Тайгър Уудс: Развалина с 1.5 млрд. долара и угаснала мечта да стане "тюлен" | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Тайгър Уудс: Развалина с 1.5 млрд. долара и угаснала мечта да стане "тюлен"

Sportcafe
27.07.2017, 08:25 (обновена 31.07.2017, 16:29)

1 от 5 снимки Назад Напред

Елин Нордегрен, Тайгър Уудс

Уудс и бившата му съпруга Елин Нордегрен.

Късно през нощта в края на май във Флорида две ченгета се приближиха до спрял на пътя луксозен мерцедес. Автомобилът беше със спукана гума, надраскани врати и потрошен стоп.

Следите от счупените елементи на платното свидетелстваха, че инцидентът се е случил скоро. Двигателят все още работеше гладко, мигачът примигваше, а в купето светеше. Водачът седеше неподвижно, а предпазният му колан не беше откопчан.

Когато полицаите погледнаха лицето му, не им отне дълго, за да познаят Тайгър Уудс - величието на голфа и е един от най-богатите спортисти в света.

Звездата спеше на волана, а по тялото му не се забелязваха следи от наранявания.

След като го събудиха, униформените го подложиха на стандартни тестове, за да определят състоянието му. Накараха го да застане на един крак, да ходи няколко метра по права линия и да докосне върха на носа си с показалец със затворени очи.

Сцената беше като от холивудски екшън от 90-те, само че героят не буйстваше и не се заяждаше с ченгетата. Беше напълно безпомощен и неадекватен.

Когато органите на реда се увериха, че е така, щракнаха белезниците на ръцете му и го отведоха към управлението в Палм Бийч.

Ясно беше, че Уудс не е добре, но отрицателните тестове за алкохол и наркотици бяха озадачаващи. Как се беше докарал в такъв вид, без да е употребил нищо?

На сутринта спортистът беше пуснат под гаранция, а малко по-късно направи публично изявление:

"Разбирам сериозността на случилото се и поемам пълната отговорност. Хората трябва да знаят, че не бях употребил алкохол. Моето състояние е в резултат на приема на предписаните ми лекарства. Никога не съм предполагал, че тази комбинация може да ми се отрази така.

Длъжен съм да се извиня на семейството, приятелите и феновете. Аз също очаквам повече от себе си и правя всичко по силите си, за да го постигна. Бих искал да благодаря на органите на реда за техния професионализъм".

В полицейския доклад се отбелязва, че при ареста Уудс не е могъл да обясни къде се намира и къде е домът му. Установено е също така, че мощният медикаментозен ефект е вследствие на смесването на четири лекарства: Solarex, Vicodin, Torix и Vioxx - болкоуспокояващи и приспивателни.

Операцията

Защо му е бил нужен този залп от специфични таблетки, за които наистина е имал рецепта? Обяснението е просто. През последните години организмът на Уудс толкова е отслабнал, а тялото се е износило до степен, в която чувства болка през цялото време. Това довело до сериозно нарушение на съня.

Вече почти две години, от август 2015-а, Тайгър не играе и не говори за бъдещите си планове в спорта. Миналия декември вместо на официален турнир, се пусна в голф-шоу с участието на Доналд Тръмп.

В края на зимата дубайски богаташи извадиха 10 милиона долара само за да участва в организирано от тях събитие, но заради спазми Тайгър се оттегли предсрочно от надпреварата.

Това бе седмият случай през последните 7 години, в който се отказва заради здравословни проблеми - доста често за спорт, който не се отличава с впечатляващи темпове и натоварвания.

Виждайки Уудс, бившият водач в световната ранглиста Мартин Каймер каза:

"Ситуацията е патова. От една страна, искам да видя Тайгър в игра, но от друга - не искам да го видя как се спъва и пада до някоя дупка".

От 2014-а досега великият голфър претърпя четири операции на гърба, а възстановяването от последната може да се забави до късна есен. И е ясно, че дори и тогава Тигъра няма да е достатъчно добре, за да върне формата си. Освен това го мъчат още травми в колената и китката.

"Не исках да се подлагам на нова операция. Опитахме всички известни консервативни методи, но нищо не сработи. Имам и добри дни, но когато болката се изостря, дори не съм в състояние да лежа. След консултация със специалисти отидох в Тексас за операция".

След общо 683 седмици на върха в световната ранглиста, от които 281 поредни, за първи път в кариерата си Тигъра е извън Топ 1000.

Уудс има 80 победи в тура, сред които 14 "мейджър" трофея, но последният от тях бе извоюван преди 9 години.

Изневерите

Суперзвездата се срина не само заради контузиите. Крахът на репутацията, кариерата, и най-вече на семейството му, настъпи преди това.

В края на есента на 2009 г. полицията регистрира странен инцидент. Абсолютно трезвеният Тайгър се врязва със своя SUV в оградата на съседен имот, след което спира в дърво.

Когато ченгетата идват, возилото е със счупено задно стъкло. Спортистът тогава обяви, че съпругата му Елин Нордегрен е действала с един от стиковете му, за да го освободи от автомобила, след като централното заключване блокирало.

Но се оказа, че не е било спасение, а нападение...

Поне така излиза от сензационните информации на жълтите медии няколко седмици по-късно, според които Тайгър се оказал рекордьор по изневери. Чашата прелива, когато една от любовниците на Тайгър разпространява аудио запис, на който спортистът разказва за оргия с негово участие и... 15 проститутки.

Според най-скромни изчисления на таблоидите Тайгър е преспал с над 120 жени, между които известни порноактриси, плеймейтки и дори с дъщерята на съседката.

"И аз съм човек, не съм перфектен. Не бях верен съпруг. Имах афери и изневерявах на съпругата си. Нараних нея, децата, майка ми и нейните родители. Навредих на благотворителната си фондация и разочаровах хора, които ме сочеха за пример", каза тогава голфърът.

Сломеният Уудс прекратява кариерата си в опит да спаси семейството си.

Елин се съгласява да останат заедно при едно условие - да не излиза сам, докато децата пораснат. Тогава дъщеря им е на две, а синът им още не е навършил година.

Съюзът, подчинен на компромиси обаче не просъществува дълго. През есента Тайгър се завръща към голфа, след като през август се развежда. Съдът дава попечителството на децата на бившата му жена и го принуждава да й плати 100 млн. долара - сериозна на пръв поглед сума, но много по-ниска от реалната, която Елин е трябвало да получи. Все пак бившият й съпруг е милиардер.

"Преминах през ада. Загубих съня си, започнах да слабея и ми опада косата. Предателство не е достатъчно силна дума да се опише това, което се случи", заяви Уудс, който започва лечение в клиника под наблюдението на сексолози.

Медиите в Щатите не му прощават, а след провал на един от турнирите New York Post излиза със заглавие: "Тайгър отново си сложи топките, където не трябва."

Няколо от спонсорите се отказват от него и той губи сериозни пари от компании като Gillette и Gatorade.

Мечтата да стане "тюлен"

За поведението на Тигъра може да се потърси обяснение в детството му. Като дете разбира, че баща му кръшка. Родителите му не се развеждат, но заживяват разделени.

Ърл Уудс, бивш командос и ветеран от войната във Виетнам, умира от рак през 2006 г. Това също се отразява на спортиста, който решава да скъса с голфа и да се пробва в специалните части като "тюлен" по примера на своя баща.

По някакво чудо Тигъра успява да запази в тайна редовните си посещения във Форт Браг в Северна Каролина, където се подготвя наравно с военните.

Това се разбра едва преди няколко години от книгата на бившия треньор на военноморските "тюлени" Ханк Хайни:

"Тайгър прекара доста време във военноморската база и премина програмата за присъединяване към специалните част. Опитах се да го разубедя, но той беше обсебен. Тогава си помислих, че най-добрият спортист в света е готов да се откаже от спорта, за да служи на страната си. Скачаше с парашут, тренираше бойни спортове, стреляше и правеше всичко което вършеха и останалите."

Кайт Клевен, лекарят на Уудс, който знаел тайната му, бил притеснен от натоварванията, на които се подлага: "Винаги съм смятал, че тези тренировки са причината за контузиите на колената. Когато разбрах истината за подготовката в спецчастите, бях сигурен, че Тайгър е загубил шанса да стане най-добрият голфър на всички времена".

Но Уудс продължил да тренира усърдно с надеждата, че военните ще направят изключение за него, тъй като възрастовата граница за присъединяване към "тюлените" е 28. Но крайното решение е "не" и военната мечта на голфъра угасва.

Парите, фондацията и книгите

Уудс все още е несметно богат. Подобно състояние като неговото трудно се пропилява. В продължение на едно десетилетие неизменно бе на върха в класацията на Forbes на най-богатите спортисти.

Въпреки проблемите, които го налегнаха напоследък, в периода от юни 2016-а до юни 2017-а приходите му са над 37 млн. долара и това му отрежда 17-о място сред атлетите.

Твърди се, че все още има над 1.5 млрд.

През 1996-а заедно с баща си открива фонд, който подпомага бедни африкански деца да тренират голф.

С парите на фондацията се организираха множество турнири през годините и се откриха тренировъчни бази в целия свят.

Уудс участва активно в строителството и разработването на голф игрища и издава книги. Последната излезе през март и е посветена на 20-годишнината от първата му победа на голям турнир.

Наскоро Уудс напусна клиниката, където две седмици се бореше със зависимостта от медикаментите, тъй като в противен случай рискуваше забрана да се вижда с децата си.

В най-краткосрочно бъдеще планира да отвори собствен рехабилитационен център. Близките му твърдят, че започва по-стриктен контрол на здравословното си състояние, а отделно смята проекта за отлична инвестиция.

Спортната му кариера едва ли ще се възроди, но по-важно е Тигъра да стъпи на крака, тъй като в момента е развалина и е няма по-красноречив пример от неговия, че парите не са всичко.

Oще: голф  елин нордегрен  линдзи вон  тайгър уудс  тигъра 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2012, 11:18

1 IRCPoliceman | 27.07.201717:25

Като бил малък баща му го посъветвал "Focus on golf, son...fuck all the rest!"
   

оценка

+1 -0


Видео