Нови автомобили в българските ралита | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Нови автомобили в българските ралита

Sportcafe
17.03.2016, 15:56 (обновена 30.03.2016, 12:45)
калин бенчев

Бившият шампион в рали спринта Калин Бенчев първи заяви, че ще участва в група Е през новия рали сезон в България

Почитателите на рали спорта у нас ще имат възможност да гледат в състезанията от националния шампионат автомобили, съперничещи на най-мощните машини от планинските и пистовите надпревари. За сезон 2016 в рали шампионата БФАС последва тенденцията, налагана от ФИА и осигури на автомобилите от група Е национална хомологация.

С оглед на късите стартови списъци в българските ралита през последните години, появата по отсечките на тези автомобили, някои от които от доста време „чакат реда си" да стартират, ще е добра новина за феновете.

Автомобилите от група Е са зрелищна и по-евтина алтернатива на колите версия WRC, като се подчиняват на много по-малки технически ограничения . Минималното тегло при най-мощните машини от група Е е същото като при WRC автомобилите - 1200 килограма, но няма ограничения на мощността, което позволява автомобилите да ускоряват от 0 до 100 км/ч за по малко от 4 сек. и да достигат мощност от близо 500 конски сили, доближавайки се до легендарните от група група Б или до най-мощните версии на WRC автомобили.

Естествено, и автомобилите от група Е трябва да отговарят на всички изисквания за безопасност, задължителни за всички рали автомобили.

През 2015 година стартовите списъци в българските ралита рязко се скъсиха и включването на автомобилите от група Е ще означава по-силни и по-интересни коли на старт, което ще помогне за връщането на публиката по отсечките.

Другата добра новина за феновете е, че за новия сезон автомобилите от група Е ще стартират заедно с колите от групите A, N и R и ще се сложи край на опасната практика автомобилите да се разделят на две групи с пауза между тях, което допълнително натоварваше организаторите и създаваше предпоставки за инциденти.

Това решение отговаря на политиката на ФИА за недопускане на разкъсване на колоната автомобили на отделни групи, за да се подобри безопасността на публиката и зрителите.

„Мисля, че БФАС точно навреме уреди включването на автомобилите от група Е в рали шампионата и възприе правилата на ФИА за 2016 година, свързани с автомобили от група Е в ралитата - заяви бившият шампион на рали спринт Калин Бенчев, който първи заяви, че ще кара с такава кола през новия сезон. - Стартовите списъци стават все по-къси и по-сиви, вече няма български пилоти, които да карат коли версия Супер 2000 и R5, а публиката иска да гледа по-зрелищни автомобили. Ние ще предложим точно това - интересни и сигурни в техническо отношение коли, които са мощни и бързи."

Oще: автомобили  група е  калин бенчев  рали  рали българия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео