Нови автомобили в българските ралита | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Нови автомобили в българските ралита

Sportcafe
17.03.2016, 15:56 (обновена 30.03.2016, 12:45)
калин бенчев

Бившият шампион в рали спринта Калин Бенчев първи заяви, че ще участва в група Е през новия рали сезон в България

Почитателите на рали спорта у нас ще имат възможност да гледат в състезанията от националния шампионат автомобили, съперничещи на най-мощните машини от планинските и пистовите надпревари. За сезон 2016 в рали шампионата БФАС последва тенденцията, налагана от ФИА и осигури на автомобилите от група Е национална хомологация.

С оглед на късите стартови списъци в българските ралита през последните години, появата по отсечките на тези автомобили, някои от които от доста време „чакат реда си" да стартират, ще е добра новина за феновете.

Автомобилите от група Е са зрелищна и по-евтина алтернатива на колите версия WRC, като се подчиняват на много по-малки технически ограничения . Минималното тегло при най-мощните машини от група Е е същото като при WRC автомобилите - 1200 килограма, но няма ограничения на мощността, което позволява автомобилите да ускоряват от 0 до 100 км/ч за по малко от 4 сек. и да достигат мощност от близо 500 конски сили, доближавайки се до легендарните от група група Б или до най-мощните версии на WRC автомобили.

Естествено, и автомобилите от група Е трябва да отговарят на всички изисквания за безопасност, задължителни за всички рали автомобили.

През 2015 година стартовите списъци в българските ралита рязко се скъсиха и включването на автомобилите от група Е ще означава по-силни и по-интересни коли на старт, което ще помогне за връщането на публиката по отсечките.

Другата добра новина за феновете е, че за новия сезон автомобилите от група Е ще стартират заедно с колите от групите A, N и R и ще се сложи край на опасната практика автомобилите да се разделят на две групи с пауза между тях, което допълнително натоварваше организаторите и създаваше предпоставки за инциденти.

Това решение отговаря на политиката на ФИА за недопускане на разкъсване на колоната автомобили на отделни групи, за да се подобри безопасността на публиката и зрителите.

„Мисля, че БФАС точно навреме уреди включването на автомобилите от група Е в рали шампионата и възприе правилата на ФИА за 2016 година, свързани с автомобили от група Е в ралитата - заяви бившият шампион на рали спринт Калин Бенчев, който първи заяви, че ще кара с такава кола през новия сезон. - Стартовите списъци стават все по-къси и по-сиви, вече няма български пилоти, които да карат коли версия Супер 2000 и R5, а публиката иска да гледа по-зрелищни автомобили. Ние ще предложим точно това - интересни и сигурни в техническо отношение коли, които са мощни и бързи."

Oще: автомобили  група е  калин бенчев  рали  рали българия 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео