Мардини.

Едва 16-годишна тогава тя влиза през нощта в много бурно море, за да спаси сънародниците си от сигурна смърт.

Войната в родината й кара нея и сестра й да напуснат дома си в Дамаск и да отпътуват за Бейрут, след това за Истанбул и накрая да попаднат в Измир, от където да тръгнат за гръцкия остров Лесбос.

По време на пътуването в Средиземно море обаче моторът на плавателния съд отказва. Лодката, на която Юсра и още 19 бежанци пътували, била предназначена за максимум 6 пасажери и бързо започнала да потъва.

Тогава Мардини, сестра й и още една жена влезли във водата и започнали да плуват, бутайки лодката докато не достигнали морски бряг и така спасили живота на всички: „Само четири човека от всички 20 можеха да плуват“, казва състезателката, която представи Сирия на Световното първенство по плуване през 2012-а.

„Щеше да е голям срам, ако хората на борда бяха загинали. Нямаше как просто да си седя там и да гледам“

През миналият септември Юсра пристига в Берлин и става част от Wasserfreunde Spandau 04 – един от най-старите клубове по плуване, където талантът й е забелязан. След добри постижения там, нейното име попада сред 10-те, които влизат в първия в историята на Игрите отбор на бежанците.

Пътят от Дамаск до Рио е дълъг, но младата олимпийска надежда не е забравила хората, които са й помогнали по пътя: „На Олимпиадата ще мисля за семейството, приятелите, треньора ми и всички, които са ми помогнали.“

„Искам да покажа на всички, че след всяка буря изгрява слънце“, казва Юсра Мардини, която призова бежанците да не се отказват и да следват мечтите си.

Самата тя пък представлява идеята спорта в неговия най-съвършен вид. И доказва, че дори смъртта и войната не могат да сломят човешкия дух.

Какво ще постигне плувкинята в Рио засега е само една загадка. Но няма й голямо значение, защото тя вече е на почетната стълбичка на живота.

Oще: бежанци  берлин  вирус  война  германия  гърция  дамаск  зика  златен медал  измир  истанбул  олимпиада  олимпийски игри  олимпийски огън  плуване  почетна стълбичка  световно първенство  сирия  смърт  спорт  състезание  тероризъм  терористи  убийства  юсра мардини 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео