Симон Байлс - поредната жертва на разтърсващия сексуален скандал в американската гимнастика | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Симон Байлс - поредната жертва на разтърсващия сексуален скандал в американската гимнастика

Sportcafe
16.01.2018, 10:20 (обновена 18.01.2018, 08:43)

1 от 5 снимки Назад Напред

16

Няма да позволя на един мъж и на хората, които позволяваха тези неща да се случват, да отнемат любовта и радостта ми, обеща Симон Байлс

Четирикратната олимпийска шампионка от Рио 2016 Симон Байлс е последната, която се осмели да признае, че е била сексуално насилвана от бившия лекар на олимпийския отбор по гимнастика на САЩ Лари Насър.

20-годишната Байлс бе звездата на американския отбор на олимпийските игри преди две години.

Насър беше лекар в олимпийския отбор на САЩ, като работеше с младите надежди, от които се очакваха медали. Срещу него има над 140 обвинения за сексуално посегателство от бивши и настоящи спортистки, сред които и други представителки на американския олимпийски отбор – Али Рейзамн, Габи Дългас и Макейла Мароуни.

„Повечето от вас ме познават като усмихнато, кикотещо се и енергично момиче. Но в последно време... нещо в мен се пречупи, тъй като все повече се опитвам да заглуша гласа, който крещи в главата ми. Но вече не се страхувам да разкажа историята си – започна Байлс ужасяващия си разказ.

Аз също съм една от многото оцелели жертви на сексуално насилие от страна на Лари Насър. Повярвайте ми, първият път, в който изрекох тези думи, беше в пъти по-трудно, отколкото в момента, когато ги пиша. Не исках да споделям историята си по много причини, но сега знам, че вината не е моя.

Не е нормално да получаваш каквото и да е отношение от лекаря на отбора, на когото вярваш, а той ужасяващо да го определя като „специално“ отношение. Това е напълно неприемливо, отвратително и разрушаващо, особено идвайки от човек, на когото ми бяха КАЗАЛИ да се доверя.

Дълги години се питах „Аз ли бях наивна? Моя ли е вината?“ И вече знам отговорът на тези въпроси. Не. Не, не беше моя вината. Не, няма аз да понеса отговорността, която принадлежи на Лари Насър, олимпийския отбор и други.

Сърцето ми се къса, когато си помисля, че ще трябва да се готвя за Токио 2020 и ще трябва да се завърна в онази зала, в която бях насилвана.

След като чух историите на приятелките ми и други потърпевши, знам, че това ужасяващо преживяване не определя коя съм аз. Аз съм много повече от това. Аз съм уникална, умна, талантлива, мотивирана и отдадена. Обещах си, че историята ми ще бъде много по-велика от това, и ви обещавам, че ще дам всичко от себе си никога да не се отказвам. Ще давам всичко от себе си всеки път, в който влизам в залата. Обичам спорта прекалено много и никога не се отказвам лесно. Няма да позволя на един мъж и на хората, които позволяваха тези неща да се случват, да отнемат любовта и радостта ми.

Трябва да знаем как е било позволено подобни неща да се случват на толкова много от нас и да продължават толкова дълго. Трябва да направим всичко възможно, за да не се повтарят.

Ще продължавам да работя и да се справям с болката и учтиво моля всички да уважавате личното ми пространство. Това е процес, който ще мога да преодолея само чрез работа.

Целувки и прегръдки, Симон Байлс“

Освен Насър, Байлс обвинява ръководителите в олимпийския комитет на САЩ и всички, работили в гимнастиката, които не са направили нищо да сложат край на ужасяващата практика.

Малко след като Али Рейзман сподели своята история, също обвини ръководителите на гимнастиката в САЩ: „ЗАСРАМЕТЕ СЕ. От думите ви боли. Ако не вярвате, че аз и други сме били насилвани, тогава защо ни притискахте и манипулирахте? НИЕ БЯХМЕ НАСИЛВАНИ ОТ ЧУДОВИЩЕ, А ВИЕ ГО ПОЗВОЛЯВАХТЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ. На 100% това е ваша вина. Беше задължително да бъдеш „лекуван“ от Насър.“

Жертвите на Лари Насър не са само от олимпийския отбор. Той е работил и в университета в Мичиган между 1997 и 2016 г., когато бе освободен малко преди избухването на сексуалния скандал. Във вторник се очаква поне 88 от предполагаемите му жертви да говорят пред съда в Мичиган, като Насър вече пледира виновен по седем от обвиненията.

Но има още много и още много се очаква, че ще се появят.

Поредицата съкрушителни истории е част от кампанията #MeToo, която окуражава жертви на сексуално насилие да споделят историите си и да посочат насилниците си в опит подобни неща да не се случват никога повече.

Oще: #metoo  али рейзамн  габи дългас  гимнастика  лари насър  лекар  макейла мароуни  олимпийска шампионка  олимпийски отбор по гимнастика на сащ  присъда  рио 2016  сексуално насилие  симон байлс  съд 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео