Ако се върна в Етиопия или ще ме вкарат в затвора, или ще ме убият | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Ако се върна в Етиопия или ще ме вкарат в затвора, или ще ме убият

Sportcafe
24.08.2016, 08:35 (обновена 25.08.2016, 09:46)

1 от 2 снимки Назад Напред

фейса лилеса

Фейса Лилеса прекоси финалната линия с кръстосани във въздуха ръце в знак на протест срещу политиката на правителството срещу хората от неговия регион Оромо

Етиопският маратонец Фейса Лилеса, който изгря по челните страници на медиите с жеста си на протест в неделя, се страхува да се завърне в родината си.

Лилеса прекоси финалната линия с кръстосани ръце във въздуха в знак на протест срещу жестокостите на правителството в региона Оромо, където е роден.

26-годишният бегач, който спечели сребърен медал, не се качи на самолета със своите сънародници, отказвайки да се завърне в родината си, тъй като се страхува за живота си.

Лилеса кръстоса ръцете си във въздуха и по време на церемонията по награждаване, и на пресконференцията след състезанието.

„Етиопското правителство убива моите хора, затова аз заставам до племето си в този знак на протест. Роднините ми са в затвора, а ако започнат да говорят за демократически ценности, биват убивани. Затова вдигнах ръцете си във въздуха – в знак на подкрепа към хората от Оромо“, заяви Лилеса на пресконференцията.

„Ако не ме убият, ще ме вкарат в затвора. Все още не съм решил какво ще правя, но може би ще се преместя в друга страна“, добави 26-годишният маратонец.

От началото на годината в Етиопия хората протестират срещу политиката на правителството, като най-сериозните бунтове са в регионите Оромо и Амхара.

Хората от Оромо, които съставляват една трета от населението на страната, смятат, че са изключени от политическия живот на страната и икономическото й развитие.

Според данни на Human Rights Watch (Наблюдател на Правата на Човека), НПО базирано в Ню Йорк, над 400 души са били убити при сблъсъци със силите за сигурност в Оромия през тази година, въпреки че правителството не е съгласно с това число.

В интернет вече започна и благотворителна кауза, която само за два дни набра над 100 000 долара в подкрепа на Лилеса и семейството му.

„Той не иска да се връща в Етиопия, иска да отиде в друга държава. Разбира се, че не го е направил за пари. Направи го за страната си“, каза агентът му Федерико Роса пред New York Times.

Oще: human rights watch  амхара  бразилия  демокрация  етиопия  затвор  маратон  олимпиада  олимпийски игри  оромо  протести  рио 2016  рио де жанейро  сблъсъци  сили за сигурност  смърт  сребърен медал  страх  фейса лилеса 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео